Jari Sillanpään piinaviikot

Jari Sillanpää ajeli hörhönä. Veti kovimman luokan paukun ja hyppäsi rattiin. Sitten tuli ratsia. Pam! Ja kärsimys alkoi.

Tai siis jatkui, mutta kimposi uudelle tasolle. Sille, jossa joko tuhoudutaan tai eheydytään. Ai niin, voi sitä jäädä pösilöksikin. Useimmat jäävät.

Ihailen Jari Sillanpäätä. En hänen huumesekoiluaan, mutta muuten. Eikä tuo sekoilu vähennä ihailuani lainkaan. Tippaakaan. Jari on minulle suuri taiteilija, uskomaton esiintyjä, rohkea ihminen. Hullunrohkea.

Metamfetamiinin vetäminen on nimittäin hullunrohkeaa. Tai tuskan sanelemaa.

Ensimmäistä eka kerralla ja aivan varmasti jälkimmäistä sitten myöhemmin. Ehkä paskin aine, millä päänsä voi sekoittaa. Outoa – ja hälyyttävää – että käytti jo sitä.

Hän siis ajeli aineissa liikenteen seassa. Sitä ei voi puolustella. Ei edes sillä, että joka päivä tuhat muuta tekee saman. Se on kovin suomalaista. Ja sekin, ettei moinen järin paljon kiinnosta ketään – ennen kuin se on Jari Sillanpää.

Minä en tuomitse Sillanpäätä. Ei ole siihen minkäänlaista hinkua, eikä edes kanttia. Tiedän addiktioista ihan liikaa kyetäkseni tuomariksi. Hoitakaa te muut, viattomammat, se puoli. Varsinkin te, jotka vedätte ”iloisessa seurassa” lärvit kerran viikossa tai useammin. Tuomitkaa oikein viimeisen päälle.

Se helpottaa omaa ahdistustanne. Tarvitsette sitä. Jos sillanpäät eivät ajelisi huumehöyryissään, olisitte kusessa ahdistuksenne kanssa.

Jos vetää säännöllisesti tajuaan sumeaksi millä tahansa aineella, on ahdistunut.  Turha uskotella muuta. Se pöydän reteinkin on sitä. Ennen kolmatta kaljaa koko kulmapubi on. Ahdistuneisuus leijuu suomalaisessa juottolassa niin paksuna, että siitä voisi leikata palan ja säilöä spriihin.

Paitsi, ettei tässä maassa voi, koska joku juoppo joisi senkin.

Ette ehkä tienneet, mutta ihminen, joka on henkisesti tasapainossa ja sinut elämänsä kanssa, ei tarvitse mitään kemiallisia stimulansseja tullakseen vielä tasapainoisemmaksi.

Sillä, jos jo on tasapainossa, niin enempää tasapainossa ei enää voi olla. Niinpä hän ei ota. Mitään. Ei ole syytä. Mutta kun suurin osa ei ole edes tasapainoon päin, niin otetaan.

Otetaan puutteeseen. Pitäisi olla kaikkea enemmän. Iloa, rakkautta, rohkeutta, rahaa, onnea, arvostusta. Sitten, kun niitä saa, pitäisi olla vielä hieman lisää: iloa, rakkautta, rohkeutta, rahaa, onnea, arvostusta.. Ja sitten vielä hieman lisää…  Siinä ahdistuksen kaava.

Se mikä on, ei koskaan riitä. Pitäisi saada sitä, mitä ei ole. Niinpä itse keksitty alituinen puute ahdistaa.

Sillanpäällä on kaikki. Ja hän on aina halunnut kaikki. Kuuluu siihen narsistien ryhmään, jotka haluavat. Ja vaikka on jo kaikki, niin lisää vain pitäisi saada. Jotakin. Mikä on tietenkin erittäin epäloogista, koska se kaikki jo on.

Mutta halu saada ”vielä jotakin” ei anna periksi. Se vain muuttaa ovelasti muotoaan. Sitä ryhtyy haluamaan muka arvokkaita, kauniita, pyyteettömiä, jopa pyhiä asioita. Ja niitä halutessaan vain ahdistuu lisää. Sitten sitä lopulta haluaa vain mielenrauhaa.

Eikä ikinä suostu uskomaan, että mielenrauhan haluaminen estää tehokkaimmin sen löytämisen. Sitä löytää vain oman haluamisensa. Ja se ahdistaa jo tosi vitusti. Sitten sitä vetää jotakin. Viinaa, lääkkeitä, kristallia… aivan sama.

Elämä on. Toivon Jari Sillanpäälle sen ymmärtämistä ja mielenrauhaa.

Ihalijasi:

Jussi Juhani

 

Kommentit

 • plokkariukki

  Vietin joskus vuoden ”alhaalla” military-ympyröissä. Yksikössämme oli muistaakseni noin 150 miestä. Tietääkseni kokonaista kaksi, jotka eivät ottaneet tippaakaan edes alkomahoolia. Paikallisesta apteekistakin sai ilman reseptiä kaikkea mahdollista mömmöä ja halvalla. Osa otti ahdistukseensa ja pelkoonsa näitä sekaisin ja osa tietysti kasvattaakseen lihaksia, faitterin piti olla machomies. Joskus joku pimahti ja pantiin maitojunaan kotiin, jos ehdittiin. Olivatko nämä aiemmin mainitut kaksi onnellisempia kuin me muut, miltei joka päivä ainakin pienessä huurussa, en tiedä?

 • Eeva

  Kiitos Jussi, hyvin kirjoitit.

 • Arja Hakala Kuopio

  Fiksutkin ajattelevat joskus virheellisesti.
  Jari haluaa AINA olla paras kaikessa.
  Sisua, sinnikkyyttä, periksiantamuutta, eteenpäin menoa tavalla jolla näkee itse parhaimmaksi.
  Suurin voimin. Avoimin mielin.
  Julkisuus on raskasta.

 • Topias

  Epälooginen kirjoitus. Ensin tuomitaan Sillanpään teko, mutta ei kuitenkaan haluta tuomita Sillanpäätä. Sitten tuomitaan kaikki ihmiset, jotka käyttävät alkoholia, lääkkeitä tai huumeita. Kirjoittaja on absolutismin kannattaja, joka ei siis hyväksy alkoholin kohtuukäyttöäkään, vaikka se tapahtuisi sisätiloissa, ei liikenteessä.

  • Susanna

   Topias, kirjoitus ei ole ollenkaan epälooginen. Kyllä ihmisten väärät teot voidaan ja pitääkin tuomita, mut ei se tarkoita sitä, että pitäisi tuomita koko ihminen, se on aivan eri asia. Jos esim. lapsi lyö jotakuta niin se on tuomittava teko, koska se on väärin, mutta ei sen takia tarvitse eikä pidäkään tuomita lasta ikuiseen kadotukseen vaan antaa rangaistus teosta ja sen jälkeen auttaa ja neuvoa miten pitää toimia oikein vastaavanlaisessa tilanteessa. Kirjoittaja ei myöskään ole tuominnut alkoholisteja, eikä muitakaan vaan selittänyt ihmisen perimmäistä mekanismia, joka helposti ajaa heikommat ja tasapainottomammat ihmiset väärille urille. Ihminen kun tuppaa ihan oikeasti olemaan sellainen, ettei mikään riitä. Tasapainoinen, onnellinen ihminen on vahvempi ja ymmärtää tämän asian itsessään selkeämmin eikä näin ollen ole niin helposti mekanismin vietävissä. Ei siis tuomita ketään ihmisenä vaan ainoastaan ne pahat teot.

 • mummov

  aina löytyy joku vielä parenpi,turha taistella.olen ottanut sen asenteen,kaikkea tartte kokea,syödä,juoda,asua,olla ym.kannattaa olla itselleen armollinen,antaa anteeksi,pyytää anteeksi,,antaa elämän kantaa omalla painollaan..helpotus voi tulla sitä kautta ettei tätä maailmaa ole yksin tekemässä.pysähtyy,kuuntelee,haistelee ja ihmettelee kuin lapsi..meissä kaikissa pieni lapsi sisällä,loukattu,kiusattu,parjattu,rikkonainen..niistä pääsee eroon ,hyväksymällä itsensä.jumalan silmissä olemme tasavertaisia,,viimeisessä paidassa ei taskuja

 • Anita

  Hyvin kirjoitettu,julkisen ihmisen kohdalla ja nähtävästi Jari Sillanpään kohdalla teilaus tehdään raskaimman mukaan;iltapäivälehtien ja mainosrahotteisen tv-kanavan kautta.Hillittyä uutisointia on ylläpitänyt ainoastaan Yle sekä mm.Savon Sanomat.Tuomio on luettu ja riepoteltu vaikka oikeuslaitos ei ole sitä vielä ehtinyt tekemään..Onko tämä oikein?

 • Surullista

  Ihan osa asiaa, muttei aivan noin yksinkertaista kuitenkaan. Yhteiskunnassamme on helpompaa antaa väen juoda tai lääkitä itsensä hengiltä kuin antaa keskusteluapua ja muuta tukea, kun asiat ovat menossa pieleen. Edes pahimmin sairastuneet eivät saa apua, koska resursseja ei ole. Avopotilaatkin pyörivät muiden joukossa ihan vaan ”heitteillä”. Ei kukaan heitäkään hoida. Ei riitä rahaa. Ennen oli varaa hoitaakin. Nyt ne laitokset suljetaan, kun ihmisen on parempi kotona. Osittain ehkä, mutta ei näin, ettei avopotilastakaan kukaan hoida.

  Julkisuuden valokeilaan en haluaisi. Siitä on maksettava liian kova hinta. Nujittu jo nyt vaikkei ole tutkintaa saatu tehtyä. Onpa reilu homma! Sillanpään teko, jos tämä on totta, ei ole hyväksyttävää, muttei hirteen tarvitse vetää silti. Antakaa hänen olla ihminen ihmisten joukossa.

 • lehtola

  Kun katselen kaupoissa noita iltalehtien etusivujen otsikoita, niin minulle on jäänyt sellainen käsitys, että niissä yritetään antaa Sillanpäästä kuva puhtaasta pulmusesta.
  Vaikka aine, jota hän oli ottanut, on kai sellaista, jota otetaan sitten, kun miedommat aineet eivät enää anna toivottua tulosta. Mikä se sitten lieneekään ollut.

  • Pro

   Jalkaväen kenraali oli narkki, no ei se mitään. Monet muusikot on narkkeja, no ei se mitään. Ammattisotilaat on narkkeja kotiuduttuaan kadulla makaavia narkkeja esim. briteissä ja jenkeissä. Näyttelijät on narkkeja sekakäyttäjiä. Lääkärit narkkaa. Lääketieteen proffat narkkaa huomenna luento yliopistolla ja ei kiinosta, oma lääkekaappi pursuaa ilmaisia lääketukkujen lahjapiristeitä. Lapsille syötetään rauhoittavia jenkeissä ja vapaakauppasopimukset takaa lääketehtaille vapaan pääsyn euroopanmarkkinoille suomalaisiinkin kouluihin, vaikea lapsi pitää hiljentää. Vanhukset pitää saada hiljaisiksi narkoottisilla aineilla. Firman juristi purskahti hervottomaan nauruun kun ehdotettiin työntekijöille pakollisia testejä. No muistin että Suomessa on vain satama-ahtaajilla nolla toleranssi duunissa. Nyt tää kynänikkari löytää yhtymäkohtia keskikaljan viikonloppu kittaajiin ja metanfetamiinin käyttäjiin 5€ tuoppi sisältää alvin ja kadulta saa kaikkea paskaa muutamalla eurolla. Ja huumekytät istuu linnassa. Hommatkaa vaan niitä lähi-idän jengejä sinne suomeen kyllä pupillien koko kasvaa. Tolla Sillanpäällä ei ole hev.. v..tun merkitystä jos kokonaisuuksia katsotaan, se on yksi vaan. Kirjoitus oli säälittävää lässytystä.ps. laita se handu leuanalta päänpäälle.

 • a tempora a mores

  Tämä on jo niin nähtyä esim. Mika Myllylän kautta: ensin media ja varsinkin lööppimedia kohkaa ja nostaa jonkin ihmisen sankariksi ja tähdeksi. Sitten tämä sama ihminen tuomitaan, lytätään ja listitään, jos tilaisuus tulee, tämän saman median toimesta. Ja lehdet myy.

  • mk

   Toivottavasti Jarille ei vaan käy niin kuin Mika Myllylälle. Onko sitten parempi, että kaiken lynkkauksen jälkeen tekee sen lopullisen ratkaisun, josta ei ole takaisin pääsyä? En hyväksy huumeiden käyttöä, mutta se lynkkaaminen, mitä median ja ihmisten taholta on saanut kuulla, on mennyt mielestäni jo aivan liian pitkälle. Jos olisi kyse ollut tavallisesta Matti Meikäläisestä, juttu olisi ollut pieni parin rivin uutinen jossakin lehden sisäsivulla. Mutta koska kyseessä on koko kansan tuntema artisti, hänet on oikeus lynkata julkisesti koko Suomen edessä! Ne artistit ja julkkiksetkin ovat vain ihmisiä! Me fanit emme tiedä koko totuutta, vain sen, mitä lehdet ovat kirjoittaneet. Vai tiedättekö te lynkkaajat jotakin enemmän, jota emme tiedä?

 • jampul

  hyvää tekstiä aineista ja addiktioista !

Kommentointi on suljettu.