Juntti-Suomen vastaisku

Iltalehdessä Roman Schatz haukkui Suomea junttilaksi.

”Se, mitä Suomen mediassa on keskusteltu viime aikoina turvapaikanhakijoista, vastaanottokeskuksista ja maahanmuuttajista, paljastaa todella ikävällä tavalla, millainen junttila tämä Suomi oikein on.”

Aika rankka yleistys. Haukkui kerralla kokonaisen maan – ja sen asukkaat. Roman Schatz siis edesauttoi suvaitsevaisuuskeskustelua kutsumalla meitä kantasuomalaisia junteiksi. Ja kantasuomalaisia hän nimenomaan tarkoitti, ei kaltaisiaan, joiden juuret ovat muualla, sivistyneimmissä maissa. Samaa ovat vuorollaan tehneet monet muut tänne muuttaneet: haukkuneet meidät median välityksellä lyttyyn. Pahimpana Umayya AbuHanna, joka jaksoi räkyttää vuodesta toiseen, kuinka paskoja olemme.

OK. Asia on tullut selväksi. Olemme juntteja, takapajuisia, muukalaisvihamielisiä typeryksiä. Helpottaako tuollaisen sanojaa, että saa moisen päästää suustaan, vai mikä on motiivi? Miten se auttaa tässä maahanmuuttokeskustelussa, että muuttajat haukkuvat meitä vuoron perään junteiksi oman mediamme avustamana? Eikö sillä voisi olla jopa päinvastainen vaikutus?

Olen niin kantasuomalainen kuin vain voi olla. Sukuni on asunut suomalaisessa korvessa tuhat vuotta. Synnyin kurjaan kylään keskelle metsää. Mutta olen tapellut sieltä monen muun tavoin itseni ihmisten ilmoille. Uskon tuntevani Helsinginkin huomattavasti Schatzia paremmin. Minulla on jopa kakkosasunto niin keskellä Helsinkiä, ettei sen keskemmällä voi olla: aivan Narinkka-torin kupeessa.

Kun laskeudun asunnostani aamukahville, minulle tarjoilee aasialaistaustainen neitonen. Kun ostan viereisestä kaupasta ruokani, myyjä on tummahipiäinen reipas nuori mies. Suurin osa naapureista on ulkomaalaistaustaisia. Mitään ihmeellistä tai ongelmallista en ole siinä havainnut. Olemme kaikki vain ihmisiä. Jopa ystäviä. Ihmisarvomme on prikulleen sama. Mutta…

Kun vaimoni kanssa syömme alakerran loistavassa thaimaalaisessa ravintolassa niiden mukavien ulkomaalaistaustaisten ihmisten kanssa, olemme usein ainoat kantasuomalaiset. Schatzin mielestä siis ainoat juntit.

Schatz; tuollainen nimittely on äärimmäisen loukkaavaa. Ja tahditonta. Ja vielä tahdittomammaksi sen tekee, jos oikeasti olemme juntteja. Eikö se silloin ole vähän sama kuin jos haukkuisi kyttyräselkäistä ihmistä päin naamaa kameliksi? Miten tuollaiseen voivat jatkuvasti alentua juuri ne, jotka eivät omasta mielestään ole juntteja, vaan fiksuja?

Jos sanon suoraan, niin minua vituttaa. Tuollainen ylimielisyys on perseestä. Eikä asia muutu paremmaksi vaikka se perse olisi pintasivistyksellä puuteroitu. Minä uskon korven kasvattina tuntevani suomalaisen luonteen kymmenen kertaa paremmin kuin Schatz ja tuhat kertaa paremmin kuin Umayya AbuHanna. Eikä tuollaiset määritelmät, mitä he suustaan päästävät – ja joita media lietsoo – yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Olemmeko ME muka muukalaisvastaisia ja vihamielisiä? Kehen verrattuna? Umayya AbuHannan synnyinmaan kansalaisiinko? Maan, jossa muukalaisia on järjestelmällisesti tapettu viimeiset 2000 vuotta ja tappaminen jatkuu yhä. Vai Schatzin kotimaahan, Saksaan, verrattuna? Tarvitseeko edes mainita sen maan saavutuksia muukalaisrakkauden saralla? Muutamia vuosikymmeniä sitten jo pelkkä etelätuuli kertoi siitä ihan riittävästi…

Sanoin tuntevani suomalaisen luonteen. Tunnen sen. Pohjimmiltamme olemme ujosti vieraanvaraisia, varovaisia, ylikilttejä, tunnollista ja vetäytyvää kansaa. Juuri sellaista, jolle suulaiden öykkärien on helppo vittuilla. Emme juuri puolustaudu. Painamme niin sanotusti pahkaamme loukkaukset ja pahat sanat. Ajattelemme, että kyllä meissä täytyy olla vikaa, kun noin haukkuvat. Mutta…

Kun riittävän pitkään mollataan, kun vuodesta toiseen sama ”tavallisen kansan” vähättely ja junteiksi haukkuminen jatkuu, niin lopulta vielä naksahtaa. Pelkään niin. Ja kun suomalaisella naksahtaa, niin siitä on leikki kaukana, sekin on tiedossa.

Schatz varmaan yrittää vielä kiemurrella lausunnostaan irti. Niin aina. Ettei muka yleistänyt. Kyllä yleisti. Haukkui junttilaksi tätä maata, joka on tarjonnut hänelle niin paljon. Kuvaannollisesti kusi kyläpaikan eteismatolle kiitokseksi vieraanvaraisuudesta.

Kun ensi viikolla taas syömme thaimaalaisessa loistoravintolassa kaikkien niiden mukavien ulkomaalaistaustaisten kanssa, tiedämme Schatzin ansiosta olevamme ainoat juntit siinä sivistyneiden ihmisten parissa. Uskon kuitenkin, että he eivät ole Schatzin tavoin niin moukkia, että sanovat sen meille päin naamaa. Niinpä nautin ruokahetkestämme jo etukäteen.

Jussi Juhani

 

 

 

Kommentit

 • Mustajalks

  Parasta olisi jos ”Sulzina” etsii itselleen kaukaisen piiloon, juntit ei kuuntele kauan paskanpuhujia

 • Martin-Éric

  Liian moni poliitikko on heittänyt maahanmuuttajista loukkaavia yleisyyksiä ja liian moni rivikansalainen jatkanut samaa rataa.

  Tuleeko sitten yllätyksenä, jos maahanmuuttajat itse alkavat puhumaan kantaväestöstä yhtä loukkaavasti?

  Sitä saa, mitä tilaa.

  • OooO

   Miksiköhän se kitinä ja rasisti -kortti esiintyy pääsääntöisesti yhden kansanryhmän suussa? Sitä saa mitä tilaa joo. Kannattaisi katsoa peiliin, jos ei omille uskonnollisille (lue: ideologisille) erityisvaatimuksille saa vastakaikua. Ei ole kutsuttu joten ovi on tulossa.

  • Ulkomaalainen, Suomen kansalainen

   Uskomatonta! Ei tänne (kutsumatta) tulleilla ole oikeutta valittaa, eikä varsinkaan oikeutta solvata tämän hienon maan asukkaita!

 • plokkaariukki

  Allekirjoitan täysin Jussin tekstin, mikäli ymmärsin ajatuksesi. Suomalaisuuden säilyttämisen yhtenä tukipilarina on kuitenkin vielä onneksi talvi ja pakkaset. Routa porsaat kotiin (tai muualle) ajaa, vaikkei tämä vanha sanonta tähän kuulukaan. Minä en viihdy kuukautta pidempään paikassa, jossa lämpötila on jatkuvasti yli 20 plus-astetta. Miten lie lämpöisiin tottuneen immeisen, kun alkaa olla samat lukemat lämpömittarissa, etumerkki vain toinen?

 • Kari Masa Mättilä

  Toivon että ensi talvi olisi hyytävän kylmä ja että pakolaisia sijoitettaisiin enempi vaikka korvatunturille, majanrakennustyökalujen kera.

 • Jari Holopainen

  Jussi se osaa iskeä kirjoituksissaan ajankohtaisiin kultasuoniin. Pari huomiota esittäisin: suomalaiset ovat siirtolaisia. Jääkausi on muokannut maiseman täällä sellaiseksi on kuin se nyt on. Geologisen mittapuun mukaan siitä ei ole edes kulunut kovin kauan aikaa. Noin 10 000 vuotta. Ihmisen ovat siirtyneet aina jään reunaa mukaillen, joko Ruotsin kautta tai Karjalan suunnasta.

  Vittu nousee kirjoituksissa usein myös esiin. Sen käyttö ei johda sensuuriin kuten uutisten kommentoinnissa aikoinaan. Sana lienee tullut kieleemme naapurimaastamme Ruotsista (fitta) jääkauden mukana. Ruotsikin oli jään alla Suomen tavoin viimeisen jääkauden aikana. Suomalaisilla ja ruotsalaisilla on paljon yhteistä.

  Miten lie ollut Englannin laita, siitä minulla ei ole tarkkaa tietoa (vielä) esittää. Heidän kielessään on sana fit > se kääntyy suomeksi usein sopia, olla sopiva, sovittaa.

  Meidän ehkä kannattaisi jatkaa sopivampien sanakäänteiden löytämistä: presidenttikin ilmaisi jo huolensa tilanteen kiristymisestä.

  • Jussi Kuosmanen

   Jari, taitaa lopulta olla niin, että kaikki muut ovat siirtolaisia, paitsi ihmiskunnan alkukotiin eli Afrikkaan jääneet.

   Ja jos vielä pitemmälle mennään, niin osa aivojemme hiiliatomeista voi hyvinkin olla peräsin aurinkokuntaa edeltäneestä supernovana räjähtäneestä tähdestä. Niiltä osin aivomme ovat siis aurinkoa vanhemmat.

   Ja jos vieläkin pitemmälle mennään, niin alkuräjähdys posautti olevaisen ilmentymään – ja lopulta se (ilmentyminen) tulosti näkyviksi myös meidät.

   Kulttuurit ovat hieman eri juttu. Ne ovat syntyneet aika paikallisesti (toki saaden vaikutuksia muualta) ja muotoutuneet omanlaisikseen.

   Vasta vanhempana olen oppinut rakastamaan suomalaista (metsäläisperäistä) kulttuuria. Siihen kuuluu paljon hyvää: kiihkottomuus, varautuneisuus, kiltteys, ujous, elämöimättömyys, vetäytymisen kyky kiistatilanteissa, jurous jne. Stereotypioita ehkä, mutta silti pitkälti totta.

   Ja varsinkin kyky olla vaivautumatta yhdessä hiljaa kiehtoo minua. Sehän on lähes arkipäivän meditaatiota. Se on superkyky, joka monelta kansakunnalta puuttuu. Ja on outoa, että sitä pidetään enimmäkseen heikkoutena.

 • Juhan818

  Todella hyvin kirjoitettu! Aivan täyttä asiaa.

 • hienokaveri

  ja sitten niin maan viimmesen päälle hyvin kirjoitettu.

 • Kerppo

  Olipa hyvä ja myös asiallinen kirjoitus.

 • Jari Holopainen

  Niinhän se on. Tähtien evoluutiossa voi syntyä edellistä sukupolvea raskaampia alkuaineita. Ehkä sama ilmiö toistuu pakolaiskysymyksessäkin. Ongelmat ovat entistä suurempia. Ilmastonmuutoksen myötä osa asutukseen aikaisemmin sopimasta alueesta muuttuu asuinkelvottomaksi.
  Suomalaisen kansanluonteen analysointi ei taida olla helpoimmasta päästä – ehkä tänne on valikoitunut väki, joka ei ole mahtunut muualle Eurooppaan, tai on halunnut elää vapaammin ja toteuttaa unelmiaan. Tällä hetkellä meillä on suht iso syrjäytyneiden joukko, jotka eivät täytä tällä hetkellä ihanne suomalaisen määritelmää. Kuulun itsekin tähän armoitettujen joukkoon. Ei meitä kovin ylellisesti kohdella. Nimittelyt vaihtelevat. Ennen muinoin puhuttiin työvoimareservistä, mutta nyt tilanne alkaa näyttämään toiselta.
  Reservistä tuli mieleen, että 30 000 turvapaikan hakijaa kannattaa varmaankin sijoittaa lakkautettuihin varuskuntiin. Soppatykillä voi varmaan tehdä thaimaalaistakin ruokaa.

 • Toukka

  Asiallinen ja skarppi kirjoitus. Jatka samaan malliin!

Kommentointi on suljettu.