Jutta Gustafsbergin hankkeen kaatoi typeryys

Jos lehtitiedot Jutta Gustafsbergin ja Juha Rouvisen kansainvälisen luontoelämyskohteen kaatumisesta pitävät paikkansa, niin huh huh!

Virkamiesten typeryys on joskus niin uskomattoman sakeaa, että sitä voisi kantaa ämpärillä. Ehkä kantavatkin. Ja vaihtavat seminaareissa ämpäreitään.

Pirkanmaan Ely-keskus oli tehnyt valituksen Ylöjärven kaupungin jo myöntämästä poikkeusluvasta hallinto-oikeuteen ja siihen tyssäsi taas yksi Suomi-nousuun –projekti.

Hanke oli mielestäni juuri sellainen, mitä maaseutu kaipaisi ja mitä sillä ainoastaan olisi maailmalle tarjota: hiljaisuutta ja luontoelämyksiä kaupungin melskeissä stressaantuneille turisteille.

Meillä ei ole tuota parempaa myytävää. Se on arvokkainta kultaamme. Juuri sitä meidän täytyisi jalostaa ja tarjota muillekin.

Elämme järvien, pusikoiden ja metsän syvän hiljaisuuden keskellä. Lähes jokainen meistä, Kalliota ja Etu-Töölöä lukuun ottamatta. Korpi alkaa Kehä kolmoselta. Miksi emme houkuttelisi ihmisiä kokemaan samaa luonnonrauhan  ylellisyyttä ja maksamaan siitä?

Ja juuri niin Gustafsberg ja Rouvinen suunnittelivat tekevänsä.

Heidän konseptinsa meditaatiosaleineen ja järvenympärysluontoon piiloutuvine luksuspuumajoineen oli loistava.

Mikään ei ole ihmismielelle virkistävämpää, kuin katsella metsän siimeksestä rauhallista järven pintaa ja kuunnella luontoa ympärillään. Se on sykähdyttävä elämys ruuhkaisten kaupunkien asukeille. Ja kenelle tahansa. Jos se ei olisi minulle ilmaista, olisin valmis maksamaan siitä itseni kipeäksi.

Jo pelkkä metsään astuminen on meditaation alkamista. Syvä rauha hiipii soluihin ja sielu lepää. Ihmisten pahuus ja välinpitämättömyys unohtuvat. Luonto hellii pois pahan mielen ja sulattaa paatuneen sydämen.

Se olisi tarpeellista kaikille.

Paitsi Ely-keskuksen virkamiehille. Heillä aivosolut ovat virkapaikalla jatkuvassa offline-tilassa. Ikuisessa virkalepoasennossa. Heidän ei tarvitse rauhoittaa ajatuksiaan. Niitä ei yksinkertaisesti ole. Ainakaan järkeviä.

Pirkanmaan Ely-keskus perusteli lehtitietojen mukaan valitustaan oikeudenmukaisuusperiaatteella. Gustafsberg haki rakennuslupaa 822 neliölle, kun kaava olisi sallinut vain 400.

Mitä siitä nyt tulisi, jos yhdelle annettaisiin noin paljon? Mitä seuraavat sanoisivat, jos eivät saisi?

Siis ketkä seuraavat? Ihanko pilvin pimein on elämysyrittäjiä lappamassa Ylöjärven metsiin? No, jopa nousi suosituksi meditaatio siellä päin. Lienee guruista ylitarjontaa lähiaikoina.

Siis oikeasti. Keskellä asumatonta korpeako pitää mittailla neliön tarkkuudella, ettei vain maa lopu kesken? Gustafsbergin 822 neliötä on naurettava läntti 34 hehtaarin sisällä. Aivan se ja sama onko 400 vai 800. Ei mitään helkutin merkitystä yhtään mihinkään maisemallisesti – mutta liiketoiminnallisesti kyllä.

Minäpä ehdotan aivoseisokista kärsiville virkamiehille seuraavaa:

Jos joku pyytää korpeen vielä Gustafsbergiäkin suuremman rakennusoikeuden, vaikkapa 1200 neliötä, myöntäkää se riemusta kiljuen. Ja mikäli vielä kolmaskin tulee kinuamaan, niin ennen kuin suunsa avaa, hönkäiskää: saat 2400!  Tässä maassa riittää korpia. Sinne tulevia yrittäjiä ei.

Jos oikein pinnistää, niin sosialismin ja aivonäiviön symbioosista syntyy vuosien saatossa varmaan kunttaa. Niin on käymässä Pirkanmaalla. Tulevat sukupolvet voivat kattaa sillä huussilleen johtavan polun – jos sattuvat armosta saamaan luvan niin ison pytingin rakentamiseksi.

Jussi Juhani

Kommentit

 • Jyri

  Kyllä Ely-keskuksen päättömästä toiminnasta on hyviä esimerkkejä yksi niistä tässä:

  https://yle.fi/uutiset/3-8071235

  Mun mielestä Ely-keskus voisi laittaa samalla kaikki Suomenmaan sadat/tuhannet P-paikat sulkuun, koska nekin ovat vaarallisia viitaten edm grillikioskin asiaan.

 • Oskari

  Muuten varmasti aivan asiasta kirjoitettu, mutta mihin liittyy tuo viittaus sosialismiin tuossa lopussa?

  • Jykke

   Kaikki!
   Ihan kaikki, lueppa koko artikkeli.

 • ÄLYvapaa keskus

  EI mikään ihme Pirkanmaan ELY:ltä tämän laitoksen historiaa tuntien, on ollut niitä maan vaikeimpia ELY:jä mitä lupien ym. saamiseen tulee, ns. pitkän linjan virkanaisia täynnä koko pulju, eivät kai ole olleet missään muussa (suoja-)työpaikassa ja ajatuskulku samentunut vuosien saatossa vain kieltämisiin ja valituksiin.
  Kysehän oli poikkeamisluvasta, jonka kunta oli harkinnut antaa, kunta myöntää poikkeamisluvat , ELY:llä on ollut valitusoikeus aiemmin kunnan päätöksiin ja sitä Pirkanmaan ELY käytti ja on tosiaan käyttänyt paljon, kokemusta on, onneksi Sipilän hallituksen toimesta ELY:jen valitusoikeus poistui kuntien luvista vappuna 1.5 2017.

 • Jussi

  Nimen omaan. Typeryys hakijoiden puolelta. Ja tämän typeryyden he olivat pystyneet myymään Ylöjärven päättäjille, jotka myönsivät poikkeusluvan yli kaksinkertaiselle rakentamiselle. Ilman Gustafsberin kotipaikkaetua mikään kunta ei olisi toiminut asiassa noin hölmösti! ELY- keskus toimi asiassa aivan oikein! 400 neliötä ei riittänyt kun pallomeri yms. hiljentymispaikat eivät olisi mahtuneet mukaan.
  Muuten sitä luonnon rauhaa voi mennä ihastelemaan ilman mitään keskuksiakin. Silloin voi löytää sen todellisen luonnon rauhan!

  • Peter

   Samaa mieltä Jussin kanssa!

Kommentointi on suljettu.