Jutta Gustafsbergin hankkeen kaatoi typeryys

Jos lehtitiedot Jutta Gustafsbergin ja Juha Rouvisen kansainvälisen luontoelämyskohteen kaatumisesta pitävät paikkansa, niin huh huh!

Virkamiesten typeryys on joskus niin uskomattoman sakeaa, että sitä voisi kantaa ämpärillä. Ehkä kantavatkin. Ja vaihtavat seminaareissa ämpäreitään.

Pirkanmaan Ely-keskus oli tehnyt valituksen Ylöjärven kaupungin jo myöntämästä poikkeusluvasta hallinto-oikeuteen ja siihen tyssäsi taas yksi Suomi-nousuun –projekti.

Hanke oli mielestäni juuri sellainen, mitä maaseutu kaipaisi ja mitä sillä ainoastaan olisi maailmalle tarjota: hiljaisuutta ja luontoelämyksiä kaupungin melskeissä stressaantuneille turisteille.

Meillä ei ole tuota parempaa myytävää. Se on arvokkainta kultaamme. Juuri sitä meidän täytyisi jalostaa ja tarjota muillekin.

Elämme järvien, pusikoiden ja metsän syvän hiljaisuuden keskellä. Lähes jokainen meistä, Kalliota ja Etu-Töölöä lukuun ottamatta. Korpi alkaa Kehä kolmoselta. Miksi emme houkuttelisi ihmisiä kokemaan samaa luonnonrauhan  ylellisyyttä ja maksamaan siitä?

Ja juuri niin Gustafsberg ja Rouvinen suunnittelivat tekevänsä.

Heidän konseptinsa meditaatiosaleineen ja järvenympärysluontoon piiloutuvine luksuspuumajoineen oli loistava.

Mikään ei ole ihmismielelle virkistävämpää, kuin katsella metsän siimeksestä rauhallista järven pintaa ja kuunnella luontoa ympärillään. Se on sykähdyttävä elämys ruuhkaisten kaupunkien asukeille. Ja kenelle tahansa. Jos se ei olisi minulle ilmaista, olisin valmis maksamaan siitä itseni kipeäksi.

Jo pelkkä metsään astuminen on meditaation alkamista. Syvä rauha hiipii soluihin ja sielu lepää. Ihmisten pahuus ja välinpitämättömyys unohtuvat. Luonto hellii pois pahan mielen ja sulattaa paatuneen sydämen.

Se olisi tarpeellista kaikille.

Paitsi Ely-keskuksen virkamiehille. Heillä aivosolut ovat virkapaikalla jatkuvassa offline-tilassa. Ikuisessa virkalepoasennossa. Heidän ei tarvitse rauhoittaa ajatuksiaan. Niitä ei yksinkertaisesti ole. Ainakaan järkeviä.

Pirkanmaan Ely-keskus perusteli lehtitietojen mukaan valitustaan oikeudenmukaisuusperiaatteella. Gustafsberg haki rakennuslupaa 822 neliölle, kun kaava olisi sallinut vain 400.

Mitä siitä nyt tulisi, jos yhdelle annettaisiin noin paljon? Mitä seuraavat sanoisivat, jos eivät saisi?

Siis ketkä seuraavat? Ihanko pilvin pimein on elämysyrittäjiä lappamassa Ylöjärven metsiin? No, jopa nousi suosituksi meditaatio siellä päin. Lienee guruista ylitarjontaa lähiaikoina.

Siis oikeasti. Keskellä asumatonta korpeako pitää mittailla neliön tarkkuudella, ettei vain maa lopu kesken? Gustafsbergin 822 neliötä on naurettava läntti 34 hehtaarin sisällä. Aivan se ja sama onko 400 vai 800. Ei mitään helkutin merkitystä yhtään mihinkään maisemallisesti – mutta liiketoiminnallisesti kyllä.

Minäpä ehdotan aivoseisokista kärsiville virkamiehille seuraavaa:

Jos joku pyytää korpeen vielä Gustafsbergiäkin suuremman rakennusoikeuden, vaikkapa 1200 neliötä, myöntäkää se riemusta kiljuen. Ja mikäli vielä kolmaskin tulee kinuamaan, niin ennen kuin suunsa avaa, hönkäiskää: saat 2400!  Tässä maassa riittää korpia. Sinne tulevia yrittäjiä ei.

Jos oikein pinnistää, niin sosialismin ja aivonäiviön symbioosista syntyy vuosien saatossa varmaan kunttaa. Niin on käymässä Pirkanmaalla. Tulevat sukupolvet voivat kattaa sillä huussilleen johtavan polun – jos sattuvat armosta saamaan luvan niin ison pytingin rakentamiseksi.

Jussi Juhani

Kommentit

 • Torkkupeitto

  Meillä virkamiehet ovat pilkun tarkkoja paitsi silloin kun saavat lämpimän voileivän hämyssä. Kenenköhän varpaille Ylöjärvellä astuttiin kun keskelle ei mitään ei saatu rakennuslupaa silloin menetettiin useampi työ paikka ja kunnan mahdollisia verorahoja

 • Hyväveli-Suomi

  Riippuu siitä kenen lupa..
  Hollolassa Rudus on avannut maakaatopaikan vastaanoton vaikka lupaehtona ollut uusi tieliittymä on tekemättä.
  Eikä ELY valvo vaikka pitäisi…

 • Mustamies

  ELY pittää heittee mäkeen, ennen kun se tekkee vielä enemmän suomen kansalaisille vahinkoo !

 • Kalle

  Sipilän sukulaiselle valmis bisnesidea. Löytyy luvat ja paperit.

 • Arjupa

  Sellaisen päätöksen jälkeen pitäisi jokaiselle halukkaalle antaa lupa ylittää rakennusoikeus tuplaksi. Vai milähän perustelisitte sen, että jollekin rahakkaalle julkkikselle sallittaisiin kaavamääräyksistä merkittävä poikkeaminen, mutta seuraavalle lomamökkiyrittäjälle ei?
  Olkoon kuinka typerää vain, mutta meillä on lait ja asetukset ja ne koskevat kaikkia. Tätä ei taida Jussi Kuosmanen ymmärtää.

  • Jaune

   Kyllä siihen on menettelyt, millä voidaan lupaehdoissa joustaa ja niistä joustetaan jatkuvasti, mikäli sille on hyvät perustelut. En tiedä, eikö perustelut riittäneet tässä? Kaavoituksia ja määräyksiä voidaan muuttaa mikäli tarvetta ilmenee, tätäkin tehdään jatkuvasti. Siihen tarvitaan vain hyvät perustelut ja hyvää tahtoa, puolin ja toisin.

  • Tapsa

   Tuota, eikös se ollut poikkeuslupa?

   • Iiris

    Niin. Poikkeus. Minun mielestäni sillä olisi pitänyt mennä. Rohkeasti eteenpäin, ystävät hyvät!

  • TapaniK

   Kuten tavallista, ensimmäiset uutiset ja lehtikirjoitukset olivat vähin tiedoin tehtyjä, toinen toistaan kopioiden. Sitten some-kansa pillastui pariksi päiväksi yhdessä kiihottuneena.

   Nyt perjantaina Suomen Kuvalehti on ehtinyt kirjoittaa ely-keskuksen päätöksestä ja asian taustoista. Siinä oli kyse muustakin kuin oikeudenmukaisuudesta.

  • Iiris

   Höpsis. Kun pääsemme pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, tilaa kyllä riittää. Virkamiehille lisää ennakkoluulotonta innovaatiokurssikoulutusta

 • Nähty on

  Sosialismista tuskin oli kyse, vaan puhtaasta kateudesta, onhan näitä nähty…

 • Voi kiukka näitä taas kerran

  Kylläpä hävettää olla suom… no ainakin Ylöjärveläinen!

  Loistava idea aika lailla torpattiin. Luulen että olisi ollut tulijoita vaikka millä mitalla ulkomailta rauhoittumaan Suomen upeaan luontoon! Mutta on vissiin vaihtotase liian hyvä jo? Not!

 • Tsa

  Typeryys on kyllä ollut ihan hakuprosessin toisessa päässä kuin mitä tämä skribentti yrittää selittää. Haetaan jotakin neliömäärää ottamatta selvää mihin on mahdollisuus.

 • juuso

  Suomessa on keksitty niin paljon sääntöjä, että ely-
  virkamiehet suuressa viisaudessaan eivät enään
  hallitse järkiasioita.

 • Juha

  Typeryyttä on virkamiesten lisöksi myös hankkeen hakijalla. Kun maakappaletta ollaan ostamassa olisi kauppakirjan ehdoksi pitänyt laittaa rakennusoikeusehto. Jos rakennusoikeutta ei myönnetä tarpeellista määrää kauppa raukeaa.
  Toiseksi lakeja ja asetuksia pitää muuttaa siten, että tällaisille yleistäkin hyötyä tuoville hankkeille voidaan hakea lisää rakennusoikeutta. Siis siinä tapauksessa kun hyötyä arvioidaan tulevan tarpeeksi muillekin kuin hankkeen hakijalle itselleen.

Kommentointi on suljettu.