Kiihottumaton päivä

Mediassa on ollut näinä päivinä esillä kaksi asiaa, joista en viitsi kiihottua:

Ensimmäinen:

En jaksa kiihottua Donald Trumpista. En ole hänestä edes kovin tohkeissani, pöyristymisestä puhumattakaan. Trump ei laske kolmeen kuukauteen maahansa seitsemän sellaisen maan kansalaisia, jotka… tuota, no, joita ei vain laske. Obama oli suvaitsevaisempi. Hän eväsi ainoastaan irakilaisten viisumit puoleksi vuodeksi. Laupiaan valikoivaa.

Trumpin kieltolistalla ovat Irak, Iran, Jemen, Libya, Sudan, Syyria ja Somalia. Myönnän, että tuo luettelo olisi tyrmistyttävä, jos olisin tyrmistymään taipuvaisella tuulella. En ole.

Eivät nämä maahantulokiellot nimittäin kovin poikkeuksellisia ole. Seuraavat maat kieltävät jämäkästi Israelin kansalaisilta pääsyn maahansa: Irak, Iran, Jemen, Libya, Sudan, Syyria… Sattuma varmaan, että muistuttaa Trumpin listaa.

Tuohon luetteloon voisi toki lisätä vielä kymmenen muuta islamilaista maata, jotka myös kieltävät israelilaisten tulon, mutta enpä viitsinyt. Monet niistä kieltävät maahantulon jopa keneltä tahansa, joka on vain vieraillut Israelissa. Jämäkkää kansallisylpeyttä. Eipä ole tuo käytäntö villinnyt länsimediaa.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau lupasi, että pakolaiset voivat Yhdysvaltojen sijaan tulla Kanadaan. Jalomielistä. Siellä riittää korpimaata asutettavaksi.  Sinnehän tulijat suuntaavat, uudisraivaajiksi. Odotan innolla milloin humanistiseksi suurvallaksi julistautuneen Ruotsin pääministeri sanoo samaa.  Ja olisihan siinä Sipilällekin paikka luvata taas kerran omakotitalonsa niille, joita Trump ei huoli.

Toinen:

Facebookista löytyneet vihapuheviestit. Eivät hetkauta meikää enää lainkaan. Ihan vain siksi, että luin Kuopion rautatieaseman vessasta ihan samantasoisia töherryksiä jo teini-ikäisenä. Ei niissäkään ollut kirjoittajan nimeä alla. Eikä yksikään tolkuissaan oleva ottanut niitäkään vakavissaan. Lähinnä ne huvittivat. Ajat ovat muuttuneet. Tolkuissaan oleminen on harvinaista.

Kun puhutaan suomalaisista vihapuhesivustoista, niin miksi vanhin ja ehkä tunnetuin sivuutetaan mediassa? Sivusto, joka on jakanut nimettömiä törkykirjoituksia kaikessa rauhassa jo pian pari vuosikymmentä. Sitä ylläpitää suuri mediakonserni. Puhun Suomi24:stä.

Sivusto on murheellinen esimerkki assan vessan seinästä. Täynnä herjauksia, panetteluja, törkykirjoituksia, valheita, väkivaltaan kehottamista, jopa pedofiilisiä tekstejä ja ehdotteluja. Siellä se sivusto vaan porskuttaa. Vuodesta toiseen. Ilman arvostelua, ilman haukkumisia, ilman pöyristymisiä.

Oletteko koskaan kuulleet vanhanaikaisen ja typerän sanonnan: Ei korppi korpin silmää noki? Pohtikaa mitä se tässä yhteydessä voisi tarkoittaa.

Facebookiin – ja internetiin ylipäätään – voi kuka tahansa perustaa ryhmän panetellakseen ketä tahansa. Ja näin tehdään. Sen voi tehdä myös nimettömänä, feikkiprofiililla – tai kaapatulla profiililla. Vastuuseen niihin töherretyistä viesteistä yritetään vetää aivan vääriä ihmisiä. Niitä tohmajärveläisiä ja kuhmolaisia teppoja, jotka erehtyvät mölähtämään siellä niin, että heidät tunnistetaan.

Vaikka heidän mölähdyksensä saattaa lakiteknisesti olla vihapuhetta, todellisuudessa se ei sitä ole. Mölähdys on mölähdys ja sillä siisti. Hieman kuin vahingossa karannut pieru. Vai kokiko joku aiemmassa maailmantodellisuudessa suunnatonta ahdistusta lukiessaan pytyllä istuessaan vessan seinästä: Pääministeri hirteen!?

Kenet pitäisi sitten vetää oikeuteen, jos sellaiseen on ylipäätään tarvetta? Facebookin osalta se, joka nämä vihapuheet mahdollistaa ja niistä tahkoaa miljardivoittoja: Mark Zuckerberg, Facebookin perustaja tietenkin. Milloin aiotte kiihottua häntä vastaan?

Kommentit

  • Vexi

    Minä vähän veikkaan, että niin facebook kuin suomi24.fi ovat saaneet olla pystyssä ja oikeastaan ne on perustettukin juuri siksi, että ihmiset saavat kirjoittaa ja purkaa tuntemuksiaan kaikesta ja varsinkin epäoikeudenmukaisuudesta. Se energia ei sitten kohdistu virmanomaisiin tai mihinkään ”vihattaviin” ryhmiin muuten, kuin verbaalisesti. Meillähän (oli) on hieno kansalaisaloiteadressi-sivustokin, jossa jokainen voi halutessaan vastustaa/kannattaa melkein mitä vaan. Ihmiset luulivat oikeasti, että sitä kautta voi vaikuttaa. Sittemmin eduskunta on hylännyt ainakin P. Väyrysen runsaasti ääniä saaneen adressin. Kyllä kansa on jo huomannut, ettei netissä naputtelu tuota yhtään mitään – korkeintaan syytteen.

  • Rune Berg

    Yli 9-kymppinen äitee tuumasi : ” Mitäs varten työ meette sinne veispuukkiin ja mitä ne on! Pysykee kaukana, niin ei tarvii mieltänsä pahottaa.”

Kommentointi on suljettu.