Koulukiusatut menestyjät

Koulukiusaaminen on inhottavaa, mutta ikävä kyllä ihmislajille ominaista. En usko sen häviävän vielä tuhanteen vuoteen. Sen verran vähintään menee ennen kuin kilteiksi ohjelmoidut kyborgit kokonaan syrjäyttävät 95 prosenttisesti apinan geenejä kantavan ihmisen.

Lähes kaikki laumaeläimet selvittävät tavalla tai toisella nokkimisjärjestyksensä, eli lauman sisäisen hierarkian. Ne jopa vahingoittavat toisiaan selvittääkseen asemansa. Lauman on valittava johtajansa ja tälle hännystelijät, muuten laumalle käy huonosti.

Ihmisen ei tarvitsisi. Enää. Silti hän kiusaa. Alistaa ja pilkkaa. Ihminen tekee sen ilkeyttään – ja ymmärtämättömyyttään. Luulee saavuttavansa sillä jotakin. Tai vain saadakseen sadistisia viboja. En tiedä esiintyykö eläinmaailmassa puhdasta sadismia.

Pahinta on, että kiusatuksi joutuminen muuttaa voimakkaasti kiusatun sisäistä maailmaa. Muokkaa persoonaa. Eli ohjelmoi koko loppuelämää. Ei lapset – eivätkä aikuisetkaan – ymmärrä, että hetken ”hupi” toisen kustannuksella saattaa tehdä siitä toisesta henkisen invalidin loppuelämäkseen.

Tai voittajan.

En ihmettele lainkaan, että todella monet menestyneet julkisuuden henkilöt kertovat olleensa koulukiusattuja. Joissakin tapauksissa se nimittäin lataa ihmiseen tuhdin annoksen ylimääräistä energiaa:

Kunnianhimoa, sinnikkyyttä, rohkeutta, sietokykyä, taistelutahtoa, jopa sopivaa kostonhalua. Paras kosto on menestyä pilkkaajiaan paremmin. Ja monet kiusatut menestyvät.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kertoi olleensa koulukiusattu, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho samoin. Molemmat ovat nousseet puolueensa johtoon aika toivottomilta vaikuttaneista lähtöasetelmista. Arvostan molempien menestymistä suuresti.

Heidän mielipiteensä ovat mitä ovat. Heidän omiaan. Se on eri asia. Demokratiassa – ja elämässä – saa kantaa juuri sitä lippua, minkä salko istuu käteen parhaiten. Ja kantaa sitä ylpeänä. Arvostelijoiden märinät ovat arvostelijoiden omaa angstia. Sitä tautia riittää.

Jos olet koulukiusattu ja koet, että se luhisti sinut, niin ehkä seuraava lista hieman auttaa. Nämä julkisuuden henkilöt ovat ilmoittaneet olleensa kiusattuja, eikä heille nyt niin kovin huonosti ole käynyt (nimet poimittu kiusaamista käsitteleviltä nettisivustoilta).

Suomalaiset:

Malli Saimi Hoyer, laulaja Antti Tuisku, laulaja Tarja Turunen, elokuvaohjaaja Dome Karukoski, näyttelijä Armi Toivanen, kirjailija Katri Manninen, oopperalaulaja Waltteri Torikka, lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, laulaja Saara Aalto, missi Sara Chafak, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoma, ratsastusvalmentaja/malli Marko Björs, kirjailija, ent. kansanedustaja Rosa Meriläinen

Muut:

Tiger Woods, Tyra Banks, Christina Aguilera, Miley Cyrus, Tom Cruise, Taylor Swift, Megan Fox, Kristen Stewart, Jennifer Lawrence, Robert Pattinson, Justin Timberlake
Miley Cyrus, Eminem, Jessica Alba, Jackie Chan, Megan Fox, Lady Gaga, Demi Lovato, Victoria Beckham, Cristiano Ronaldo, Madonna,
Cambridgen herttuatar Catherine…

Toistan: Paras tapa kuitata kiusaajilleen on nousta ja pärjätä. Anteeksiantaminenkin on toki jaloa, mutta sen ehtii tehdä sitten kun kiusanhenkien naamat ovat riittävän vihreitä kateudesta.

Jussi Juhani

 

 

Kommentit

  • mclang

    Toivottavasti tämä auttaa kiusattuja jaksamaan.

    Harmi vaan että tuon kourallisen lisäksi jotka ovat kääntäneet kiusatuksi tulemisen menestymiseksi, löytyy useampi kourallinen vähemmän menestyneitä.

Kommentointi on suljettu.