Kuinka te kehtaatte!

Tämän olen aina tiennyt ja tästä olen blogeissani toistuvasti kirjoittanut: He, jotka eniten esittävät olevansa suvaitsevaisia, ovat usein tosi paikan tullen sitä ihan vähiten. He eivät edes huomaa kaksinaamaisuuttaan. Heillä on kyllä hienot perustelut ja argumentit käytökselleen ja puhe solisee kuin siideri lasiin, mutta todellinen mielenlaatu paljastuu, kun kuplaan uhkaa tulla särö.

Luin uutisia todellisesta taivaankorkuisesta syrjinnästä. Sellaisesta, että mieleen tuli: Kuinka ne kehtaavat!  Eikö löydy edes mitään häpyä, vaikka sydäntä ei olisikaan?

Jälleen kerran se tapahtui seudulla, jossa kuuluisat kokoomuslaiset arvot ja vihreä lähimmäisenrakkaus jylläävät. En nimittäin usko, että Kirkkonummen, Espoon ja Kauniaisten hienoilla omakotialueilla juurikaan pörrää keskustalaisia tai persuja.

Mistä on kysymys?

Naapurit yrittävät estää kehitysvammaisten nuorten asuntolan rakentamisen Kirkkonummelle – ”Erityisryhmät eivät sovi lasten keskelle”  

Näin otsikoi Helsingin Sanomat juttunsa. Alun perin asiasta kerrottiin Länsiväylässä.

Jutusta käy ilmi, että Kirkkonummen Sepänkannakselle suunnitellaan kehitysvammaisten nuorten asuntolaa, josta ainakin seitsemän paikallista asukasta valittaa hallinto-oikeuteen mm. seuraavilla perusteilla:

” Asuntojen arvo lapsivoittoisella asuinalueella vähenee, kun sen ydinosassa on kehitysvammaisten asuntola”

” Sepänkannas on hyvin lapsivoittoinen alue eikä minkään erityisryhmän palveluasuminen sovi alueelle. Alueella on vain neljä asuntoa, joissa ei asu lapsia. Suurimmat ikäryhmät kokonaisuudessaan ovat 2009 ja 2011 syntyneet lapset”, valituksessa perustellaan.”

On pakko sanoa uudelleen: Kuinka ne kehtaavat! Voiko sydämettömämpiä paskiaisia olla?

Ja vielä tämäkin: Selasin lehtiä, jotka tavallisesti repivät otsikoita rasismista ja syrjinnästä. Ei pihaustakaan. Rullasin sormenpää punaisena syrjinnän vastustamiseen kiihkeimmin erikoistuneen FB-ryhmän sivustoa. Sitä, jossa kiehutaan mm siitä, jos joku valkonaama käyttää inkkaripäähinettä. Ei inahdustakaan.

Voi taivas tätä kaksinaamaisuuden skeidaa! Eikö juuri kehitysvammaisten edelleenkin kohtaama syrjintä Suomessa ole syrjinnän alhaisimpia muotoja? Sekö ei kelpaa edes puheenaiheeksi, mutta kaikki se muu kouhotus kyllä?

Nämä hienot ihmiset vetoavat valituksissaan rivien välissä lastensa mahdollisiin kärsimyksiin, jos alueelle tulee kehitysvammaisia nuoria. Heidän jälkikasvunsa on niin erityislaadukasta priimatavaraa, että ”minkään erityisryhmän palveluasuminen ei sovi alueelle”.

Voi taivas.

Minäpä sanon: Juuri valittajien lapsille olisi äärimmäisen terveellistä kohdata kehitysvammaisia. Juuri heidän alueilleen olisi tarpeen rakentaa erityisryhmien palveluasuntoja. Ihan vain siksi, ettei heistä tulisi vanhempiensa kaltaisia.

Pääkaupunkiseudun hienostoalueilla vastustetaan kehitysvammaisten asumista kerta toisensa jälkeen. Edellinen tapaus sattui Espoossa

Siellä asuntola oli tulossa metsikköön. Eräs paikallinen luonnonystävä kaivoi vihreät arvonsa esiin ja vetosi muun muassa raskaana olevaan liito-oravaan (!):

”Metsässä asuu liito-oravia, joten siihen on vähän hassua rakentaa. Tutkijat panivat juuri pannan kaulaan yhdelle, joka oli raskaana. Lisäksi on tikkoja, kettuja, peuroja ja pöllöjä.”  Hän aikoi jatkaa vastustustaan loppuun asti ”Sen verran pidän niiden liito-oravien puolta.”

Kaikkea sontaa sitä kuulee! Löytyykö koko universumista ketään, joka oikeasti uskoo tyypin perustelujen vilpittömyyteen?

Aha. Vihreä valtuustoryhmä taisi jossain pompata pystyyn. Myöhäistä. Se asuntola on jo rakennettu.

*   *   *

Minun pojanpoikani on kehitysvammainen. Hän on sattumalta juuri tällä viikolla kokeilemassa avustettua yksinasumista. Olen ukkina miettinyt monena yönä miten hän siellä pärjää.

Kyseessä on maailman ihanin, rehellisin ja kunnollisin ihminen. Hänessä ei ole vilpillisyyttä tippakaan. Hänen luottamuksensa ihmisiin on liikuttavaa. Ja käytökseltään on hienoin ihmisolento, jonka olen koskaan kohdannut. Kosmoksen lahja perheelle, sukulaisille ja niille tuttaville, joilla on sydän.

Kaikki hänen kehitysvammaiset ystävänsä, joita olen tavannut, ovat samanlaisia. Parhaita mahdollisia naapureita.

Kolmannen kerran valittajat: Kuinka te kehtaatte?

Jussi Juhani

PS. Kauniaisissa, sorrettujen suomenruotsalaisten ja köyhyysloukussa kärvistelevien Audi-kuskien kristallivuorella, vastustettiin turvapaikan saaneille pakolaislapsille tarkoittua perheryhmäkotia. Argumenttina – tietenkin – asuntojen arvon lasku ja muut keksityt ongelmat. Lapsia oli tulossa peräti yhdeksän. He olisivat valittajien mielestä melkein sekoittaneet koko kaupungin. Voi pyhä…

Kommentit

 • Perussuomalaiset terkut Kirkkonummelta

  Kyllä tänne Kirkkonummelle mahtuu mainiosti kehitysvammaisten nuorten asuntola, tervetuloa vaan, asukkaat!

  Itse en olisi pistänyt pahakseni, vaikka tuo asuntola olisi rakennettu tähän oman asuintieni varrelle. Tämän tien lapset ja nuoret ovat sen verran ihmisiä nähneitä, etteivät taatusti olisi traumatisoituneet pätkääkään asuntolasta, vanhemmista ja muista aikuisista puhumattakaan.

  Tuskin meidän metsikköjemme eläimetkään olisi säikkyneet uusia asukkaita, vaan tulleet korkeintaan ihmettelemään heitä asuntolan pihamaalle silloin tällöin. Luulenpa kuitenkin, että iso maantie tämän meidän tiemme vieressä saattoi olla syynä sille, ettei tätä paikkaa oletettavasti edes harkittu. Harmi sinänsä, sillä kehitysvammaiset ihmiset ovat mitä positiivisimpia ja sydämellisimpiä, ja olisi ollut ilo asua naapurusten heidän kanssaan!

  Muuten, ihan ystävällisenä tiedotuksen tapaisena sanottakoon, että Kirkkonummi on laaja alue; ei suinkaan pelkkä ökyrikkaiden monimiljonäärien minimalistinen keskittymä luksustaloineen pienellä eteläsuomalaisella rannikkokaistaleella. Tänne mahtuu kyllä asukkaita laidasta laitaan – myös kerrostaloissa vuokralla asuvia. Eikä täällä nyt niin yltiöfiinejä olla. Tervetuloa vaikka katsomaan paikan päälle, jos ikinä näillä main liikut. ;)

 • Laura

  On surullista, että kehitysvammaisten asuntolaa vastustetaan. Valitus onneksi vedettiin pois. Kirjoittajalla ei ole mitään faktaa siitä, mikä on valittajien poliittinen kanta, eikä myöskään siitä, että valittajat pitäisivät itseään suvaitsevaisina. Tältä osin kirjoitus on kummallinen.

 • Vexi

  Minun parhaat naapurini ovat olleet kehitysvammaisia. Vieläkin kaipaan heitä nykyisten sosiopaattien tilalle.

 • Matti Niemi

  Jussin aiemmat kirjoitukset ovat kyllä hehkuttaneet varsin oikeistolaista ajattelua.

  Onko niin, että pisto tuntuu sydämessä vasta sitten, kun itse tai läheinen kuuluu tästä itsekkäästä ajattelusta kärsivään viiteryhmään?

  • Abba

   Juuri näin, hyvä pointti.
   ’Suvakit’ on saaneet kylmää kyytiä tässä blogissa.

 • ari paavilainen

  Perustele väittämäsi vastustajien poliittinen jako. Muuten kirjoituksesi on tasoa.. musta tuntuu että…

  • Arja Hukka

   Taisi kalikka kalahtaa siellä kuplassa.

 • joopajoo

  Kirkkonummella on kokoomus ja rkp vahvimmin edustettuina. Mitenkähän nämä ryhmät mahtaa suvakkeihin rinnastua ylipäätään? Onneksi tuo valitus kuitenkin peruttiin ja asuntola saanee luvan.

 • Pekka Raukko

  Kristittyjen osuus alueen asukkaista on hyvin selkeästi suurempi kuin vihreiden tai kokoomuslaisten.
  Eikö silloin ole todennäköisempää, että nimbyilijät ovat kristittyä?

 • L

  Uudella lapsiperhevaltaisella omakotitaloalueella asuvana vihreiden kannattajana ja kahden pienen lapsen äitinä toivottaisin kehitysvammaisten asuntolan lämpimästi tervetulleeksi naapuriin. En voisi kuvitellakaan että kukaan vihreistä tuttavistani tai ystävistäni vastustaisi asuntolaa. On kovin kummallista, että kirjoittaja leimaa vihreät asuntolaa vastustaviksi, kun vihreille tärkeimpiä asioita on nimenomaan erilaisuuden hyväksyminen.

 • Sipilän vasen kives

  Uskovaiset ja persut syynä kaikkeen pahaan tässä maassa

  • närkästynyt

   uskovilla ja persuilla ei ole mitään tekemistä pahan ja vääryyden kanssa suurin syy pahaan oloon on keskusta ja kokoomus joiden valta lähenee jo diktatuuria. Otapa selvää asioiden oikeasta laidasta ennen kuin kirjoittelet!!!!!!

 • Skodamies

  Pitikö se automerkkikin ottaa mukaan … suvaitsevuutta?

Kommentointi on suljettu.