Menestymisen salaisuus

Aion paljastaa sinulle menestymisen salaisuuden. Resepti on hämmästyttävän yksinkertainen. Niin simppeli, ettet vain ole tullut sitä hoksanneeksi. Sitä et löydä kirjoista, eikä siitä pidetä luentoja. Mutta se on eniten totta kaikista tähän saakka esitetyistä menestymisen konsepteista. Keksin sen kolmekymmentä vuotta asiaa tutkittuani.

En vaadi Nobelia. Antakoot komitea sen Jari Sarasvuolle.  Hän tarvitsee edelleen kannustusta, minä en.

Ensin hieman normaalijargonia menestymisestä, ennen kuin paljastan kaikissa olosuhteissa toimivan reseptini:

Jos et tiennyt, niin olen asiantuntija myös menestymisen vastakohdassa, epäonnistumisessa. Puhun kokemuksesta. Epäonnistuttuaan riittävän pitkään, siihen kyllästyy. Vittuuntuu. Sitä ryhtyy etsimään apukeinoja ja neuvoja tilanteen korjaamiseksi. Maailma on täytetty niillä. Vanhemmat neuvovat lapsiaan, sukulaistädit, mummot ja ukit. Valmentajat ja gurut. Kaikki tuputtavat näkemystään – ja tarkoittavat enemmän tai vähemmän vilpittömästi parastasi. Sinä vain et usko. Se on luonteesi. Kaikkien epäonnistujien luonne.

Sitten ovat oman elämän sankaritekoihin kannustavat kirjat, itsehoito-oppaat. Kolme menestyksen avaintekijää, Myönteisen ajattelun voima, Saat sen minkä annat, Läsnäolon voima… ja ehkä miljoona muuta.

Pahinta noissa on – että ne pitävät paikkansa. Ne toimivat kuin junan vessa. Mutta…

Sitten tulee oma kyynisyytesi ja paskoo sen vessan tukkoon, eikä toimi enää sekään.

Niin siinä useimmille käy. Sitä aloittaa pontevasti uuden elämän ja opettelee ulkoa siihen tarkoitetun self-help –ohjelman tai tekee pyhän lupauksen parantaa tapansa. Huomenna hieman lipsuu siitä ja ylihuomenna vielä enemmän. Viikon kuluttua istuu sille junan vessan pytylle ja ripuloi kuten ennenkin. Mikään ei muuttunut – paitsi kirjahyllyyn tuli yksi hölmö opus lisää – ellei sillä pyyhkäissyt. Junan vessoista puuttuu usein paperia.

Olen testannut nuo myönteisen ajattelun opit ja sanon tämän vakavissani: Ne toimivat oikeasti. Jos haluat rahaa, pärjätä ihmissuhteissasi, työelämässä tai urheilussa, noudata niiden oppeja ja tulos on etukäteen selvä. Yksi ehto noissa ohjelmissa on: niitä on noudatettava tinkimättömästi vuodesta toiseen. Kuka jaksaa? En löisi vetoa puolestasi.

Ja ylipäätään: Onko sellainen ”menestys” kaiken sen vaivan ja ponnistelun arvoista? Sillä ilman ponnistelua et taatusti menesty noiden opusten kriteereillä lainkaan.  Et pääse edes kunnolla alkuun.

Saat uskoa, että Selänteet, Bernerit, Räikköset, Sipilät ja Trumpit ovat tiristäneet itsestään aivan kaiken irti saavuttaakseen menestyksensä – ja tekevät sitä yhä. He ovat noudattaneet menestymisoppaiden ohjeita tismalleen. He ovat tehneet – ja tekevät – niin, tiesivätpä sen itse tai eivät.

Sinusta tuskin on samaan, vaikka teoriassa ehkä olisikin mahdollista saavuttaa vastaava menestys suhdeluvulla yhden suhde muutamaan miljoonaan tai jotain.

Voit toki yrittää. Neuvon silti laskemaan rimaa. Sillä tuollainen menestys vaatii jo onneakin ja sitähän sinulla ei herra paratkoon ole ollut, eikö niin? Sitä syntyy väärään sukuun, väärään aikaan ja paikkaan, väärään sukupuoleen, väärän värisenä, väärän kokoisena tai liian tyhmänä – ja mikä pahinta – umpilaiskana. Eipä niillä ominaisuuksilla juuri seiväshypyn maailmanennätyksiä synny.

Mutta nyt se lupaamani menestymisen resepti, se kaikista paras ja ainoa sataprosenttisesti toimiva:

Määrittele menestyminen uudelleen. Määrittele se sellaiseksi, että myös itse täytät ehdot.

Jussi Juhani

 

Kommentit

  • Matikkatäti

    Iltapäivällä tuli eilinen Savon Sanomat. Oli 7 ( = onnennumeroni) sivua urheilua ja rutosti enemmän matikkaa. Valitettavasti tuo menestymisen yksi tekijä on ujo ja pysyy piilossa. Onneksi on nämä Jussin jutut, kun

    ”Sitä syntyy väärään sukuun, väärään aikaan ja paikkaan, väärään sukupuoleen, väärän värisenä, väärän kokoisena tai liian tyhmänä – ja mikä pahinta – umpilaiskana. Eipä niillä ominaisuuksilla juuri seiväshypyn maailmanennätyksiä synny.”

Kommentointi on suljettu.