Narsistin varmat tuntomerkit

Jokaisessa porukassa, missä ikinä liikut, on mukana vähintään yksi itsekäs narsisti. Hän pitää itseään porukan tärkeimpänä jäsenenä. Jos on äänekästä sorttia, niin juuri hänen vitseilleen pitäisi kaikkien nauraa, juuri häntä pitäisi kuunnella. Jos vetäytyvämpää tyyppiä, juuri hän miettii mitä muut minusta ajattelevat; olenko riittävän kaunis, komea, hyvin pukeutunut, älykäs, sanavalmis…

Kassajonossa narsistia ärsyttää kaikkien muiden hidastelu, mutta ei omansa. Pankkiautomaatilla hän naputtaa jalkaansa nopeuttaakseen kuhnijoita – että pääsisi itse kuhnimaan. Narsistin kiire loppuu kun hän pääsee jonon kärkeen. Liikenteessä häntä ärsyttää hidastelijat – ja hurjastelijat.

Jos narsisti auttaa lähimmäistään, hän tekee sen saadakseen itselleen hyvän mielen. Usein hän auttaa toista vain siksi, että auttamatta jättäminen toisi vielä paskemman olon kuin avun antaminen, joka tympäisee sekin. Hän valitsee kurjista vaihtoehdoista aina itselleen edullisimman.

Jos narsistia loukataan, hän hautoo kostoa, tekee rikosilmoituksia tai kirjoittelee yleisönosastoihin. Vähintäänkin hän puristelee katkerana nyrkkiä taskussaan ja toivoo, että loukkaaja saisi maistaa omaa lääkettään. Hän on siis kostonhimoinen, pitkävihainen ja kaunainen.

Naapurin touhut kiinnostavat narsistia lähes kiimaan saakka. Jos ovi käy liian myöhään, teinit mellastavat mopoillaan, musiikki soi lujalla tai joku hoilaa kännissä, on narsisti täpinöissään. Naapurihäiriköt aiheuttavat narsistissa neuroottisen dilemman: soittaako poliisit vai mennäkö itse ojentamaan metelöijiä. Ei uskalla kumpaakaan. Niinpä hän tyytyy patouttamaan sisälleen inhoa ja kaunaa näitä vihollisiaan kohtaan: ei tervehdi, väistelee, mulkoilee, juoruilee ja panettelee.

Työpaikalla narsistia kohdellaan muka aina väärin. Hänen erinomaisuuttaan ei tarpeeksi ymmärretä, hänelle kasataan liikaa töitä, hänen sairauspoissaolojaan kontrolloidaan, esimiehet mulkkuilevat juuri hänelle, maksetaan liian pientä palkkaa… jne. Narsistin epäoikeudenmukaisuuslista on pitkä ja venyvä kuin benji-köysi.

Narsisti uskoo salaa sisimmässään, että onni tulee rahasta ja tavarasta. Hän unelmoi luksuselämästä ilman raha- ja työhuolia. Lottoarvonta on hänelle hartaushetki. Silti hän on ehdottomasti sitä mieltä, että kun hänen omaa unelmaansa elää todeksi joku toinen, tämä on ilman muuta huijari, riistäjä ja veronkiertäjä. Ja tällaisen kelmin rahat pitäisi palauttaa narsistin valvontaan. Narsisti luulee olevansa talousnero ja tietää kyllä mitä muiden pitäisi rahoillaan tehdä.

Edellä vain pieni otos tyypillisistä narsistin luonteenpiirteistä. On kuitenkin vielä yksi satavarma keino, mistä tunnistat tosinarsistin:
Peili.

Jussi Juhani

PS. On vain kahdenlaisia ihmisiä: itsekkäitä ja helvetin itsekkäitä. Kumpaan ryhmään kuulut?

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Kiitos Anssi mietteistä. Minä en varmaankaan ole paljosta jäänyt paitsi kun olen työtön tällä erää. Työelämä todellakin on muuttunut sillä välin kummalliseksi. Toisaalta voi olla niinkin, etten juuri tästä syystä ole työllistynyt – en kuulu hoviväkeen ja kun olen ollut eri mieltä johtajien kanssa, eivät nuo ole tulleet töihin kyselemään. Maanantaina sitten yönhakuun uusin eväin. Hyvillä mielin ja kieli terävänä.

 • HK

  Itse narsistin kanssa pari vuotta eläneenä (onnex en kauempaa) tiedän mitä se on. Aivan valloittava tyyppi niin kauan kuin totuus paljastui, henkisesti ja fyysisesti alistava hirviö. Minä en saanut olla mikä minä olen. Kun tajuat merkit, häivy

 • Jari Holopainen

  Sellainen perstuntuma narsisti-aiheessa alkaa vähitellen syntymään, että se olisi yleistermi epäonnistuneelle pari- tai työsuhteelle. Toinen on syyllisempi kuin toinen. Tulkinta siirtyy kuulijalle. Oikeutta näistä tilanteista myös käytäneen, mutta oikeuslaitos ei välttämättä tunnista koko termiä, narsisti.
  Saatan keskustelun valossa olla sitä mieltä, että kunkin aikakauden kulttuuri hakee sopivimmat nimitykset syylliselle. Kukapa enää muistaa imbesilliä tai idioottia? Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että mielenterveyden termistöstä muokataan käyttöön sopivia termejä – aika näyttää mille alueelle seuraavaksi edetään – tieni käy nyt kasvimaalle. Naatti voisi olla hyvä sana – monet saattavat olla lomalta palatessaan jo tässä tilassa. Vielä ei ole vihannesten aika.

 • Jussi Kuosmanen

  En haluaisi kääntää veistä kenenkään haavoissa, mutta jos on 20 – 30 vuotta parisuhteessa inhottavan narsistin kanssa tai jos saman ajan menee vapaaehtoisesti työpaikalle, jossa hirviönarsistiesimies tai työtoveri kurmottaa, niin herää yksi ainoa kysymys: Miksi?

 • Jari Holopainen

  Ehkä sitä toivoo, että toinen muuttuisi, mutta samalla jää huomaamatta että itse onkin muuttunut. Kasvimaailma on opettavaista. Narsissit ovat monivuotisia sipulikasveja ja myrkyllisiä. Edes hiiret ja myyrät eivät koske niihin. Silti niillä koristellaan pihat ja parvekkeet. Joskus kuulee sanottavan, että narsissi tuo kevään.

 • Juncus

  Jussin kysymys miksi? (17.8) on hyvä. Yksi vastaus on, että narsisti osaa olla niin ovelasti narsisti, että huomaamiseen menee 30 vuotta. Uhri luulee, että vika on itsessä.

  • Make 73

   Todella asia on näin. Olen elänyt narsisti vaimoni kanssa jo 9v ja vasta nyt tajusin, en ole syyllinen. Täydellistä alistamisen yritystä, kaikki tietävä. Asiasta ei puhuta jos hän on huomannut että minä tiedän enemmän jostain. Narsisti ei ole koskaan väärässä, kaikki muut ovat, myös esimies työpaikalla. Narsisti tietää kaiken paremmin. Olen ammatti kuljettaja, ajanut noin 3 miljoonaa kilometriä rekkoja, täysperävaunua. Vaimoni on silti parempi kuljettaja, omasta mielestään. En edes osaa ravintolassa tilata asiallisesti olutta, hänen mielestään. Hyvin, hyvin raskasta elämää mutta pidän hänestä. 5-6 kertaa vuodessa riitoja, hän on lähtemässä, muuttamassa pois, ei kuitenkaan lähde.

 • ihmettelijä__

  Huolestuttavaa kuinka mm.hoitoyksiköissä on myös hajota ja hallitse käytäntö. Heikot pois alta. Vähääkään ei välitetä miltä vammaisista ja sairaista tuntuu..hoitajien heitä pilkatessa ja nimitellessä. Ja jos asukas uskaltanee sanoa vastaan niin hänestä tehdäänkin syntipukki kaikkeen. Ja kosto alkaa. Myös omaiset saavat kuulla kunniansa. Sivuseikka hoidon laatu..tms.
  Kerrassaan hirveää. Ihmettelen miksi hallitus ei puutu vammaisten kaltoinkohteluun..hyväksikäyttöön ym. Annetaan pahuuden rehoittaa vapaasti. Missä vammaisten oikeus. Missä ihmisarvo. Ei näköjään missään..

Kommentointi on suljettu.