Narsistin varmat tuntomerkit

Jokaisessa porukassa, missä ikinä liikut, on mukana vähintään yksi itsekäs narsisti. Hän pitää itseään porukan tärkeimpänä jäsenenä. Jos on äänekästä sorttia, niin juuri hänen vitseilleen pitäisi kaikkien nauraa, juuri häntä pitäisi kuunnella. Jos vetäytyvämpää tyyppiä, juuri hän miettii mitä muut minusta ajattelevat; olenko riittävän kaunis, komea, hyvin pukeutunut, älykäs, sanavalmis…

Kassajonossa narsistia ärsyttää kaikkien muiden hidastelu, mutta ei omansa. Pankkiautomaatilla hän naputtaa jalkaansa nopeuttaakseen kuhnijoita – että pääsisi itse kuhnimaan. Narsistin kiire loppuu kun hän pääsee jonon kärkeen. Liikenteessä häntä ärsyttää hidastelijat – ja hurjastelijat.

Jos narsisti auttaa lähimmäistään, hän tekee sen saadakseen itselleen hyvän mielen. Usein hän auttaa toista vain siksi, että auttamatta jättäminen toisi vielä paskemman olon kuin avun antaminen, joka tympäisee sekin. Hän valitsee kurjista vaihtoehdoista aina itselleen edullisimman.

Jos narsistia loukataan, hän hautoo kostoa, tekee rikosilmoituksia tai kirjoittelee yleisönosastoihin. Vähintäänkin hän puristelee katkerana nyrkkiä taskussaan ja toivoo, että loukkaaja saisi maistaa omaa lääkettään. Hän on siis kostonhimoinen, pitkävihainen ja kaunainen.

Naapurin touhut kiinnostavat narsistia lähes kiimaan saakka. Jos ovi käy liian myöhään, teinit mellastavat mopoillaan, musiikki soi lujalla tai joku hoilaa kännissä, on narsisti täpinöissään. Naapurihäiriköt aiheuttavat narsistissa neuroottisen dilemman: soittaako poliisit vai mennäkö itse ojentamaan metelöijiä. Ei uskalla kumpaakaan. Niinpä hän tyytyy patouttamaan sisälleen inhoa ja kaunaa näitä vihollisiaan kohtaan: ei tervehdi, väistelee, mulkoilee, juoruilee ja panettelee.

Työpaikalla narsistia kohdellaan muka aina väärin. Hänen erinomaisuuttaan ei tarpeeksi ymmärretä, hänelle kasataan liikaa töitä, hänen sairauspoissaolojaan kontrolloidaan, esimiehet mulkkuilevat juuri hänelle, maksetaan liian pientä palkkaa… jne. Narsistin epäoikeudenmukaisuuslista on pitkä ja venyvä kuin benji-köysi.

Narsisti uskoo salaa sisimmässään, että onni tulee rahasta ja tavarasta. Hän unelmoi luksuselämästä ilman raha- ja työhuolia. Lottoarvonta on hänelle hartaushetki. Silti hän on ehdottomasti sitä mieltä, että kun hänen omaa unelmaansa elää todeksi joku toinen, tämä on ilman muuta huijari, riistäjä ja veronkiertäjä. Ja tällaisen kelmin rahat pitäisi palauttaa narsistin valvontaan. Narsisti luulee olevansa talousnero ja tietää kyllä mitä muiden pitäisi rahoillaan tehdä.

Edellä vain pieni otos tyypillisistä narsistin luonteenpiirteistä. On kuitenkin vielä yksi satavarma keino, mistä tunnistat tosinarsistin:
Peili.

Jussi Juhani

PS. On vain kahdenlaisia ihmisiä: itsekkäitä ja helvetin itsekkäitä. Kumpaan ryhmään kuulut?

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Eräässä kauniissa laulussa sanotaan, että vain tämän hetken voi nähdä peilistä.

 • Marijaana

  Oikean narsistin kanssa 30 vuotta eläneenä ja siitä alistavasta helevetistä pois päässeenä minä en peiliin katsoessani näe narsistia, vaan vihdoinkin vapaan ja suhteellisen vahvan ihmisen. Taisi Jussi Juhani haluta provosoida aika köykäisellä jutullaan.

  • sirkku

   Miten Marjaana pääsit pois narsistin
   Käsistä?Se ei ole helppoa.35 vuotta olen
   Ollut narsisti kanssa.Ruuhkavuodet meni,kun oli lapset ja työt.Nyt narsisti poissa työelämästä ja elämästä on tullut todella vaikeaa.Lisäksi viina vie ja kaikkihan on tietenkin minun syytäni.Minä olen omillani toimeentuleva,mutta en saa miestä lähtemään pois elämästäni.

 • Seija Hämäläinen

  Marijaanan kanssa samaa mieltä jutun painavuudesta. Vain leikkinarsistiin sopivat jutun tuntomerkit. Oikea narsisti tekee toisten ihmisten elämästä helvetin. Hän tunkeutuu uhrinsa sieluun ja mieleen kuin syöpä ja aiheuttaa usein parantumattomat vauriot.

 • Jari Holopainen

  Ei tämä köykäinen juttu ollut – ainakin jos katsoo lukijamääriä, asia kiinnostaa monia. Kenelläkään meistä ei taida olla pätevyyttä antaa diagnoosia, mutta jos katsoo narsistin määritelmää, ja joita voi olla useita, kyllä siitä tunnistaa helposti itsensä. Eihän näitäkään juttuja muuten syntyisi.

  “Arkikielessä ymmärrämme narsistin itserakkaaksi henkilöksi, joka kehuu jatkuvasti itseään ja saavutuksiaan, elättelee uskomattomia fantasioita, janoaa huomiota, on ylimielinen, käyttäytyy kateellisesti ja pyrkyrimäisesti. Psykologiassa ja psykiatriassa narsistilla tarkoitetaan henkilöä, jonka lapsuudessa on tapahtunut laiminlyöntejä vuorovaikutussuhteessa henkilöön joka lapsen kasvatuksesta pääsääntöisesti vastaa. Lapsen persoona ei pääse kehittymään normaalisti ilman vastavuoroista suhdetta hoitavan aikuisen ja lapsen välillä sekä hoitajan empatiakykyä. Narsistia voi olla hyvin vaikea tunnistaa, jos hänen ympärillään olevat ihmiset eivät ole tietoisia narsistisesta persoonallisuushäiriöstä.”[1]

  Jussin jutussa mielenkiintoinen yhtymä kohta löytyy lotosta. Narsismin uhreja tukee Raha-automaattiyhdistys [2].

  [1] http://www.narsistienuhrientuki.fi/tietoa/narsismista_yleisesti/
  [2] http://www.narsistienuhrientuki.fi/

 • Jussi Kuosmanen

  Jokainen ihminen on itsekäs. Pidän sitä faktana. Se ilmenee meissä vain eri tavoin. Mutta kukaan ei luokittele itseään itsekkääksi, vaan narsisti on aina se joku muu. Tämä taas ei voi pitää paikkaansa.

  Oman narsisminsa huomaamattomuus johtuu vain itsetutkiskelun puutteesta. Se (itsetutkiskelu) on äärimmäisen harvinainen huvi, johon ihminen ryhtyy vain pakon edessä, jos silloinkaan.

  Kun emme tunne edes itseämme, emme voi luokitella toisiakaan. Eikä edes patologinen narsismi aina ilmene röyhkeytenä, pyrkyryytenä ja päsmäryytenä, on myös ujoja, hiljaisia ja näennäisen kilttejä narsisteja.

 • Jari Holopainen

  Narsismi vai narsisti? Ehkä helpoimmalla pääsisi jos ketään ei leimattaisi narsistiksi. Niin nurinkurista kuin se onkin, teot tässä aiheessa saattavat puhua eniten. Miten sitten narsistisiin tekoihin kannattaisi suhtautua, siihen minulla ei ole muuta esittää kuin että tilanteen mukaan. Äänestetäänhän valtakunnan politiikassa jaa, ei, tyhjää, poissa?

 • Juncus

  On hyvä tunnistaa narsisti, jos on luonteeltaan sen sortin ihminen, että on taipumusta joutua uhriksi. Välttyy paljolta harmilta.

 • Jari Holopainen

  Uhrin rooli tai näkökulma on huomionarvoinen. Sitähän ei etukäteen tiedä, millaisiin tilanteisiin sitä voi elämässään joutua. Nykyään huomaan ajattelevani siten, ettei narsistia ja hänen uhriaan välttämättä tarvitse olla edes olemassa. Syy-seuraus- ja siihen läheisesti liittyvä syyllisyys-teema voivat olla korostuneesti esillä aiheen käsittelyssä, mutta ehkä viime kädessä narsismi ilmenee vuorovaikutuksessa. Ymmärrän Jussin näkökulmaa siten, että vaikeudet narsistisen käyttäytymisen yhteydessä syntyvät silloin, kun keinoja sen käsittelyyn ei ole. Narsismi edellyttää nähdäkseni näyttämön kaltaisen tilan(teen) jossa se voi ilmetä. Maassamme se ilmenee useimmiten perhe- ja parisuhteissa, mutta joissakin maissa se voi saavuttaa kansalliset mittasuhteet. En tiedä voiko näin käydä Suomessa? Puhun nyt diktatuureista.

 • Jari Holopainen

  Tämä keskustelu uhkaa jäädä monologiksi, mutta ajattelin kirjoittaa aiheesta vielä vähän. Narsismin käsittelyssä viitataan joskus kreikkalaiseen taruun Narkiksosesta, jossa nuori mies näkee kuvansa heijastuvan lähteestä.Näky lumosi nuorukaisen niin, että hän jähmettyi paikalleen itseään ihailemaan. Ehkä näin käy osin narsismissa – oma elämä on näytelmä, jota pääosan esittäjä katsoo Narkissoksen tavoin elämäänsä jähmettyneenä ulkopuolelta. Jos elämän näytelmä ei mene käsikirjoituksen mukaan, alkaa jumalaton säätö, jota Jussi ansiokkaasti kuvaa. Kreikkalaiset tietävät nämä jutut – meille taitaa jäädä vain maksumiehen rooli.

 • Anssi

  Kaikista pahimpia narsisteja ovat narsistiset johtajat ja esimiehet. Heillä on tapana haalia ympärilleen p******nuolijoista hovin, jossa he voivat paistatella omahyväisinä itsetyytyväisinä kaiket päivät kehujen loisteessa.
  Hoviin kuuluvat saavat töppäillä tai laiskotella ihan vapaasti ilman seuraamuksia samaan aikaan, kun hovin ulkopuolisille jaellaan jatkuvia moitteita ja varoituksia pinimmistäkin näennäsivirheistä.
  Suunnilleen tuollaisia vuodatuksia olen saanut
  kuulla niiltä, jotka eivät ole suostuneet riittävästi
  johtajaa kumartamaan hja joka käänteessä kehumaan.

Kommentointi on suljettu.