Natsit, rasistit ja Erdogan

Mukavaa että Turkin diktaattori ja Suomen suvaitsevaisto ovat löytäneet toisensa. Ainakin mitä retoriikkaan tulee. Molemmat haukkuvat kaikki toisinajattelijat ja valmiin totuuden epäilijät natseiksi ja rasisteiksi. Turkin presidentiksi itseään kutsuva Erdogan tosin meni pitemmälle: haukkui natseiksi kerralla pari kokonaista kansakuntaa, hollantilaiset ja saksalaiset.

Suomen edistyneistö ei ole pystynyt vielä aivan samaan. Ovat haukkuneet vasta kansakuntien puolikkaita: Sen puolen amerikkalaisista, jotka äänestivät Donald Trumpia ja oman maansa kansalaisista sen puolikkaan, joka ei riemurinnoin haluakaan jokaista sataa miljoonaa afrikkalaista ja lähi-itäläistä nuorta miestä tänne.

Olen pohtinut noiden kahden haukkumasanan käyttäjien motiiveja. Miksi he jaksavat vuodesta toiseen nimetä kaikki vastustajansa rasisteiksi tai natseiksi?

Nuo sanat ovat käyttäjiensä mielestä inhottavimmat ja loukkaavimmat, joilla lähimmäistään voi yrittää halventaa. Siksi he niitä käyttävät: Vastapuolen demonisointiin ja hänen inhimillisyytensä mitätöimiseen – ja oman itsensä korottamiseksi mitätöityjen yläpuolelle. Hyvyys-sfääreihin. Sinne missä realismi ei rasita ja jänis matkustaa suden selässä.

Käyttäjät uskovat voimasanojaan toistamalla voivansa aiheuttaa inhokilleen mahdollisimman suurta henkistä kipua ja häpeää. Sanat ovat kuin voodoo-tikkuja, joita tökitään uhriin.  Samalla kuulijoille ja omille kannattajille julistetaan: Katso iljetystä! Nyt siis jo kokonaisia kansakuntia esitetään sellaisina.

Vilkaiskaapa muutamia keskusteluryhmiä facebookissa tai lukekaa määrättyjen blogistien ja kolumnistien tekstejä: Nuo kaksi voodoo-sanaa toistuvat niin tiheästi, että ovat kuin välimerkkejä. Nuoriso käyttää vittu-sanaa jo huomattavasti vähemmän kuin äärisuvaitsevainen rasisti-sanaa.

Politiikassa noiden sanojen viljely liittyy pälpätykseen. Ne poliitikot, joiden puheessa ei koskaan ole mitään varsinaista sisältöä, luulevat terästävänsä sitä nimittelemällä kollegojaan rasisteiksi ja natseiksi. Ainostaan niiden sanojen aikana heidän silmissään on jonkinlaista inhimillistä kiiltoa. Sieltä loistaa oma erinomaisuus.

Jo muutama vuosi sitten lakkasin pitämästä vakavasti otettavina kirjoittajina blogisteja tai toimittajia, jotka viljelivät teksteissään ilmaisuja: juurikin niin, eeppistä, jäätävää tai narratiivi. Nyt olen päättänyt, että hyväksyn jopa moisen muotilässytyksen, jos tekstissä ei vilahda kumpikaan voodoo-sana. Jos vilahtaa, lopetan lukemisen. En halua tukea kirjoittajan inhoa lähimmäistään kohtaan edes paheksuvalla ynähdykselläni.

Jos tapaan kasvotusten ihmisen, joka keskustellessamme jostakusta kolmannesta livauttaa mukaan jommankumman noista sanoista, säälin sanojaa. Tai ainakin hänen äitiään. Luuli saattaneensa maailmaan ihan tolkun kansalaisen, mutta tulikin kasvattaneeksi sydämettömän täyspölvästin, joka ei jeesustelultaan tunnista ihmisvihaansa.

Jussi Juhani

Kommentit

 • Kristalli

  Kiitos. Ehkä parhain koskaan lukemani kiteytys hulluksi tulleesta kansakunnastamme. Tässä lauseessa kaikki olennainen ”Sinne missä realismi ei rasita ja jänis matkustaa suden selässä.”

 • Sanna Antikainen

  Jussi taas tykittää loistokamaa :) Hyvää kevättä Kuopijoon!

 • Seppo Nikkilä

  Kiitos Jussi – napakka ja asiallinen kommentti totuttuun tapaan. Nuoruudessani eräs porukka käytti samoihin tarkoituksiin sanoja neuvostovastainen ja revisionisti.

 • Makustelija

  Kuosmanen ei halua nähdä rasismia Suomessa, vaikka siihen kompastuisi. Miksikö? Sitä voitte miettiä.

  Tässäpä vähän faktaa
  http://yle.fi/uutiset/3-9272939

  • Kaapo

   Eikö halua? Siis ei halua nähdä juuri kaltaisiasi hyveellisiä väärin ymmärtäjiä. Kukaan ei mielestäni kiellä rasismin olemassaoloa, mutta muka hyveelliset ovat aiheuttaneet sille sanalle pahanlaatuisen inflaation. Heittelemällä sitä surutta kaikkialle. Faktojen esittelijöiden tai joidenkin lukuisten erimaalaisten tekemien rikosten kauhistelijoille tai jos yksikin käännätetään pois ja hyvästä syystä. Ovat silloinkin rasistit asialla. Tuskin ymmärrät eroa näissä oikeaan rasismiin, mutta se ero ihan oikeasti on.

   • Makustelija

    Näinhän Kuosmanen totesi itse kommentissaan aikaisemmin:
    ’’Jos ihan rehellinen olen, en minäkään nyt kovin kummoiseen rasismiin ole törmännyt missään kolkassa tätä maata.’’

    Tummaihoisten turpaan mätkiminen ja polttopullojen heittäminen vastaanottokeskuksiin ei olekaan ’’kovin kummoista rasismia’’?

    http://blogit.savonsanomat.fi/mita-sita-tyhjaa/rasistinen-helsinki/

  • Juupa juu

   Taidat olla näitä nazi trolleja joka mielellään ottaisi ne satamiljoonaa matua tänne. Kuosmanen puhui asiaa mutta näyttää siellä olevan vaikeus ymmärtää totuutta.

 • Terveiset Turun Varissuolta

  Hyvä nimimerkki ”makustelija”. Täällä ”kentällä” kauan asuneena sanoisin, että viimeisimmässä viestissäsi sorruit kyllä pahasti tyhjän huutamiseen tuuleen. Tuollaisesta on näköalattomasti kyllä yleensä syytelty ”rasisteja”…
  Edelliseen viestiisi taas sanoisin, että et ole ilmeisimmin itse oikeata rasismia koskaan edes nähnyt ja kannattaisi siksi ne sanojen merkitykset käydä uudestaan läpi.
  Meitä myös valaisisi jos ystävällisesti yksilöisit Suomessa jo tapahtuneet polttopulloiskut, jotta avaisit silmämme näkemään kuinka joka päiväistä tuollainen toiminta on.
  Me tavalliset keskitien kulkijatkin voisimme sitten syystä kallistua vaikka suvaitsevaisiksi kansalaisiksi edes jo vuonna 2017.
  Kokemukseni mukaan tuo muksinta puoli on kääntynyt jonkin verran yksipuolisemmaksi, jossa tummien keskinäiset alkavat olla vakitavaraa. Toki keskarikuppiloissa vielä kähistään keskenään hiukan kun kännissä ollaan, mutta siksihän siellä eivät uskovaiset viihdy, vai mitä… Kuosmanen on kirjoituksessaan hajulla, mitä me maailmaa avoimin silmin katsovat ja ajattelevin aivoin seuraavat ajattelemme ”suvaitsevaistosta” ja heidän meihin kohdistuneesta käyttäytymisestään, jossa ei oikeasti ole päätä eikä häntää.

 • Makustelija

  Parahin varissuolainen. Nämä tiedot olisit itsekin helposti löytänyt googlaamalla. Tässä on kooste iskuista vastaanottokeskuksiin. Laskin niitä olleen 8, montako sinä sait?

  http://yle.fi/uutiset/3-8517586

  Tässä on tilastoa poliisin kirjaamista rasistisista rikoksista Suomessa. Laitan nyt saman linkin toisen kerran, jospa tällä kertaa lukisit sen. On karua luettavaa.

  http://yle.fi/uutiset/3-9272939

 • Latu

  Uskomattominta potaskaa, olkiukkoilua ja todellisuudesta irtaututunutta tekstiä mitä olen tällä vuosituhannella lukenut. Huhhuh

 • Jari Terrvo

  Kiitos Jussi kun siirrät ajatukseni sanoiksi.
  Rasisti-sanan merkityksestä sen verran että tulkintani mukaan rasisti tänään tarkoittaa aivan muuta kuin aiemmin. Tänään se on synonyymi tolkun ihmiselle. Kun joku kohottaa itsensä muuksi kuin rasistiksi on syytä epäillä että kyseessä on idealisti joka ei ole kykenevä käsittelemään reaalimaailman asioita rationaalisesti. Piirre on yhteinen kaikille idealismiin sairastuneille. Joukko on marginaali mutta kovin suurisuinen sellainen.

 • Kaapo

  Huomaatteko muuten miten tämä hyveellinen Makustelija kulkee täsmälleen suvaitsevaista polkua pitkia. Kielletään ja käännetään asiat nurinniskoin ja pyritään vaihtamaan puheenaihetta. Kuin suvaitsevaisuuden oppikirjasta :D

 • Makustelija

  Wau Kaapo, hienoa!
  Todistit juuri Kuosmasen aikaisemman mainion kirjoituksen – Apinanraivoa netissä – paikkansa pitäväksi.
  http://blogit.savonsanomat.fi/mita-sita-tyhjaa/apinanraivoa-netissa/

  Tämä lainaus sopii niin hyvin sinuun, Kaapo.

  ”Johtava apina valvoo nettiryhmäänsä herkeämättä puunsa latvuksesta. Yötä päivää. Jos näköpiiriin ilmestyy laumaan kuulumaton outo apina ja sanoo jotakin väärin, meteli on valtava. Ja jos vierailija kuuluu peräti vihollislaumaan, kirkuminen on korviahuumaavaa. Ellei huutaminen ja vittuiluoksilla huitominen riitä karkottamaan vierasta, tunkeilija tapetaan. Deletoidaan, bannataan, ignooraataan, blokataan.”

Kommentointi on suljettu.