Niskalaukausvaara! Älkää vain muuttako työn perässä

Kun nykynuori syntyi, kotikunnan taivaalle syttyi kirkas tähti. Tai saattoi se olla katulamppukin, mutta pääasia, että syttyi. Paimenia ei ehkä kedoilla ollut, mutta kunnan elimissä suurtapahtuma pantiin kyllä ilolla merkille. Molemmat kunnat, sekä syntymä-  että ihmiskunta olivat saaneet uuden tärkeän jäsenen – ja demarit äänestäjän.

Antti Rinteen kaipaamat synnytystalkoot olivat prosessissa jo ennen kuin Rinne ilmaisi kaipauksensa.

Niinpä kunnan sosiaalitoimesta vieraili lapsosen luona monenlaista tietäjää tuomassa tälle lahjojaan ja jakamassa neuvojaan. Jakavat edelleenkin, vaikka lapsonen on jo pitkään ollut parhaassa työiässään:

– Älä vain, kulta pieni, muuta pois ainakaan työn perässä. Sinulla on oikeus tulla elätettäväksi juuri tässä kunnassa, sillä jokainen äänestäjä on meille tärkeä.

– Sitä paitsi vain täällä, demarien hellässä huomassa, voimme taata turvallisuutesi, sillä hallituksella on kovat piipussa:
hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus. Sanoi Antti Rinne, tuo väräjävä muinaismuisto kansalaissodan ajoilta.

Toista oli ennen. Meikän nuoruudessa.

Kun Turun telakalla tarvittiin hitsareita, Nilsiän työnvälitystoimisto patisti kylän nuoret miehet sinne. Nekin, joilla perunannosto oli kotimökillä vielä pahasti kesken, jättivät talikkonsa ja lähtivät.

Kun tuli tieto, että lahtelainen talotehdas tarvitsi siivoojia ja naulaajia, sonkajärveläiset naimaikäiset neitoset pudottivat kutimensa ja ajoivat kimppakyydillä Lahteen heti seuraavana yönä. Aamulla olivat jo töissä.

Oi eksytettyjä!

Ihmiset eivät silloin vielä ymmärtäneet oikeuksiaan. Antti Rinne oli vielä liian pieni kertoakseen niistä heille.  Sen ajan nuoret luulivat, että jokaisen pitäisi muka elättää itsensä. Kuinka väärässä he olivatkaan!

Kyllä se on veromaksajien velvollisuus.

Tai siis etuoikeus. Minäkin maksan joka kuukausi puolet tuloistani veroa. Teen sen suurella ilolla ja riemulla. En ole varma välittyykö suunnaton etuoikeusriemuni teille näin blogin kautta, mutta vannon vuodattavani ilon kyyneleitä nytkin.

Jos olisin uskovainen, laulaisin maksaessani lisäksi hoosiannaa. Tekisin niin, koska iloni moninkertaistuu tiedosta, että köyhä ja kurja kirkkommekin saa almun meikän massista joka ikinen kuukausi – ja toki vielä reilumman siivun riistoyritykseni kassasta.

Tätä menoa uskon yritykseni pääsevän taivaaseen. Itse pääsen sinne ilman muuta. Sielläkin tarvitaan iloisia veronmaksajia. Sillä kuulitte muuta sanottavan, mutta minä sanon teille:
Taivasta ilman meitä iloisia veronmaksajia ei ole.

Jussi Juhani

PS. Suurin osa meistä on muuten muuttanut nykyisille asuinsijoilleen jostakin muualta. Työn perässä.

 

Kommentit

 • Eero Hyvärinen

  Niin oli ennen, mutta nyt… Lähdin opiskelemaan Helsinkiin 1977 ja jäin sitten töihinkin, vaikka työt palauttivat väliaikaisesti pariksi vuodeksi kotiseudullekin. Savolaisilla on kai ollut luontaista leivän perässä muuttaminen, muuten eivät olisi muuttaneet esi-isätkään 1500-luvun alkupuolella Kallaveden rannalle. Jos onnistun pääsemään eläkkeelle (11 kk jäljellä, ellen jatka yli 3 kk yli 63-vuotiaaksi), palajan takaisin lopullisemmin.

 • Tyrmistynyt

  Aivan samoin olen lähtenyt kotipaikalta 1976 ja sillä tiellä ollaan… Kiroillaan ja nauretaan aktiivimallia kun 46 vuoden pakerrettua ilman työttömyyttä…. potkut tuli pari vuotta ennen eläkettä.

 • poloinen

  Ja entäs se suuri lauma, joka muutti Ruotsiin ja alko seuraavana päivänä hommat? Ja ne kaikki Ameriikkaan muuttajat?

  Nyt eläkkeellä ollessani maksan vieläkin korkeaa veroa. Ennen tiesin elättäväni perhettäni, nykyisin elätän ihan ventovieraita ihmisiä. Mitä on humanismi; onko se vaan yhteen suuntaan?

 • työ vei

  Kyllä tämä lehti on niitä suurimpia savolaisten nuorten muuttamisen torppaaja. Jatkuvasti annetaan ymmärtää, että kaikkialla pitää ylläpitää elinvoimaa, jos ei muuten niin muiden maksamana. Ja ennen kaikkea poismuutto työnkin perässä varsinkin Savon ulkopuolelle on epätoivottavaa. Itsekin muutin työn perässä muualle vuosikymmeniä sitten. Asuin tässä äskettäin jokusen vuoden Savossa ja selvästi asenne Savon ulkopuolelle muuttamiseen on kiristynyt 70-80-luvuista.

 • työ vei

  Jos puolueista puhutaan, niin se on kyllä Kepu, joka vastustaa kaikin tavoin muuttamista työn perässä. Kuosmanen tekee nyt hallitus-oppositio politiikkaa väittäen demarien olevan se muuton vastustaja numero yksi. Demarien kannattajakunnassa on paljon työn perässä muuttaneita ja varsinkin etelän kaupunkiseutujen puolueena se on hyötynyt muutosta.

 • Eero Hyvärinen

  Erikoinen ajatus tuo, että työtä hakeva antaisi poliitikkojen mielipiteen vaikuttaa oman työpaikkansa hankintaan. Jos motivaatio on muutenkin lähellä nollaa, niin ehkä sitten kepulaisuus/persulaisuus/sossulaisuus/kokoomuslaisuus/ yleis(demokraatti)laisuus tai nukkueidenpuoluelaisuus tms. saattaa estää työmahdollisuuksien etsimisen ihan tasapuolisesti. Pääkaupunkiseudun ja muiden kasvukeskusten asuin- sekä muut elinkustannukset sen sijaan voivat jarruttaa työperäista muuttoa, ja tämä tuskin on yksin keskustapuolueen syytä. En muuten ole minkään puolueen jäsen, mutta äänestän jokaisissa vaaleissa parasta ehdokasta puoluekannasta riippumatta.

 • työ vei

  Poliitikot voivat omilla puheillaan tukea tätä muuttohaluttomuutta. Ja Kepu ennen kaikkea kannustaa siihen vaatimalla kaikkien paikkakuntien tukemista ja ihmisten pitäisi kepun mukaan saada asua juuri siellä missä haluaa, vaikka työpaikkoja ei siellä olisikaan.

 • Eero Hyvärinen

  Ihminen saa asua täsmälleen siellä missä haluaa, mutta ei sentään muiden elättinä, ellei itse halua sellaiseen alentua. Jos muut eivät työtä tarjoa, sitä pitää kehittää itse, niin yksinkertaista se on, siihen asti kunnes pääsee itse ansaitsemalleen eläkkeelle. Jos ei pysty itse itseään työllistämään, pitää mennä sinne, missä joku antaa työtä. Täällä Helsingissä, jossa olen toiminut sekä palkollisena että sittemmin (vähintään itseni ) työllistävänä yrittäjänä, ei voi tehdä kaikkea työtä, jota tarvitaan suomalaisten elättämiseksi. Mm. Helsingin energia- ja elintarvikeomavaraisuus on jokseenkin nolla.

  • työ vei

   Helsinkiläisten käyttämä energia ostetaan lähes kokonaan muualta myös ulkomailta, sähköä ydinvoimaloista ja Nordpolin kautta ulkomailta , kaasua Venäjältä, öljyä, tarvittaessa eri energiamuotoja sataman kautta tuotuna. Ruokakin voidaan ostaa Suomen ulkopuolelta toki mieluusti myös itsensä työllistäviltä suomalaismaatalousyrittäjiltä.

 • Maalaiskylien Yrittäjä

  Mielestäni nyt keskustelua aktiivimallista käydään asian vierestä.
  Mallin ongelmat ovat taajamien ulkopuolella ja sielläkin touhua ja tohinaa (lue: pimeää työtä) on aivan tarpeeksi aktiivimallin tarpeisiin!
  Nykyisellään nämä työt eivät vaan ole verottajan tiedossa. Tähän pitää puuttua.
  Maalla on vahva perinteinen talkookulttuuri, nykyisellään vaan tekemisen vastavuoroisuus on hävinnyt. Puhutaan edelleen talkoista jotka nyt maksetaan rahalla käteen. Ostaja määrittää sen keneltä ja miten ostaa.
  Ydinkysymys on harmaan talouden %-osuus alueellisesta kokonaismarkkinasta maalla / kaupungissa.

 • Kati

  Pitkäaikaisen työn perässä, johon jutussasikin viittaat, on täysin eri asia muuttaa kuin 18 tunnin työsopimuksen tai työvoimapalveluiden tarpeellisen toteutumisen perässä. Ei sitä edes nuorella ihmisellä ole hankala ymmärtää, miksi sitten tämän mallin puolustajilla?

  • työ vei

   Kun muuttaa lyhytaikaisenkin pestin perässä alueelle, jossa on työtilaisuuksia, niin hyvät mahdollisuudet saada perään toinen työpaikka. Sellaista se on nykyisin lähes jokaisella nuorella pätkätöistä toiseen

   • Eihyvääpäivää

    Työ vei. Ai että jos asut alueella jossa vuokrat edullisia, niin kannattaa muuttaa 18 tunnin perässä vaikka helsinkiin. Jossa jos asunnon saa vuokrat tuplana. Ja yhteiskunta maksaa. Näin viisasti ne päätäjätkin ajattelee. Ei ihme jos kaikki kansalaisetkaan ymmärrä enempää.

    • työ vei

     ”Eihyvääpäivää” niin todellakaan. Kun työttömänä vuokran maksaa lähes kokonaan yhteiskunta asumistukena yms, ei halvempi vuokra työttömyysasuinpaikkakunnalla ole mikäään syy jättää lähtemättä töiden perässä. Ei työpaikkojen perässä tarvitse todellakaan muuttaa aina Helsinkiin. Viime aikoina on ollut paljon työpaikkoja ihan koulutuksineen ja vakituisine työpaikkoineen tarjolla vaikkapa Uudessakaupungissa ja Turussa. Elämää on todellakin Helsingin ulkopuolellakin

Kommentointi on suljettu.