Nolo kansa

Koska näköjään on aivan sopivaa ja jopa arvostettua haukkua suomalaisia (tapaus Tervo), niin yhdyn kuoroon. Olemme nolo kansa. Tai oikeastaan te olette. Tarkemmin juuri sinä. Itse en kantele lautasia ABC-asemilla ruokailuni jälkeen. Olen sitä mieltä, että jos olen maksanut riistohinnan mauttomasta pöperöstä, niin palvelun alhaisin minimitaso on se, että kuppilan henkilökunta siivoaa pöytäni.

Otapa joskus aivot käyttöösi. Ne sijaitsevat yleensä kallon luukuoren sisällä, eivät housunkaulukseen valahtaneessa selkäydinkanavassa. Katso sitten itseäsi tuossa edellä mainitsemassani tilanteessa ko. huoltamon ikkunaheijasteesta:

Olet juuri syönyt tusinasapuskan huoltoaseman vetoisessa kuppilassa ja kannat ylpeänä ruokailuvälineitä hyllykköön. Siihen on käskevästi kirjoitettu: Palauttakaa astiat tähän, kiitos! Katso ilmettäsi. Kuka tahansa amatööripsykologi pystyy lukemaan niiltä mielistelevän ruikutuksen: Äiti, enkö olekin kiltti, enkö olekin?

Joo. Tosi kiltti – ja aika tyhmä. Ja nolo. Mene tuulikaappiin ja pohdi mitä juuri teit.

Ensiksi: Kyseinen ketju valtasi suurella rahalla röyhkeästi juuri ne paikat teiden varsilta, joissa huomasi entisillä yksityisyrittäjillä kaupan käyvän parhaiten. Tonttikaupat mahdollistuivat oudon ”annetaan-aina-suurimmalle-parhaat-paikat” -kunnallispolitiikan perusteella. Sitä sanotaan… no, mietti itse.

Toiseksi: Eikö mielestäsi nuoret ja työttömät tarvitsekaan töitä? Vielä eilen olit toista mieltä. Jättäisikö huoltamokuppilan pitäjä muka pöydät epäsiisteiksi, jos sinä et ryhtyisi nöyräksi pikkuapulaiseksi? Eikö hän olisi pakotettu palkkaamaan ihmisen tai pari huolehtimaan hommasta, jonka sinä ja kaverisi sisäistä äitiänne miellyttääksenne juuri teitte.

Kolmanneksi: Mieti mitä tarkoittaa palvelu. Saitko sitä juuri äsken? Älä mutise. Lautasten kantamisella vaihdoit osia. Sinä joka tulit palveltavaksi, jouduit itse palvelijaksi. Oliko se seisovan pöydän ruokakökkö, jonka lapoit lautasellesi, todella niin hyvää? Että ihan halusit kiitokseksi ilahduttaa SOK-konsernin toimitusjohtajaa olemalla hetken hänen renkinsä?

Toinen case (ehkä vielä nolompi):

Menet Ikeaan. Et ehkä pue Peppi Pitkätossu –peruukkia päähäsi, niin kuin sadat sinuakin nolommat tekivät Vantaan Ikean avajaisissa, mutta muuten outoilet kyllä. Sinua ei tippaakaan kiinnosta missä vinkuintiassa ja miten surkeilla työehdoilla ne roinat on valmistettu. Sinua kiinnostaa vaan hinta – joka todellisuudessa lähentelee ryöväystä. Kun nimittäin kasaat kotona sen epämääräisen, kaksi vuotta naftaliinille haisevan hökötyksen, niin hintoihinsa tulee.

Jos joku suomalainen on kasannut sellaisen valmiiksi ja myy sitä suomalaisessa kaupassa ilman ilmaista Peppi-peruukkia, et osta. Et, koska et ITSE halua maksaa suomalaiselle työntekijälle sitä palkkaa, jota kyllä suureen ääneen vaadit hänelle liittosi kautta.

Katso itseäsi Ikean ikkunaheijasteesta:

Nyt äänessä on järkevä sisäinen isäsi. Se sanoo: Lapseni, tiesin aina, että sinusta kasvaa tekopyhä pelle, ja siksi olen kääntyillyt hautakumpuni kompostiksi.

Jussi Juhani

Kommentit

 • makustelija

  Juuri näin. Ja tiedättekö ketkä on saaneet suomalaiset käyttäytmään näin nolosti? Syyllisiä ovat valtamedia sekä vihervassarit ja suvakit.

  Ps. Pääsinpäs ensimmäisenä mainitsemaan

 • Timo

  Nyt oli kyllä hyvä ja luettava blogi. Kiitos Jussi! :)

 • Minäihte

  Se, että kokoan Ikean pöydän on varmasti kova palkkaisin työ jonka olen koskaan tehnyt, jos työn hinta lasketaan suomessa kootun ja ikea pöydän hinnan erotuksesta.

 • Matti Tiitinen

  Tällaisia idioottejahan me olemme, ja jos et siivoa itse pöytääsi niin nenän vartta pitkin katsellaan ja saat vielä mahdollisesti perääsi kommentit moukkamaisuudestasi

 • Jeejeejees

  Itse menen ABC:lle syömään ja maksan siitä, en palveltavaksi. Miten jostain lautasten viemisestäkin voi valittaa? Pitäisikö esim. koululaistenkin jättää lautaset pöytiin ja palkata kymmenen tarjoilijaa kaikkiin Suomen kouluihin passamaan peruskoululaisia? Mielestäni ei ole järkevää palkata ihmisiä tekemään turhaa työtä.
  Laittamalla ”ryöstö” ABC-ketju maksamaan suurempaa veroa voidaan sitten luoda julkiselle puolelle niitä järkeviä työpaikkoja, vaikkapa sinne vanhustenhoitoon, missä sitä hoivaa tarvitaan.

  ABC: llä syövistä duunareista ja muista kansalaisista toivottavasti enemmistö kykenee viemään lautasensa. Vai pitäisikö huoltoasemalle palkata henkilö pyyhkimään myös rekkamiesten takapuolet? Naurettavat lampaat kun nyt tekevät sen itse.

  • Jussi Kuosmanen

   Ehkä kannattaa myös käväistä keittiössä tiskaamassa ne. Äkkiähän nuo pesaisee…

   • Jeejeejees

    Ei olisi enää järkevää rationalisointia, koska kaikkien ei kannata tiskata omaa astiaansa. Aikaa ja tiskiainetta kuluisi huomattavasti enemmän, kun ihmiset jonottaisivat tiskauspisteelle. Järkevää on että siihen tehtävään onkin palkattuna työntekijä, joka tiskaa kaikkien tiskit, se ei ole turhaa työtä.

    Miten oikeasti joku voi olla niin pullamössöä, että näkee ongelmana itsepalvelulinjaston ja kokee lautasensa viemisen ongelmallisena samalla kun kävelee ulos ja oikeasti kokee, että tähän pitäisi olla henkilö palkattuna?!?!?!?

    Ei rakenteelliset ongelmat työttömyydessä korjaannu sillä, että ihmiset tekevät TURHAA työtä. Kyllä Suomessa tehtävää olisi, jopa sillä hieman matalallammakin koulutuksella. Resurssit pitäisi vaan suunnata oikeisiin asioihin. Turha työ on turhaa tehtiin sitä sitten yksityisellä- tai julkisella sektorilla.

    Toki rationalisointikin voi mennä liian pitkälle, kuten vaikka terveydenhuollossa, jossa resurssit on tehokkuuden nimissä ajettu ihan minimiin, koska julkinentyö on kirosana.

    • Jeejeejees

     Ajatuksesi uusliberalistisesta tehokkuusajattelun ongelmasta ei sinänsä ole huono. Esimerkkisi (lautasten palautus) on vaan niin naurettava, että se vie pohjan koko kirjoituksesta.

 • heta

  kyllä ABC on totisesti huono ruoka.!!!!

 • JiiKoo

  subjektiivisen havaintomateriaalini ( – n. puolisen tusinaa vertailukohdetta – ) perusteella tuo tarjottimen kantaminen koontipisteeseen on arvoltaan 2,25€. Tai siis sen verran on samantasoisen aterian keskimääräinen hintaero ABC:llä ja ns. yksityisellä maantievarsikuppilalla. Huonekalupuolelta ei havaintomateriaalia ole edes sen vertaa että vois tällaisen pseudotieteellisen vertailun tehdä.

 • vero-orja

  Suomalainen työ on niin kovasti verotettua, ettei sitä kannata teettää. Ei huoltoasemalla, ei huonekalutehtaassa, ei oikeastaan missään.

  Äskettäin meni auton huoltoon 3300 euroa. Suurin osa oli työpalkkaa. Seuraavan huollon teen itse. En osaa, mutta opettelen.

  • Kalmiston Janne

   Ei tainnut olla huolto kyseessä, töille tulee hintaa 480-750€ päivä riippuen tuntiveloituksesta ja jopa kuorma-auton iso huolto on päivässä valmis.

 • Kerkio

  Piruako siellä ABC:llä pitää käydä syömässä? Jos ei uskalla tien päällä sen vertaa riskeerata että menee entuudestaan tuntemattomaan paikalliseen ruokaravintolaan syömään, niin voi hellanlettas sentään.

 • Kalmiston Janne

  En minäkään vie astioita, miksi ihmeessä mun pitäs? Jäävät pöytään myös hesessä ja mäkkärissä.

Kommentointi on suljettu.