Nykäsen viimeinen ryyppy

Matti Nykänen laittoi korkin kiinni. Just. Ja taatusti pysyy. Onhan syy lopettamiselle mitä ylevin: avioliiton pelastaminen.

– Pakkohan mun oli pelastaa avioliittoni. Ei siinä tilanteessa auttanut mikään muu, Nykänen summasi Iltasanomien jutussa.

Tunnen ehkä noin tuhat raitistunutta alkoholistia. Miehiä ja naisia. Raitistuneiksi luen vähintään kolme vuotta ilman päihteitä olleet. En muista ainuttakaan, joka on onnistunut lopettamaan siksi, että halusi pelastaa avioliittonsa. Jokainen raitistuneista halusi lopulta pelastaa itsensä – ja siinä on vitun suuri ero.

Älkää luulko. En tuomitse Nykäsen juomista tai juomattomuutta. Jokaisella on oikeus tuhota oma elämänsä juuri parhaaksi katsomallaan tavalla. Jotkut tekevät sen juomalla, jotkut syömällä, jotkut nipottamalla liikaa juomisensa ja syömisensä kanssa.

Kerron silti mitä tarkoittaa mahdollistaminen. Alkoholistin kohdalla se on raa`asti sanottuna ymmärtävää hyysäämistä. En tunne ainuttakaan juoppoa, joka olisi lopettanut juomisen hyysäämisen ansioista. Mutta tiedän satoja, jotka ovat juuri sen vuoksi päätyneet ennenaikaiseen hautaan, vankilaan tai mielisairaalaan. Usein myös hyysärille on käynyt kalpaten.

Nykästä hyysää toimittajien lisäksi koko Suomen kansa. Hän on muka kävelevä ihmisvitsi, jonka töppäyksille hyväntahtoisesti naureskellaan. Suurmies, jonka suuruus säilyy kännissäkin. Peilikuva suomalaisesta tosimiehestä. Ehkä niin. Ei oikeastaan kuulu minulle.

Sitä paitsi hänellähän ei ole alkoholiongelmaa. Mitä nyt hieman lipsahtaa…

Mutta aihetta sivuten kerron kuitenkin keinon, jolla juoppo saattaa tulla tolkkuihinsa ja harkita vakavissaan raitistumista: Inhottavan totuuden kaataminen alkoholistin niskaan jääkylmänä ja hyysäyksen kertakaikkinen lopettaminen. Toimii, jos toimii. On kuitenkin sata kertaa parempi kuin hyssyttelyn ja ymmärtämisen jatkaminen, sillä alkoholistin voi myös rakastaa kuoliaaksi.

Toimintaohje.

Taluta juopposi peilin eteen ja sano:

Tuolta katsoo itselleen ja muille valehteleva kiero niljake, jonka yksikään lupaus ei koskaan ole pitänyt. Kohta se ei valehtele enää kenellekään, sillä sen silmistä katsoo jo kuolema. Että heippa vaan, jatkan omaa elämääni. Pöydällä on AA-ryhmien ja alkoholistiparantolan osoitteet. Ota mennessäsi, jos kiinnostaa. Joo, avaimetkin voit ottaa, jos siltä tuntuu. Lukko tosin on jo vaihdettu.

Älä katso ikkunasta. Asia ei enää kuulu sinulle. Se on nyt hänen ja luojansa välinen juttu. Käy niin kuin käy. Ottaa kyllä yhteyttä, jos raitistuu. Jos tulee kutsu hautajaisiin, sekin on parempi kuin vuosikymmenten piina. Jos itkettää, itke – mutta vain itsesi vuoksi.

Sydämetöntä? Niin aito välittäminen joskus on.

Jussi Juhani

 

Kommentit

 • Pena

  Etkä tunne tuhatta, ehkä 5. Kyllä addiktiot ovat sen verran monisyisiä, että kun yksi tyyppi raitistuu, on sen syyt ja etenkin keinot miten hän lopulta sai itsensä eroon addiktiosta henkilökohtaisia ratkaisuja.

  • Jussi Kuosmanen

   Kyllä minä vuosien mittaan olen aikamoisen määrän oppinut tuntemaan. Olen toiminut jo 33 vuotta asian parissa, ensimmäiset kymmenen vuotta päivittäin. Vapaaehtoisena tosin ja itsenikin vuoksi. Suuressa mitassa alkoholisoitumisen (ja addiktoitumisen ylipäätään) kaava on aika lailla sama, samoin raitistumisen.

   • Hannu, läheinen

    Kiitos Jussi. Saman asian parissa työskentelen, erityisesti läheisten.

 • vaimo

  Erittäin hyvä kirjoitus,osui ja upposi..kun saisi jostain voimia taluttaa se juoppo peilin eteen ja käskeä lähtemään.

  • Raitis

   juominen on aika paska homma. Itse olen täysin raitis ja monta suhdetta on kaatunu vastapuolen juomisen ja sekoilun takia. Nyt olen löytäny liki raittiin kumppanin ja on sujunu parisuhde ihan hyvin

 • T.Glad

  ”Alkoholistiparantola” !? Sellaisia oli vielä 70 luvulla ja niissä ei todellakaan kukaan PARANTUNUT!

  • Hannu, läheinen

   Saivartelu sikseen, asia oli naulan kantaan. Yksi lysti millä nimellä kuntoutuslaitoksia kutsutaan.

 • Ola Yli-Huikka

  Vähän asian vierestä tuli mieleen inhottava ajatus, ettei mikään ole parempaa promootiota mm. Matista kertovan kirjan julkistamishaastattelussa kuin Matilta kunnon känni ja putkareissu…

 • Lella

  Ja mikähän meitä naisiakin vaivaa? Nykäseen 5 edellistä vaimoa ovat epäonnistuneet Matin raitistamisessa ja nyt tämä kuudes näyttää uskovan siinä onnistuvansa.
  Voisi katsoa edeltäjiensä yrityksiä ja lopettaa hyyväämisen.
  Onko vaimo ns kanssaalkoholisti, mahdollistaja ?
  Tsemppiä Nykäsille joka tapauksessa, sillä alkoholistin elämä on rankkaa.

  • Iivo

   Juuri näin. Kuka tahansa voi olla raitis, mutta alkoholistina oleminen vaatii suunnatonta sinnikyyttä, sisua ja kekseliäisyyttä.

 • TeroH

  Jos Nykänen raitistuu minä rupean ryyppäämään.
  On se semmoinen ihme

 • Tuula

  Jussin juttu raitistumisen kaavasta on juuri noin. Juomisen mahdollistajalle eli läheiselle kerron hyvän ohjeen, joka toimii toki muuhunkin on ikivanha ”tyyneysrukous”; Jumala anna minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muutta. Rohkeutta muuttaa mitkä voin ja viisautta erottaa nämä asiat toisistaan.
  Toista ihmistä tapoineen ei voi muuttaa. Vääränlaista rakkautta on tosiasioilta silmänsä sulkeminen. Vääränlainen riippuvuussuhde syö energiaa ja ilo, sekä toivo paremmasta elämästä katoaa.
  Rukouksen toinen tärkeä sana on ”rohkeus”. Rohkene muuttaa asennettasi ja tehdä tarvittavia päätöksiä. Jokaiselle meille on annettu ainutkertainen elämä, jota ei tarvitse, eikä kannata hukata katkeruudelle.
  Rukouksen viisaus toimii!!

 • Miina

  Hautasi alkoholistimieheni 16 vuotta sitten. Kaikki käskivät ennustajaeukkoa myöden lähtemään. En rakastanut häntä enää, työpaikka lähti, mielisairaala nähtiin, fysiikka petti. Jos kuolema ei olisi meitä erottanut, jatkaisinko ja jaksaisinko vielä? En vaan pystynyt hylkäämään.

Kommentointi on suljettu.