Opas vihapuheen välttämiseksi

Omat sanasi ovat pahin vihollisesi. Tarkkaile niitä herpaantumatta! Jos lipsautat vahingossa jotakin harkitsematonta, olet kiikissä. Vihapuhevahdit nollaavat kansalaiskelpoisuutesi ja sinut julistetaan hylkiöksi. Menetät ystäväsi, työpaikkasi, maineesi ja kunniasi. Sinut viedään leivättömän pöydän ääreen ja parempi väki todistaa kuorossa sinua vastaan. Jos munasit, kaikki ovat sinua parempaa väkeä.

Lopulta kuljet hyljeksittynä pitkin syrjäkujia ja kulkukoira nylkyttää jalkaasi. Saat kirppuja ja kapin. Jumala kyllästyy sinuun ja pudottaa kuuman kiven niskaasi. Pökäleeksi muotoiltu muumiosi säilötään jälkipolville varoittavana esimerkkinä väärin käsitetystä sananvapaudesta.

Ole siis valpas. Älä edes ajattele väärin! Se on portti rankempiin tekoihin, eli julkiseen avautumiseen – ja hups! se on menoa.

Mutta apu on lähellä. Olen hölmöjen ja suupalttien suojelusenkeli ja haluan pelastaa sinut noin kauhealta kohtalolta. Laadin lyhyen hakemiston selityksineen sanoista, jotka voidaan tulkita vihapuheeksi. Vältä niitä kuin ruttoa. Tosin ruttokin on vältettävä sana, jos sillä vihjataan vastenmielisten ilmiöiden vastenmielisyyteen.

VÄLTETTÄVÄT SANAT:

aargh! – tällä ilmaistaan leikillistä raivoa vastapuolen suunnatonta typeryyttä kohtaan. Koetaan filosofipiireissä ylimieliseksi ja aggressiiviseksi. Vältä.  Vältä myös filosofipiirejä.

aasi – loukkaa kaikkia muita paitsi sitä typerää otusta, jota sanalla tarkoitetaan.

ali baba – itämainen miehen nimi. Loukkaa niitä itämaisia miehiä, joiden nimi ei ole Ali Baba.

barbaari – halveksiva sana. Alun perin tarkoitti joensuulaista miestä ja oli siten sallittu. Laajentunut merkitykseltään kulttuuriseksi haukkumasanaksi – paitsi, jos eteen liitetään väriä ilmaiseva adjektiivi. Silloin tarkoittaa rap-henkilöä, jonka ei tarvitse varoa sanojaan, koska on sen adjektiivin värinen.

blondi – sana kielletty keski-ikäisiltä heteromiehiltä. Kuvaa heidän arkaaista himoaan yksinkertaisia ja siksi helposti suuseksiin suostuvia naisia kohtaan. Esineellistävä. Sallittu kuitenkin feministeille, joille kuvaa kanssasisaria, jotka eivät ole feministejä.

bimbo – kts. edellä

cupido – tarkoittaa nuolensa kanssa sohivaa pulleaa poikaa. Pedofiilinen vihjaus.

deeku – muistuttaa keskustalaisia ikävästi Ahti Karjalaisesta ja kommareita heidän vappukulkueensa osanottajista.

diili – kaikki mikä liittyy Donald Trumpiin, on halveksittavaa ja natsahtavaa. Älä ota riskiä.

dorka – ei ole synonyymi suomalaiselle intellektuellille… tai siis on, mutta… no, älä käytä.

eunukki – munaton mies. Jos lipsautat sanan, saat vihapuhesyytteen lisäksi ympäri korviasi sen feministimiehen rotevalta vaimolta.

fanaatikko – tarkoittaa kiilusilmäistä vasemmistoradikaalia, erään puolueen nuorta puheenjohtajaa ja kettutyttöjä. Älä vain sano ääneen! Ovat väkivaltaisia, tosin muita paremmalla tavalla.

fiba – älä kerro saaneesi hyviä sellaisia, kun Tarja Halosen kausi presidenttinä loppui

Guggenheim – räikeää kulttuurista vihapuhetta. Jos puolustat, saat porontaljakauppiaat ja puulusikanveistäjät kimppuusi.

hamppu – jos mainitset kerran vuodessa käyttäväsi, saat jokaisen sofistikoituneen viikonloppualkkiksen niskaasi ja lisäksi viiniä lipittävältä piispa Irja Askolalta fatwan. Joudut huumevierotukseen ja lopulta ikuiseen kadotukseen.

hintti – homoa herkempi tyyppi. Pilimies. Haluaa olla kaapissa. Älä härnää. Osaa olla mulkkumainen, jos meinaa paljastua.

horo – kaikki stilettikorkoiset naiset nostavat syytteen, jos tuo lipsahtaa. Toki aivan sallittu termi, jos sanojana on suomalainen nainen ja tarkoitetaan venäläistä maahanmuuttajanaista.

iivana – ryssävihainen sana. Haluatko suututtaa venäläishorot?

ilotalo – vain sovinistit tietävät sellaisista. Teeskentele tietämätöntä tai kuolet.

Jeesus – Muhammedin vastine kristinuskossa, mutta paljon kiltimpi. Jos mainitset, saat kimppuusi ateistit, muslimit ja hihhulit.

Jumala – Allahin vastine kristinuskossa, mutta paljon kiltimpi. Jos mainitset, kts. edellä.

Katainen – joo, ihan käyttökelpoinen kirosana, mutta älä levitä

liberaali – jos olet, ole salaa. Persut ja kommarit etsivät yhteistä saalista.

mustalainen – sellaisia ei ole Suomessa. On vain romaneja. Toki muualla on myös mustalaisia, mutta se on eri juttu.

mutiainen – huh huh. Nyt lähestytään rajaa, jossa hälystyskellot kilkattavat ja pällit hehkuvat punaisina. Pure hammasta yhteen, ettei vain karkaa! Lynkkausjoukot kerääntyvät jo.

natsi – mikä helpotus! Pelastuit. Sanaa voit käyttää huoletta kenestä tahansa. Ei kuulu vihasanastoon.

neeke… – iiik! Kuuletko kirkumisen? Se johtuu siitä, että olit lähellä sanoa sen, ja he vaistosivat. Nyt lujana. Pure vaikka kieli poikki, mutta älä lausu! Kyseessä on maailmankaikkeuden inhottavin hirviösana, jonka aiempi holtiton käyttö maassamme on todennäköisesti syynä siihen, että ryssät olivat vähällä voittaa jatkosodan. Jos heitä olisi kutsuttu venäläisiksi, olisivat voittaneetkin.

Ai niin, rasisti unohtui. Ei ole vihasana. Kutsu sellaiseksi ketä haluat, niin muutkin tekevät.

Jussi Juhani

PS. Idea blogitekstiin saatu Eeva Oehlandtin ansiokkaasta blogista Rakas Joulupukki

 

 

Kommentit

 • Hax

  Hyviä neuvoja sudenkuoppien välttämiseksi. Hauskoja oivalluksia. Tuo viimeinen tosiaan on käytännössä monesti todeksi todistettu. Valittiinhan yksi rasisti ihan Yhdysvaltain presidentiksi, hän oli vastustajiensa mukaan myös seksisti, naisvihamielinen, ksenofobi ja islamofobi. Näin voi käydä, kun vihamiehelle ei ole muuta annettavaa kuin leimoja.

 • Jarmo

  Jos se puhuu kuin rasisti,
  kirjoittaa kuin rasisti,
  ja käyttäytyy kuin rasisti,
  niin mikä se on? Maahanmuuttokriitikko!

Kommentointi on suljettu.