Pikkujoulu – paras juhla ikinä

Pikkujoulu on juhlista paras. Se paljastaa kuka kukin on. Kun käytte ravintoloissa, seuratkaa pikkujouluseurueita, se on viihdettä. Itsensä munaamisesta nimittäin nauttii jollakin kierolla tavalla. Siis jos joku muu on se ”itse”, joka munaa, eikä itse-itse.

Kun amatöörit dokaavat, siinä on jotakin hellyttävää. Ne tulevat saliin jähmeinä kyräillen ja hartiat köyryssä ikään kuin jokaisella olisi lievä noidannuoli – paitsi porukan pomo. Hän puuhaa ja höyryää: Tuossa istut sinä, tässä Manninen… ja Pirjo, sinä voit tulla minun viereeni. Kohotetaan malja Tuunaus & Tuseeraus Oy:lle!

Ja niin he kohottavat. Syövät vetistä kinkkua löysän lanttulaatikon ja rosollin kera. Laulavat: Porsaita äidin oomme kaikki… Pirjo osoittaa veikeästi Mannista ja itseään kohdassa siinää ja miinää. Pomo mulkaisee molempia. Draaman kaari saa alkunsa. Kohottavat lisää.

Pomo pitää puheen: Olemme vitun hyvä tiimi, hehee… Joten sanon vain kuten Ruuneperi aikoinaan: Kohottaen lasiaan, lausui: veljet asiaan!

Kaikki taputtavat. Paras puhe ikinä! Ja he kohottavat.

Ja hohottavat. Kaikelle mitä joku vain keksii sanoa. Jopa Juntusen nikottelulle nauretaan. Voi sitä ilon määrää ja käsien heiluttelua. Ei millään uskoisi, että ollaan Suomessa ja että nuo tulivat äsken sisään jähmeinä ja hidasliikkeisinä kuin Paavo Lipposen pahvikuvat.

Discopallon alla on jo eka romanssi menneillään: Manninen rutistelee Pirjoa takamuksesta. Salin laidalla pomo yrittää olla kuuntelevinaan harjoittelija Taivolan viiltävää analyysia kuinka firmaa tulisi oikeesti johtaa. Siis oikeesti. Siis oikeesti oikeesti.

Firman melankolikko Ritva laulaa karaokessa Mombasaa jo viidennen kerran ja itkee vuolaasti. Juoksee vessaan ja lukitsee itsensä sinne. Vannoo oven alta kuikkivalle Nealle tekevänsä itsemurhan.  Nean laukun sisältö vierii lattialla ja hän hakee Juntusen paikalle.

Nikotteleva Juntunen houkuttelee laimeasti Ritvaa ulos samalla kun yrittää kopeloida Neaa. Ritva ryntää kopista karaokepaikalle ja laulaa Mombasan vielä kerran, nyt huutamalla. Nea lukitsee itsensä koppiin ja uhkaa itsemurhalla. Juntunen potkii vihoissaan Nean käsilaukusta tippuneita kondomeja ja lähtee vittuilemaan Manniselle.

Ritva on työntänyt kätensä Mannisen housunkauluksesta pakaroihin saakka. Mannisella seisoo. Juntunen tulee diskopallon alle ja vetää Mannista lättyyn: Meikän nikottelemista ei näillä lakeuksilla pilkata.

Pomo kutsutaan hätiin. Myös hän vetää Mannista lättyyn. Pirjon piti olla varma tapaus, mutta Manninen pilasi.

Aamulla Pirjo herää Juntusen vierestä. Eivät katso toisiaan, vaan kännyköitään. Molemmat täynnä ”missä ihmeessä vielä viivyt porsas” -viestejä. Pomo ja Manninen heräävät samassa putkassa. Tilaavat kuulustelun jälkeen yhteisen taksin. Pomo maksaa. Lupaa Manniselle reilun palkankorotuksen.

Pirjo hakee työuupumuksen vuoksi kolmen viikon sairausloman. Nea syyttää Juntusta seksuaalisesta häirinnästä. Juntunen Mannista työpaikkakiusaamisesta. Mannisella ei seiso kahteen viikkoon. Mannisen vaimo on helpottunut. Käy vaivihkaa hoidattamassa pois satiaiset, jotka sai oman firmansa pikkujouluissa.

Jussi Juhani

Kommentit

  • Matti Tiitinen

    Aika täydellistä ja tämähän on kuin jännitys romaanista vai pitäisikö sanoa kirjasta, ettei saa rasistin leimaa otsaansa

Kommentointi on suljettu.