Rasistinen Helsinki

Hesarin jutussa vantaalainen perheenäiti Michaela Moua kertoi lähes päivittäin kohtaamastaan rasismista. ”Sitä kuulee ehkä eniten julkisissa kulkuvälineissä”.  Jutussa myös useat muut kertovat havaitsemastaan törkeästä rasismista maan pääkaupungissa.

Olen aina tiennyt, että varsinainen rasismi asustaa Helsingissä; sen joukkoliikennevälineissä, asemilla ja kauppakeskuksissa. Täällä maaseutukaupungeissa sitä ei juuri tapaa. Silti rasismikeskustelua käydään nimenomaan helsinkiläisten toimesta ja sillä sävyllä, että kyseinen inhottava piirre olisi vain kehäkolmosen ulkopuolisen, takapajuisen juntti-Suomen, vallitseva ominaisuus. Siis viitasaarelaista ja joensuulaista perua. Ei ole. Kyllä se on ihan pääkaupungin heiniä.

Olen Kuopiosta, enkä tunne koko kaupungista ainuttakaan rasistia – ellei helsinkiläisiä kesäturisteja lasketa sellaisiksi. He kun tuppaavat nyrpistelemään nenäänsä Kuopion torilla maleksiville paikallisille joutomiehille – joilta taas maakuntamedia Savon Sanomat kohteliaasti kysyy aina mielipidettä, jos kaupunkiin on suunnitteilla jotain uutta.

Heitä kutsutaan kunnioittavasti toriparlamentiksi. Koostuu pitkäaikaistyöttömistä ja juoppouteen taipuvaisista eläkeläisistä. Siis aidoista tolkun ihmisistä.  Hienohelmojen pilkkaamista elämäm_koululaisista.

Helsingissä vieraillessani törmään rasisteihin heti asuntoni ulko-ovella, Kampin kauppakeskuksessa. Sitä se sivistynyt monikulttuurisuus teettää. Kasvattaa sivistymättömiä ihmisvihaajia.

Määrättyinä kellonaikoina me kantaväestön edustajat olemme kyseisen kauppakeskuksen käytävillä ja ravintoloissa jo vähemmistönä. Silloin usein huomaan, että moni kantaväestöön kuuluva ei ole kovinkaan ihastuksissaan siitä, että julkinen tila on luisunut pikku hiljaa tulijoiden haltuun. Minulle se passaa. Savolaiselle käy kaikki. Hän pärjää aina. Jos ei hyvin, niin jotenkuten – ja se riittää.

Täällä Kuopiossa, missä savolaiset ovat edelleen siunattuna enemmistönä, vieraita kohdellaan kunnioittavasti. Ihan vain siksi, koska ovat vieraita ja vieraskorea kuuluu olla. Ja jos asettuvat kaupunkiin, he eivät enää ole vieraita, vaan kuopiolaisia. Eikä värillä ole väriä.  Teoilla hieman, mutta lopulta toriparlamenttiin kyllä hyväksytään, vaikka ei nyt ihan nappiin olisi ne teotkaan menneet.

Mutta vielä siihen helsinkiläisten rasismiin.

Kaupunkia hallitsevat suvaitsevaisuudestaan kosmoksen laajuista mainetta nauttivat cityvihreät. Juuri he haluavat, että kaikki siirtyvät käyttämään julkisia. Eli änkeävät toistensa syliin. Juuri he haluavat, että julkinen tila olisi mahdollisimman täynnä ja monikulttuurinen. Juuri he haluavat kotouttaa kaikki Suomeen tulleet maahanmuuttajat nimenomaan Helsingin julkiseen tilaan – ja ovat melkein onnistuneet. Mikäpä siinä, mutta…

Juuri niissä julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä näköjään esiintyykin sitten eniten rasismia. Mitenkäs sen asian suhteen suu pannaan?  Kirjoitellaan kerran vuodessa Hesariin? Vai ihanko joukkoliikennerasismia pohtiva monikulttuurinen komitea pitäisi perustaa?

Sakko?

Oikein. Sakko pelastaa. Aina voi syyttää Teuvo Hakkaraista. Sehän se on tartuttanut rasisminsa helsinkiläisiin. Jos Hakkaraiselle lätkäistään vielä muutama tuntuva sakko lisää, niin eiköhän rasisismi pääkaupungista lähde. Kuin kuppa Töölöstä.  Siispä toimeen ja maalaispersujen kimppuun. On sopivasti vaalitkin tulossa. Persut ovat peili, jonka rikkomalla oman naaman näppylät unohtuvat – ja rasismi siirtyy turvallisesti kehäkolmosen ulkopuolelle.

Myönnän, että logiikkani helsinkiläisen rasismin synnystä ja sen lopettamisesta ehkä ontuu, mutta on siinä hivenen järkeäkin: rasismi vaatii kohteen. Esimerkiksi täällä metsässä sellaisia ei ole. Ei viitsi vihata oravia ja variksia tai satunnaista marjanpoimijaa, oli minkä värinen tahansa. Päinvastoin sitä ilostuu kohdatessaan ihmisen.

Toisilleen täysin vieraita – ja eritavalla käyttäytyviä – ihmisiä täyteen ahdetut julkiset tilat ovat eri juttu. Siellä öykkäreille riittää tilaisuuksia ja ärsytyksen kohteita. Siellä se rasismi syntyy ja elää. Eikä kohteen tarvitse olla edes erivärinen. Kun nuorena miehenä asuin Helsingissä, niin jouduin pari kertaa vetämään lättyyn murteestani vinoilevaa paikallista. Siihen aikaan hermoni olivat huonot, mutta lihakseni kunnossa.

Rakkaat helsinkiläiset: toivotan teille edes alkeellista sivistystä ja suvaitsevaisuutta. Meillä täällä Savossa niitä molempia on jo riittämiin. Johtunee siitä, että meillä ei suvaita, meillä hyväksytään.

Jussi Juhani

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Uimahalli se on oekeen rasismin pesä. Olin joskus ulukomailla rauhoo turvoomassa enkä osannu ja ymmärtännä käättääntyä aena heijänkään tapojesa mukkaan. Jäläkikätteen vähän hävettikkii kun sen ymmärsin. Eiköpä tuo lie samaa näelläe muunmualaisilla jotka meillekkii tulloovat syystä tahi toesesta. Jos myökii ymmärrettäs ettei ihan kaikkee hyökään tie ilikeyttään tai pahhuuttaan. Omien reissujen jäläkeen oon pikkusen paremmin ymmärtännä heitäkkii. Jos vaekka tulloovat uikkarit jalassa saunaan, oon koettanna savo-lontoolla selittöö, että meillä pittää näättee ”nekkii” ihan vaan siks` jottei joku piilottelis tussaria housun puntissa.

 • Hömistynyt piäkaupungista

  Artikkelin päähenkilö, tämä Vantaalainen äiti on aktiivi ellein peräti hallituksen jäsen rasisminvastaisessa Rasmus-ryhmässä , jota tukee RAY ja Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä se on Ihmisoikeusliiton alainen. Rasmus r.y:n startin juhlisti aikoinaan Pertti Arajärvi, kun se perustettiin. Jotta rasismia voisi vastustaa, sitä pitää myöskin yhteiskunnassa olla ja onhan sitä. Mitä enemmän näkee rasismia, sitä enemmän saa avustuksia?? Vai kuinka? Minä en ole nähnyt julkisen liikenteen välineissä tuossa artikkelissa kuvattua lainkaan. En tosin liiku yöaikaan. Eikä mun tutut, mutta varmasti sitä on, en epäile. Siltikin tuossa määrin jos olisi. väitän, että olisin törmännyt; minä tai tuttuni. Joten Hesari olisi voinut myös julkistaa nämä taustatiedot tässä yhteydessä. Antaa hieman erikoisen kokonaiskuvan. ( Ja joo, siis minähän vastustan rasisimia!)

  • Jussi Kuosmanen

   Tämäkin vielä. Jotakin tuollaista epäilinkin. Yksi syy lisää olla luottamatta mihinkään, jos tuulee etelästä. Jos ihan rehellinen olen, en minäkään nyt kovin kummoiseen rasismiin ole törmännyt missään kolkassa tätä maata. En siellä Helsingissäkään. Mutta kirjoitettava on, etteivät asiasta elantonsa saavat hörhöt hyydy, eikä valtion kukkaron nyörit sulkeudu. Lietson taloudellista toimeliaisuutta nääs. Niin kauan kuin rasismia vastustavat yhdistykset ja sitä puoltavat yhdistykset taistelevat valtion avustusten turvin, on toivoa. Se on nimittäin merkki siitä, että Sipilän kassassa on edelleen löysää rahaa.

 • Pasilan mies

  Kas kummaa, valkoihoiset kantasuomalaiset eivät ole kohdanneet rasismia Suomessa. Onpa ihmeellinen juttu se rasismi.

 • Ttapani

  Ajelen lähes päivittäin Helsingin julkisilla.
  Kumma kun tuota kantasuomalaisten rasismia ja huutelua en ole nähnyt. Enkä kuullut.
  Vaikka 80-luvulta alkaen täällä olen pyörinyt.

  Iltaisin ja loppuillasta kantasuomalaisia onkin sitten vähemmän julkisissa ja aika hiljaa ja mahdollisimman huomaamattomina.

  Ääntä pitävät yleensä kauempaa maahantulleet, Heitä tuskin kukaan haluaa tahallaan ärsyttää.

  Helsingin Sanomien artikkelien kuvaamia tapahtumia
  ei kannata ottaa tosissaan.
  Niissä on tärkeämpää hyvä tarina kuin totuus.

  • Pasilan mies

   Niinpä, koska kukaan ei ole tullut rähisemään sulle ja haukkumaan neekeriksi niin rasismia ei voi esiintyä Helsingin julkisissa?

   No, trollaus on ihan kivaa ajanvietettä, annan sulle kuitenkin tästä vain kouluarvosanan 6. Pystyt kyllä parempaan jos oikein yrität.

   • Lehtineekeri

    Täysi kymppi selkeästi, kuutonen on rasismia, vähättelyä.

 • Makustelija

  Kuosmasella taitaa olla huono tai valikoiva muisti. Polttopullot on lentäneet vastaanottokeskuksiin ja tuli roihunnut ympäri Suomea sekä Rajat Kiinni-liike on kiertänyt bussilla lietsomassa rotuvihaa. On katupartioita Ja sitten vielä se surullisenkuuluisa Lahden Ku klux klan-mies.
  Mutta Kuosmanen ei ’’kovin kummoiseen rasismiin ole törmännyt missään kolkassa tätä maata.’’
  Vai oliko kaikki edellä mainittu sittenkin vain ’tolkun ihmisten’ maahanmuuttokritiikkiä?

 • Ttapani

  Montako polttopulloa on lentänyt?

  Tuli on roihunnut vain, kun tp-hakijat ovat itse sytyttäneet tulia tupakannatsoista tai keittolevyltä…

  Rajat kiinni ei ole lietsonut rotuvihaa vaan arvostellut rajatonta nuorten miesten maahan ryntäystä. Naiset ja lapset on jätetty kotimaihin muka Isiksen kynsiin…

  Katupartiot eivät kai ole aiheuttaneet mielipahaa muissa kuin vihervasemmistossa ?

  Toimittaja oli yllyttänyt nuoren miehen pukemaan lakanan päälleen…
  Mitä vielä ?

 • Jampe

  Hyvä kirjoitus Jussi.

 • ttapani

  Montako kepposta turvapaikanhakijat olivat tehneet ?

  Reilu 2000…
  Turha syyttää suomalaisia pelkästään kepposteluista…

 • Hjhjhj

  Minua pelottaa vierasmaalaisten muesten ryhmät, jotka liikkuvat röyhkeästi naisia väistelemättä julkisilla paikoilla. Olen varmaan rasisti nykymääritelmän mukaan, mutta osaan lukea uutisia ja niissä, vaikka sensuroitu h a ovatkin, esiintyy hälyttävän paljon tietoa vierasmaalaisten rikollisesta käyttäytymisestä.
  En minä suomalaisia miehiä osaa pelätä, jollei nyt joku ihan puukon kanssa heilu.

Kommentointi on suljettu.