Risikko ja ulkomaalaisen näköinen mies

Jos ihminen on aatteellisesti jotakin mieltä – ja saa sille kuplayhteisönsä tuen – hän ei kykene luopumaan mielipidevänkäämisestään tapahtui mitä tahansa. On hämmentävää, että vinhasti muuttuvassa maailmassa on yksi järkkymätön elementti, joka pysyy samana koko ihmisiän: pässinpäinen maailmankatsomus.

Turun murheellinen tapaus oli (jälleen kerran) psykologisesti paljastava. Se kuori pinnan alta näkyville ihmisen uskomattoman kyvyn puolustaa pinttynyttä näkemystään vaikka taivas repeäisi. Kun lähimmäinen kärsii ja jotkut saavat peräti surmansa, joidenkin suurin huoli on, ettei vain oma uskomus maailmasta jäisi tappiolle.

”Pahat ja taantumukselliset” meuhkasivat: Mitä minä sanoin! Mitä, saatana minä sanoin. Ne tappavat yksitellen meidät kaikki, jos rajoja ei pistetä heti kiinni (mukaelma erään saitin kommenteista). Ja tuhat saman sisältöistä.

”Hyvät ja edistykselliset” taas nostivat äläkän ministeri Paula Risikon Turun marokkolaista murhaajaa luonnehtineista sanoista: ulkomaalaisen näköinen. Syvä Risikon sanojen paheksunta täytti hetkessä surunvalittelujen sijaan pari keskustelusivustoa ja kirvoitti muutaman pikaisesti kyhätyn jeesustelevan blogin. (Kai tämänkin)

Ja superedistyksellisten palstalle, tietenkin, niin aina, ilmestyi välittömästi listoja kantasuomalaisten tekemistä hirmutöistä. Niiden ainoa tarkoitus oli alleviivata sitä, että älkää vaan rasistit kutsuko ketään ulkomaalaisennäköiseksi, koska kantaväestöstä löytyy murhaajia pilvin pimein.

Mitä tuosta pitäisi ajatella? Ajattelin sen jo tekstini toisessa virkkeessä: On hämmentävää, että vinhasti muuttuvassa maailmassa on yksi järkkymätön elementti, joka pysyy samana koko ihmisiän: pässinpäinen maailmankatsomus.

Eikö suomalaismurhaajalistojen esittelijöille tule mieleen sellaista loogista ajatusta, että koska meillä on mielenvikaisia ja murhanhimoisia otuksia jo ihan omasta takaa, niin heitä ei tuontitavarana kaivata enää yhtään lisää.

Jussi Juhani

Kommentit

 • Tilattu ja saatu

  Kiitos. Ihme kun saat julkaista mielipiteesi joka on yhteneväinen niin monen suomalaisen kanssa. Mielessä kävi isän nuoruusvuodet rintamalla, olisiko taistellut tällaisen tulevaisuuden puolesta.

 • Exprole

  Tanhupiireistä ei taaskaan mitään oikeaa asiaa.

 • Dinho

  Jollakin palstalla joku tokaisi, että Risikon sanat olivat omiaan lisäämään pelkoa kansalaisten keskuudessa. Eli Turun tapahtumat olivat kaiketi jossakin määrin synnyttäneet ihmisten mielissä pelkoa, mutta Risikon sanat sitten olennaisesti lisäsivät pelon tunnetta. Itse en kokenut tilannetta sillä tavoin: minua pelotti jokseenkin yhtä paljon ennen tiedotustilaisuutta kuin sen jälkeen. Risikko sanoi Barcelona-viittauksellaan auki vain sen, mitä itsekin ajattelin ja kuvittelen muutaman sadan tuhannen muunkin ajatelleen, ainakin alitajuisesti – joka ajatus osoittautui sitten todeksi. No niin: Jos kohta Risikko toimikin hiukan harkitsemattomasti, onkohan hänen virheensä tapahtumana painavuudessaan jotenkin samalla tasolla Turun tapahtumien kanssa? Ovatko ministerin suusta tulleet sanat suurin piirtein samalla konkretian ja vaikuttavuuden tasolla kuin kuuteen naiseen ja kahteen mieheen uponneet veitseniskut? Synnyttääkö ajatus ja mielikuva kahdeksan ihmisen puukottamisesta sen verran laimean pelontunteen, että ministerin sanomiset – kun kerran ovat niin rankkaa konkretiaa – vaikuttavat tuohon tunteeseen merkittävästi? Itseni kohdalla niin ei käynyt. Minua hirvitti ajatus tapahtuneesta alusta alkaen. Ja hirvittää vieläkin. Olen kerran ollut juoppokämpässä tilanteessa, jossa kämpän isäntä suuttui kaverilleni ja lähti hakemaan keittiöstä puukkoa. No, avovaimonsa sai hänet suostuteltua luopumaan puukosta, mutta seurauksena oli joka tapauksessa turpajuhlat, jossa minäkin sain osani, koska menin väliin. Jos jotakin peruuttamatonta olisi tapahtunut, en oikein ymmärrä, millä tavoin tai missä mielessä jonkun täysin ulkopuolisen jälkikäteen sanomat sanat, harkitut tai harkitsemattomat, olisivat merkinneet yhtikäs mitään. Meidän (Turun tapahtumiin nähden) ulkopuolisten kokema pelko on äärimmäisen itsekäs tunne. Sillä, laimeneeko vai voimistuuko se, ei ole paskankaan merkitystä kuin meille itsellemme. Eikä helvetti soikoon sillä, nolasiko Risikko itsensä kansainvälisesti vaiko ei, ole senkään vertaa merkitystä. Pelko tai nolous on vain tunne. Turussa tapahtui jotakin enemmän kuin etäältä koettua pelkoa ja harkitsemattomia sanoja.

 • Villes

  Nämä kotoperäiset iskut kuten kouluiskut johtuvat oman maamme ongelmista tai ovat myötävaikuttaneet niihin. Terroristi-iskut taas johtuvat muualla olevista ongelmista, jotka sitten realisoituvat täällä. Näillä kahdella on siis ihan erilainen syntyperä ja motiivi. Kotimaista terrorismiä ei ole olemassa.

 • Hjhjhj

  Nyt tuntuu viranomaisilla ja paremmilla ihmisillä taas olevan olennaisin huoli siitä, että suomalaiset eivät missään nimessä vihastuisi. Kyllä tunteet ovat pelottavia. Suru ja viha kulkevat erittäin usein käsi kädessä – paitsi Suomessa. Täällä me tirautetaan tippa silmäkulmasta, rykäistään ja jatketaan suvaitsemista niin kuin ennenkin. Mitähän ollenkaan pitäisi tapahtua, että oman kansan oikeutettu viha hyväksyttäisiin? No, ainut asia olisi Venäjän hyökkäys. Ryssäviha on otettu naftaliinista, jossa sitäkin pidettiin vuosikymmenet. Vaikka ohimosuonet pullistuvat aina uutisten ja Näin naapurissa-ohjelman aikana.

 • tanssi susien kanssa

  Minun ymmärrykseen ei mahdu, että miksi tässä maahanmuutto asiassa koetetaan muuttaa musta valkoiseksi, ja kuvitellaan sen aukaisevan ovet onneen.

  Tällä tarkoitan kaiken ongelman poistavaa taikasanaa;
  kotouttaminen !

  Mitä tuo kotouttaminen oikeasti tarkoittaa ?

  Se tarkoittaa sitä, että tänne aiheellisesti tai aiheettomasti tulleiden henkilöiden tulisi omaksua
  meidän identiteetti, jonka jälkeen kaikki olivat onnellisia.

  Eli ihmisten pitäisi unohtaa menneisyytensä, arvot,
  perinteet ja itsensä, jotta tulisi tilaa kotiutua.

  Jokainen voi kuvitella omalle kohdalle, mitä tuo tarkoittaisi, jos itse joutuisi vastaavaan tilanteeseen

  Mitä kuvittelisitte ajatuksissanne liikkuvan, jos olisitte
  pakolaisena islamilaisessa maassa, joka alkaisi kotouttamaan teitä omiin arvoihinsa, perinteisiinsä
  ja maantavoille ?

  Uskoisin useamman kokevan kriisin tuossa vaiheessa,
  vahvimmat jaksaisivat sen kantaa, mutta osalle saattaisi
  käydä huonosti….

 • Jorkki

  En ole ajatellut enää meneväni pakolaiseksi yhteenkään islamilaiseen maahan, koska siellä ei ole 90-luvun tapaan kovapalkkaisia hommia.

  ”tanssi susien kanssa”, oletko koskaan ajatellut, kuinka kapea ja turha maailmankatsomuksesi on?

  • tanssi susien kanssa

   Onneksi keskiolutbaarit ovat täynnä kaltaisiasi suuria ajattelijoita, siellä sitä ollaan oleellisen äärellä ja
   luodaan laveaa ”maailmankatsomusta”

   • Wasp

    Yritätkö jotenkin tehdä ymmärrettäväksi tänne tulleiden tekoja? Mikä on muuten kehitys Euroopankin alueilla joissa maahantulijoiden suhteen tilanne jo pitemmällä, onko tullut onnea?
    Mikä on arviosi kun ajatellaan Pohjois-Afrikkaa ja Lähi-Itää, että mistä johtuu että nämä maat siellä ovat jatkuvassa kaaoksessa ja kyvyttömiä rakentamaan rauhallista, toimivaa yhteiskuntaa ja mikä on ennusteesi miten käy kun näiden alueiden ihmisiä alkaa olla riittävä määrä Suomessa? Onko rasismi jos epäilee ”hieman” asioiden sujumista myönteisissä merkeissä?

    • tanssi susien kanssas

     Tiedoksi, minä en kannata nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa, esimerkkejä sen epäonnistumisesta on jo liiaksikin.

     Kotouttamis yritykset edustaa siinä yhtä utopiaa, joka
     kertoo maahanmuuttopolitiikan mielettömyydestä

     Kyllä ajatuksenkulun täytyy olla hyvin yksioikoista, jos
     ensimmäisestä kommentistani aloit vetämään näin
     totaalisen vääriä johtopäätöksiä.

 • Suomen amok juoksiu

  Kaikilla nykyisenkaltaista maahanmuuttoa edistäneillä on nyt suomalaisten, oman kansasa, verta käsissään, hautaan sakka. Mitäpä aioitte kertoa suvaitsevaisuudesta, monikulttuurisuuden ihanuudesta ja meille hyödyllisestä rikastuttavasta maahanmuutosta sille lapselle, jonka äidin kurkku vedettiin auki, turvapaikka hakemaan tulleen toimesta. Tämä hulluus on kerta kaikkiaan käsittämätöntä. Kun pääministeri tarjoaa kotiaan ja media kirkuu vihapuheesta.

 • eroa Risikko

  Risikko luotiliiveissä ja raskaasti aseistettujen turvamiesten ympäröimänä sanoo että ei pidä antaa pelolle valtaa…

  Jospa kansanedustajat ja ministerit näyttäisivät hyvää esimerkkiä ja luopuisivat ylimääräisistä turvajärjestelyistä ja luottaisivat niinkuin muutkin kansalaiset tavalliseen järjestyspoliisiin. Voisi alkaa Risikkokin jostakin löytää poliisille määrärahoja ihan kummasti kun rouvan omakin nahka olisi pelissä.

 • Jäitä hattuun kaikille

  Täällähän tanssitaan haudoilla oikein kunnolla, ja ihan tanssinopettajan johdolla.

Kommentointi on suljettu.