Roskakulttuurit

Tätä ei ehkä pitäisi kirjoittaa, mutta itsesuojeluvaisto on nyt ilmeisesti off-tilassa, joten…

Minua kiinnostaa suunnattomasti ihmisten kyky valehdella itselleen – ja sen seurauksena myös muille. Omaa kieroa motiivia tai pelkuruutta ei tunnisteta ja niin ulospäin esitetään tilanteen mukaan pyhimystä, rehellistä, oikeudenmukaista, empaattista – ja nyt viime aikoina yltiösuvaitsevaista.

Tuhansittain maahanmuuttajia virtaa Eurooppaan  ja  Suomeenkin tulee satoja joka päivä. Jonkinlainen kansainvaellus on käynnissä. Ihmiset lähtevät liikkeelle paetakseen vainoja ja kauhuja, silkkaa toivottomuuttaan, etsimään parempaa elämää tai vain koska jossakin annetaan jotakin vastikkeetta.

Tänne saakka päässeiden pakolaisten inhimillinen kohtelu ja auttaminen on tietenkin velvollisuutemme. Jo pelkästään siitä syystä, että he ovat ihmisiä, kaltaisiamme. Ei ketään saa jättää auttamatta, eikä hänen asiaansa kuuntelematta. Niitä joilla on hätä, on autettava. Aina. Siitä ei pidä tinkiä. Jatko on sitten hieman eri juttu. Se määräytyy kansainvälisten ja omien lakiemme mukaisesti. Kuitenkin niin, että inhimillisyyden ja lähimmäisenrakkauden on oltava se päällimmäinen motiivi.

Mutta…

Suvaitsevaisuudesta on tullut melkein jo, anteeksi vain, synonyymi hölmöydelle. Eivät kaikki tulijat ole väärinkohdeltuja lutusia, joita pitää tästä eteenpäinkin paijata vastaneulotuilla sukilla ja marttojen eväspaketeilla. Osa tulijoista tulee aiheuttamaan meille vielä ongelmia. Ehkä pahojakin. Joukossa on todennäköisesti jopa taistelijoita, jotka ovat tehneet lähtömaassaan hirmutekoja.

En halua lietsoa pienintäkään vainoharhaa pakolaisia kohtaan, mutta auttamishaluisimpienkin kannattaisi säilyttää edes jonkinasteinen terve järki – ja jopa pieni epäilys. Kaikki eivät ole täällä sen vuoksi, että tulivat omassa maassaan vainotuiksi silkan kiltteytensä ja rauhantahtoisuutensa vuoksi. Eivätkä edes siksi, että leipää ei enää ollut. Evoluutio on kehittänyt ihmiselle kyvyn olla varuillaan. Tässä pakolaisasiassa se kyky näyttää monelta suomalaiselta unohtuneen, kun saa olla niin tohkeissaan omasta hyvyydestään.

Suuri osa tulijoista ei tule koskaan kotoutumaan siinä mielessä, mitä sillä yltiösuvaitsevaisissa piireissä tarkoitetaan. Eivät halua. Eivätkä edes ymmärrä miksi pitäisi. Heidän oma kulttuurinsa on parasta minkä he tietävät, eikä kukaan halua luopua siitä tuosta vain. Ei edes sen takapajuisimmista ja vahingollisimmista piirteistä. Kulttuuri ja ihmisen identiteetti ovat kiinni toisissaan, ne ovat henkiset siamilaiset kaksoset. Leikkaa toinen pois, niin toinenkin on vaarassa. Siksi juuri tulijoiden oma kulttuuri estää kotoutumisen.

Mitä pahaa siinä on? Oman kulttuurinsa vaalimisessa?
Kaikki maailman paha on juuri siinä. Paskakulttuureissa. Sieltä, keskiaikaisista uskomuksista, naurettavista kunniakäsityksistä, patriarkaalista rakenteista ja hölmöistä uskonnoista sikiää kaikki kauheus. Ne ovat pakolaisuuden alku ja juuri. Ne ovat massamurhien käyttövoima.

Eivät geenit aiheuta sotia, sekasortoa, joukkomurhia, naisen alistamista, väkivaltaa, kunniakäytäntöjä ja kaikkea sitä, mitä joidenkin on lopulta paettava, vaan kulttuurit; tapa ajatella, tuntea ja toimia. Ja jos tapa ajatella ja toimia on väkivaltainen, taikauskoinen ja sekasortoinen, jälki on sen mukaista. Ja niinhän se on. Niissä maissa, joista on lähdettävä pakoon.

Kulttuuri on ”Jaettujen asenteiden, arvojen, tavoitteiden ja käytäntöjen kokoelma, jonka avulla ihminen luokittelee ympäristöä, arvottaa itseään ja muita sekä rakentaa identiteettiään.”

On kai jokaisessa kulttuurissa sentään jotakin hyvääkin? Ehkä, mutta jos se jo lähtökohtaisesti perustuu psykoottisen mielikuvitusolennon palvomiseen, väkivallan ihannoimiseen, vääristyneeseen ihmiskuvaan ja ehdottoman oikeassa olemisen vaatimukseen, niin kyllä siinä on hyvät aika vähissä.

Helposti unohtuu, että meidän oma kulttuurimme on nykyisin pitkälti luottamuksen, keskinäisen kunnioituksen, tasa-arvon ja rehellisyyden kulttuuri. Nyt käsi sydämelle: Oletteko oikeasti sitä mieltä, että myös niiden maiden kulttuurit, joista suurin osa pakolaisista tulee, jakaa kanssamme samat arvot?

Jos eivät jaa, eikö siitä muka seuraa yhtään mitään? Kun suomalainen muuttaa ulkomaille, hän vie tapansa ja arvonsa mukanaan. Ja suuressa kuvassa, tilastollisesti, me olemme suhteellisen ahkeria, rehellisiä, tasa-arvoisia jne. Emmekö muka vaali uudessa kotimaassamme edelleen arvojamme? Tietenkin. Ja niin tekevät muutkin.

Onko jossakin oikeasti joku, joka rehellisesti ja ilman piilomotiiveja, asiaa tarkoin punnittuaan, pokkana väittää, ettei vaikkapa somalien ja irakilaisten kulttuureissa ole piirteitä, jotka ovat räikeässä ristiriidassa oman arvopohjamme kanssa? No, mitä niille piirteille pitäisi tehdä, kun ne tulevat tulijoiden mukana tänne? Hyväksyä? Jopa kunnioittaa? Älkää nyt sentään…

Miksi määrättyjen kulttuurien vahingollisuudesta ei saa puhua leimautumatta rasistiksi tai suvaitsemattomaksi? Sehän on faktaa. Eivät faktat loukkaa ketään, vaan selkeyttävät asiat. Tekevät ne näkyviksi. Ja vain niille asioille, joiden on myönnetty olevan olemassa, voi tehdä jotakin. Roskakulttuurien arvosteleminen ei kohdistu ihmiseen, vaan hänen harhoihinsa. Harhoja ei voi loukata.

On turha jeesustella kaikkien kukkien kukkimisen ihanuudesta. Se kukkasato on parasta aikaa nähtävissä Lähi-Idässä ja Afrikassa. Se on ollut historian saatossa nähtävissä esimerkiksi orjuuden sallivissa kulttuureissa, räikeissä luokkayhteiskunnissa tai vaikkapa Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen tavassa uhrata tuhansittain ihmisiä lepyttääkseen jumaliaan. Se on ollut nähtävissä omalla maaperällämme: tapoimme toisiamme. Kunnioitammeko edelleen moisia? Jos emme, niin miksi vaaditaan kunnioittamaan vastaavia nykyisiä?

Me itse, suomalaiset, olemme tehneet sata vuotta ankaraa kasvatus- ja sivistystyötä tullaksemme kansakuntana sellaiseksi kuin nyt olemme ja karsiaksemme kulttuuristamme ihmiselle vahingolliset piirteet minimiin. Ja olemme onnistuneet siinä. Emme juuri enää alista naisiamme, emme ole taikauskoisia, emme kierrä veroja, emme arvosta uskonnollista kiihkoilua… Aika harvoin heilutamme edes kirvestä pelkän perheen kunnian vuoksi. Miksi emme kehottaisi muitakin kulttuureja luopumaan vastaavista ääliömäisyyksistään ja vieläpä äänekkäästi? Ja varsinkin silloin, kun niiden edustajat ovat kuuloetäisyydellä, pyrkimässä maamme kansalaisiksi? Sen suurempaa humaanisuutta on vaikea kuvitella.

Maassa maan tavalla -hokema ei riitä. Valistus. Se on se sana. Rehellinen, suorapuheinen, avoin, humanismin hengessä suoritettu valistus, joka ei kaihda nimittää roskaa roskaksi. Se ei välttämättä enää pelasta oman kulttuurinsa uhreiksi joutuneita aikuisia, mutta seuraavat polvet se saattaisi hyvinkin pelastaa. Ei kotoutuminen saisi sentään kestää viittäsataa vuotta. Se on jo kosminen vitsi.

Jussi Juhani

Kommentit

 • Timo Manninen

  Hienoa tekstiä taas.

 • Tauno Puolitaival

  On hauska huomata, että meitä on muitakin, jotka eivät ryhdy solvaamaan maahanmuuttajia henkilökohtaisesti, mutta näkevät silti, että tulijoiden ihan kaikkia kulttuurillisia asenteita ei pitäisi hyväksyä siitä huolimatta ja varsinkaan siksi, että ne ovat uskonnollisia ja siksi pyhiksi ja koskemattomiksi julistettuja.
  Tämän roskakulttuurin leiman voisi kenties sälyttää myös Venäjän ja USA:n niskaan, joiden keskinäinen kina tekee järkevät ja tehokkaat rauhoittamiskeinot tulijoiden lähtömaissa mahdottomiksi.

 • plokkariukki

  Jos Jussin ja Tauno P:n jotkut ymmärtävät rasisetiksi ja suvaitsemattomiksi, niin meikäläinenkin on sitä, tekeekö ikä miehestä rasistin ja suvaitsemattoman, onko se, se testosteronin puute? Mikä on höyry, joka sotkee joidenkin suomalaisten, jopa pieksämäkeläisten (naisten) päät siten, että he minun tulkintani mukaan hyväksyvät ja toivottavat tervetulleiksi omaan kyläpahaseemmekin ilman muuta kaikensortin pakolaiset ja maahanpyrkijät. Suurvaltiot ja niiden johto, jotka Tauno mainitsee kommentissaan, ovat harrastaneet ikiajat toisia sortavaa ja osoittelevaa politiikkaa, vain heidän mallinsa ja tapansa hoitaa asioita on se oikea. He tekevät asian tiedoksi vaikka asein! Vain heidän tulee hyötyä ja rikastua toisia sortaen ja ryöstäen. Hyvin vartioidut valtioiden rajat, jos ne ovat oikeaan paikkaan piirretyt, tuovat mukanaan turvaa ja säilyttävät kunkin kansan omaa identiteettiä ja kulttuuria parhaimmillaan. Puolustusvoimat, tulli ja polliisi taas arvoon, joka niillä on joskus ollut!

 • Jari Holopainen

  Mitäs minä sanoin, tuli mieleeni tulevia ajatelleen, mutta filosofi Timo Airaksinen on kirjoittanut ansiokkaan teoksen ”Saasta: Filosofinen johdatus jätteen todellisuuteen”.

 • Jussi

  ”On kai jokaisessa kulttuurissa sentään jotakin hyvääkin? Ehkä, mutta jos se jo lähtökohtaisesti perustuu psykoottisen mielikuvitusolennon palvomiseen, väkivallan ihannoimiseen, vääristyneeseen ihmiskuvaan ja ehdottoman oikeassa olemisen vaatimukseen, niin kyllä siinä on hyvät aika vähissä.”

  Puhutko nyt länsimaisesta kulttuurista ja juutalaisesta sekä kristillisestä perinteestävai islamista? Suosittelisin perehtymään aiheeseen vähän paremmin ennen näiden päättömyyksien laukomista. Kirjoituksesta välittyy kuva tyypillisestä suomalaisnationalistista, jonka ennakkoluulojen pohjana on pari iltapäivälehtien lööppiä.

  Epäilemättä sopeutuminen toiseen kulttuuriin on haastavaa, mutta täysin mahdotonta se on silloin jos toisen kulttuurin jäsenet asennoituvat tällä tavoin toisen kulttuurin jäseniin.

  Hyvä on myös huomauttaa vuosisataisesta rauhan ja rikastavan yhteiselon ajasta esimerkiksi juutalaisten ja islaminuskoisten välillä Espanjassa tai muslimien ja ortodoksien tai muslimien ja kommunistien välillä Venäjällä.

  • Jussi Kuosmanen

   Juu, kyllä juutalaiset tulee oikein hyvin toimeen islaminuskoisten arabinaapureittensa kanssa. Ihan pommeja vaihtavat keskenään… Ja kommunistit ne vasta tosi hyvin pärjäsivät kaikkien kanssa. Mitä nyt kolmekymmentä miljoonaa ruumista saivat aikaiseksi, mutta puheväleissä varmaan pysyivät…

 • Armi

  Hyvä juttu. Kulttuurit ovat vain kulttuureja, jotka ihmiset ovat luoneet pikkuhiljaa. Kasvatus ja valistus ihmismielen hyvyyteen ok tässä pakolaisasiassa. Jospa oppi menisi perille jo seuraavan sukupolven aikana. Sitten kun uusi sukupolvi lähtee takaisin ”kotimaahansa” ,se vie nämä uudet opit mukanaan….ja hyvä kiertää.

 • Narisia

  On meillä toivoa. Me olemme jo näyttäneet kykymme sopeutua uuteen ja hyljätä vanha, vaihtamalla perunat/ruisleipä pitsaan, nam.
  Kuningas on kuollut………

 • VitsiVitsi

  Ensin opetetaan suomalaiset syömään pitsoja. Näin kansa lihoo ja laiskisttuu(juustoa paljon). Sitten lähetään suomeen 50 000 nuortamiestä. Kun olot vakiintuu, tulee 50 000 vaimoa ja 300000 lasta. Pohja on luotu.
  Jonakin päivänä on pizzatarjous 0,99€ ja kun ne on syöty ja kansa katsoo TV:stä salkkareita.
  Niin sitten Attakki…….

 • Matti Tiitinen

  Suomalaiset ovat maailman sinisilmäisin kansa, mutta ei se silmien väri toivotttavasti tarkoita sitä, että olisimme myös maailman sini silmäisimpiä.

 • viipi

  Erittäin hyvä kirjoitus!

Kommentointi on suljettu.