Rumat ja tyhmät

Iltasanomien perhesivuille on väsätty jutuntapainen otsikolla Näitä sanoja ei yksikään äiti halua kuulla tyttärensä suusta.

Jutussa siteerataan Meredith Mortensenin (nevahööd) kirjoitusta. Meredithin kolmevuotias tytär oli sanonut äiskälleen: ”Äiti, on tärkeämpää olla kaunis kuin fiksu”. Nevahööd järkyttyi ja yritti vakuuttaa tyttärelleen, että ”Kauneus on katoavaista, mutta älykkyys voi johdattaa sinut merkittäviin paikkoihin

Mutta ei auttanut: ”Ei äiti, on tärkeämpää olla kaunis”, sinnikäs tytär jatkoi.

Huh huh!

Nyt äiskä järkyttyi jo niin pahoin, että keskusteli huolestuneena myös miehensä kanssa mistä heidän tyttärensä oli tullut noin vääriin johtopäätöksiin. Varsinkin, kun äiti oli yrittänyt kasvatuksessa välttää vaaleanpunaisia vaatteita, ettei tytöstä vain tule kauneutta palvovaa pikkuprinsessaa. Blondia siis.

Mutta nyt syyllisyys kalvoi Meredith-äitiä, koska hän oli itse sortunut aina aamuisin meikkaamaan kevyesti töihin lähtiessään ja tyttö oli tietenkin nähnyt sen.

”Minusta tuntui kuin olisin itse luonut tämän vaaleanpunaisen ”hirviön” omalla esimerkilläni ja kehumalla häntä päivittäin suloiseksi. Mitä tapahtuisi sitten, kun hän on teini?”

Gauheeta! Sitä voi vain arvailla. Ehkä hänestä tulee tosi-tv-juontaja, tai jotain vielä pahempaa…

Mutta urhea Meredith Nevahööd ei aio luovuttaa: Haluan olla roolimalli naisesta, joka osoittaa että älykkyys voi johdattaa hänet elämässä eteenpäin. On tärkeämpää olla älykäs kuin kaunis.”

(syvä huokaus)

Entäpä, jos ei ole kaunis EIKÄ älykäs? Jos onkin ruma ja tyhmä? Mitäs me niille lapsille tehdään? Ja aikuisille? Mikä johdattaisi heitä elämässä eteenpäin? Sellaisia on nimittäin suurin osa. Heitä kutsutaan blogeissa ja kolumneissa alentuvan vähättelevästi tavallisiksi ihmisiksi – paitsi Jari Tervo, joka kutsuu heitä roskaväeksi.

Joka ikinen tuollaisten juttujen kirjoittaja lukee itsensä ja jälkeläisensä vähintäänkin älykkäisiin, ellei peräti myös kauniisiin. Heille ei juolahda mieleenkään, että molemmat ominaisuudet ovat syntymälahjoja, joihin ihminen ei itse voi juurikaan vaikuttaa.

Toki plastiikkakirurgi voi jotakin tehdä, mutta susirumalle ei mitään. Ja jos rumuuden lisäksi on köyhä, niin se on viehätysvoima minimissä jo päiväkodissa ja vähissä pysyy koko loppuelämän. Ja ihan ilman omaa syytä! SE on paljon epäreilumpaa kuin että naisen euro on kahdeksankymmentä senttiä.

Ja mikäli joku väittää, että synnynnäistä älykkyyttään voi lisätä opiskelemalla, niin hän ei ole kovin älykäs. Ei voi. Tietojaan ja sivistystään voi toki kartuttaa, mutta jos on tosi tyhmä, niin vähiksi jäävät lopulta nekin. Ja jälleen täysin ilman omaa syytä. Syntymähetken ominaisuuksienjakotilaisuutta epäreilumpaa tapahtumaa ei ole. Silloin saat kaiken tai et mitään.

Jos et saanut juuri mitään, niin oletko aivan varmasti itse vastuussa osattomuudestasi niin kuin kauniit, kyvykkäät ja älykkäät kautta rantain antavat sinun ymmärtää? He kehottavat sinua kehittämään ja sivistämään itseäsi, vaikka sinulla ei ole kehittymisen kykyä. He lohduttavat, että vain sisäinen kauneus on tärkeintä – ja katsovat ohitsesi säihkysilmillään. He sanovat, että jokaisen ihmisarvo on sama – ja laittavat ihmisiä jutuissaan ja puheissaan tärkeysjärjestykseen. Lopulta toiset saavat jopa suuremman hautakiven kuin toiset. Ruumiitkin siis laitetaan tärkeysjärjestykseen.

Olen tympiintynyt persrvakoani myöten julistajiin, kirjailijoihin, toimittajiin ja mielipidevaikuttajiin, jotka eivät joko tajua tätä yksinkertaista asiaa tai eivät halua sitä myöntää. Toki ymmärrän samalla, etteivät tajua, koska heillä ei ole riittävästi älyä, eikä älliä ole luvassa lisää heillekään. Silti se on tympeätä.

Tuon tosiasian tajuamattomuus johtaa outoihin tulkintoihin ja kannanottoihin ympäröivästä yhteiskunnasta. Se johtaa määrättyjen ihmisryhmien inhoamiseen, halveksimiseen ja vähättelyyn samalla kun oman viiteryhmän edustajat korotetaan jalustalle. Kahdella sanalla sanoen: tekopyhyyteen ja teeskentelyyn. Yhdellä sanalla sanoen: kulttuurikuplaan.

Missä ovat rumat, tyhmät ja sivistymättömät toimittajat, kolumnisti, blogistit ja elämäntaitokouluttajat? Juttujen perusteella sellaisia ei muka ole. Eikä näy edes heidän lähipirissään. Niinköhän.

Sinä joka olet tosi ruma ja tyhmä. Tässä ohje, jolla saat tasoitusta.

Katso seuraavan kerran sitä ”kaunista” ja ”viisasta” ihmistä tarkemmin. Katso pakkelin alle, syvälle nahkan sisään saakka. Ulkonäkö perustuu lähtökohtaisesti ”hyvään” luuston ja tukirangan muotoon. Siis luurankoon. Oletko nähnyt kauniita luurankoja ja pääkalloja? Joo, ei niitä ole.

Pian olette tasoissa. Teidän luurankonne tulevat kestämään hajoamatta haudassa jopa tuhat vuotta. Yhtä rumina.

Ja yhtä tietämättöminä mistään.

Jussi Juhani