Sääntö-Suomen ihmisrobotit

Olen huolestunut. Maailmasta katoaa itsenäisen toiminnan ja harkinnan vapaus ja tilalle hiipii ulkoaohjautuvuus.   Malmin Prisman tapaus osoitti jälleen kerran, että olemme jo ihmisrobotteja, joiden on lähes mahdoton poiketa ohjelmoinnistamme.

Myyjä ei hyväksynyt pyörätuolimiehen 70 euron maksusitoumusta kengistä, jotka maksoivat 74,50 €. Ei vaikka mies olisi antanut ylittyvän 4,50 rahana. Kassan mukaan kenkien olisi pitänyt maksaa tasan tai alle maksusitoumukseen kirjatun summan.

Maalaisjärki tietenkin sanoo, että myyjän olisi pitänyt joustaa säännöstä, myydä kengät ja selvitellä asia sitten esimiehensä kanssa. Uskon, ettei tullut mieleenkään. Hänelle oli teroitettu sääntöjen jumalallinen merkitys: jos niistä poikkeat, maailma luhistuu.

Jokin aika sitten Maunulan S-Marketissa  ei 52-vuotiaalle Merjalle myyty siideriä, kun ei sattunut henkkarit mukaan. Aivan varmasti myyjä näki, ellei ollut sokea, että kyseessä on vähintäänkin täysi-ikäinen, mutta kun ne säännöt.

Helsingin Lidlissä kysyttiin henkilöllisyystodistusta mieheltä, joka oli ostamassa viinietikkasipsejä. Puljun kassat oli ohjelmoitu niin, että kehottaa kysymään, jos valmistuksessa on käytetty alkoholia. Kassan orjuuttama myyjä ei suostunut käyttämään omaa järkeänsä. Ehkä sääntöihmisillä ei sellaista edes ole. Sille varattu tila on täytetty pykälillä ja asetuksilla.

Äskettäin oli juttu, jossa Alkossa ei myyty alkoholitonta juomaa 29-vuotiaalle, koska tällä ei ollut papereita mukana. Siis alkoholitontakaan! Joo, tekisi mieli kirkua, mutta antaa olla.

Patologisesti sääntöfiksoituneita ihmisiä löytyy tästä maasta enemmän kuin loppu-universumista yhteensä. Myös asiakkaat noudattavat typeriä sääntöjä robottimaisesti, ei vain myyjät. Eräässä blogissani kerroin esimerkin sellaisesta:

ABC-asemien seinälle on ripustettu käskevä kyltti: Palauta astiat tähän! Ja se riittää. Aikuisista itsellisistä ihmisistä tulee hetkessä yrittäjän nöyriä piikoja ja renkejä, jotka jopa maksavat palvelusta, jonka itse suorittavat. Se olisi naurettavaa, ellei olisi niin noloa.

Vain Suomessa törmää ultratyperään tilanteeseen, jossa ihmiset aamuyöllä seisovat viluissaan ja odottavat, että punainen jalankulkijavalo muuttuisi vihreäksi, vaikka autoja ei näy missään. Edes pahimmat känniläiset eivät uskalla rikkoa tuota sääntöä.  Sanoisin sitä kollektiiviseksi nöyristelyksi, ellei se olisi jotakin vielä oudompaa. Kansallinen aivojäkki tai jotain.

Sääntöhihhulit ovat vallanneet maan. Liikenteessä he palvovat kameroita, työelämässä tuhatta eri tarkastajaa.  Jos olet yrittäjä ja edes liikahdat, joudut raportoimaan siitä jollekulle tarkastajalle. Jos erehdyt rakentamaan jotakin, sata sääntötarkastajaa on kimpussasi. Heitä ei kiinnostaa tippakaan, mitä rakennat, vaan noudatatko heidän rakkaita sääntöjään. Niinpä suosittelen: Älä rakenna, ellet nauti loputtomista väittelyistä tunteettomien ihmisrobottien kanssa, jotka todennäköisesti harrastavat seksiä määräyskokoelmiensa kanssa.

Olen tullut lopputulokseen: Mitä useammalle typerälle säännölle haistatan, sitä vapaampi olen.

Muut ovat tietenkin eri mieltä. Heidät on ohjelmoitu olemaan. He sanovat, että maailma ei toimi ilman tarkkoja sääntöjä. Totta. Robottien maailma ei toimikaan.

Jos et tunne kutsumusta kauko-ohjatuksi kyborgiksi, sanoudu sellaisesta henkisesti irti. Lupaan: sen jälkeen et elä yhtään päivää huvittumatta. Hassusti ohjelmoitujen robottien sirkus on lakkaamaton ilon lähde.

Jussi Juhani

 

Kommentit

  • VeikkoV

    Sääntöjen noudattamisen takana on usein epäonnistumisen pelko ja vastuun ottamisen välttely. Kun noudattaa niitä ja vetoaa sääntöihin, ei tule sanomista ja aina voi vedota laatijan puutteelliseen ohjeistukseen. Ei tarvitse ajatella tai joustaa. So simple!

  • Rops

    Unohtui vielä tuo väärän muotoisesta parkkikiekosta sakottaminen.

  • Rops

    Johtuu Suomalaisia vaivaavasta monumentaalisesta itseluottamuksen puutteesta. Samasta syystä maan urheilijat ovat nykyään melkein kautta linjan alisuorittajia kaikissa urheilun arvokilpailuissa.

Kommentointi on suljettu.