Sakkolappuja piisaa nöyrille alamaisille

Luin tosi hyvän uutisen: Poliisi kaksinkertaistaa liikennekameroiden määrän lähivuosina. Hienoa. Nythän niitä on vasta noin miljoona. Eikä kukaan näköjään pane vastaankaan.  Bravo. Kunnioitettavaa alamaisuutta.

Mikä tekee tuosta uutisesta hyvän?

No se, että viimeinkin suomalaisen virkamiehen keskimääräinen älykkyysosamäärä paljastui. Vain syntymä-ääliöt nimittäin kykenevät kannattamaan tuollaista kamerakyttäämistä ja vieläpä uskovat sen tekevän liikenteestä turvallisemman.

En millään suostu uskomaan, että moisen maantieryöstön suunnittelussa kysymys on pelkästään virkaintoisuudesta ja rahastamisesta. Kyllä vikaa täytyy olla myös päättäjien aivomassan sähkökemiallisissa yhteyksissä.

Tai meissä kansalaisissa.

Suomalaiset ovat kummallista sakkia. Niin helvetin ylinöyriä. Jos virkamiehet keksisivät, että meidän pitäisi kumartaa seitsemän kertaa päivässä kohti Kelan pääkonttoria, suurin osa kumartaisi. Jotkut kaiken varalta yhdeksästi.

Onhan se yhteiskunnallisesti valveutunutta, osallistuvaa ja anteliaan ylvästä antaa valtiolle rahaa, jos sattuu lipsahtamaan kolme kilometriä hurjastelun puolelle kesäyönä kuivalla asfaltilla, eikö vain? Se on niin jaloa, että sydäntä kylmää. Mutta sellaiseen me nurkumatta suostumme, vätykset.

Veikkaisin, että aika pian ehdotetaan valvontakameroita myös makuuhuoneisiin. Ja ihmiset suostuvat. Ihan vain miellyttääkseen esivaltaa. Onhan sellaiset sitä paitsi jo lampoloissakin. Ja kanaloissa. Ollut jo pitkään. Pidänkin lammasta useimman suomalaisen henkieläimenä. Ja lopuilla kanaa.

Kameratolppien lisäämisellä ei ole mitään tekemistä liikenneturvallisuuden kanssa. Lievien ylinopeuksien enempi himokyttääminen ei vähennä onnettomuuksia juuri lainkaan. Sen pitäsi olla jo jokaisella tutkimuksiin vähänkin perehtyneellä tiedossa, mutta eipä vain näy vaikuttavan ihmisten reaktioihin. Lampolassa ei äly vilku eikä ärjy käy. Kamerat vilkkuvat kyllä.

Jos liikennekuolemia oikeasti haluttaisiin vähentää, niin teillä pitäisi olla aivan toisenlaisia tunnistimia nopeuskameroiden sijaan:

Rekisterikilvet skannaavia laitteita, jotka paljastaisivat varastetut autot välittömästi. Sellaisella ajeleva kriminaali on jo luonteensa puolesta jatkuva vaaranaiheuttaja. Myös katsastamattomat romut tulisivat  ilmi. Ja olisi hyvä, jos automaattinen piikkimatto ponnahtaisi romanialaisen ryöstökoplan koslan alle heti, kun skannausvempele piippaisi.

Puhallus- ja huumeseulonta-asemia rattijuoppoja, lääkkeiden väärinkäyttäjiä ja huumehörhöjä varten. Viikonloppuisin ja maanantai-aamuisin niiden määrä kolminkertaistettaisiin.  Myös muodikkaiden serotoniinin takaisinoton estäjien popsiminen paljastuisi ja johtasi kortin hyllyttämiseen. Sivutuotteena masennusdignoosien määrä romahtaisi työterveysasemilla. Mikään nupin sisältöä liikaa manipuloiva ei sovi liikenteeseen. Ei edes kiihkouskonnollisuus.

Tolkkutestereitä. Niillä mitattaisiin onko kuljettaja ylipäätään sen verran tollissaan, että kykenee ajamaan aiheuttamatta vaaraa. Testeri nappaisi kortin sisuksiinsa alinopeusköröttäjiltä, autonsa eteen tuijottajilta, ohituksista raivostuvilta, keskisormennäyttäjiltä ja autossaan karjuvilta puolipsykopaateilta.

Näillä eväillä. Turvallista matkaa.

Ja muistakaa erään intialaisen digga-dagga-englantia puhuneen taksikuskin rauhoittavat sanat takapenkillä pelänneelle pojalleni: Dont worry, only the body dies.

Jussi Juhani

Kommentit

 • Kalle K

  Hyvä juttu.
  Toisaalta esivallan tulisi olla ”esivallan arvoinen”, siis kansalaisten kuritus pois. Nuo Bernerin ja Sipilän tyyppiset poliitikonnuljut pitäisi pitää yhteiskuntapolitiikasta pois, mistä moisia sikiääkin?
  Tuo poliisien ”pakkovallan” näyttö provosoi kansalaisia särkemään paikkoja, emme elä poliisivaltiossa vaikka siltä näyttää.
  Kehoittaisin kansalaisia pitämään oikeuksistaan huolta, se ei ole edes kansalaistottelemattomuutta.

 • sepesusi

  Nöyristely kaikkien edessä; se se vasta hienoa onkin…;)

 • sepesusi

  Ja vikahan on nykyisin AINA muissa…

 • Heikki

  Miten lienee auton maksamattomien dieselverojen perintä nykyään, mutta ainakin ennen yhteiskunta pakotti maksamaan edellisen omistajan maksamatta jättämät verot. Siellä virastoissa ei kenenkään mieleen juolahtanut periä maksua siltä jonka ne kuuluu maksaa. Tuommoisella pakkomaksattamisella on rikoslaissa nimityskin, se on kiristystä.

 • Lucia

  Kyllä meitä ”rikollisia” nyt ”rokotetaan gammofoonin neulalla”.Itekin pikkueläkkeellä elelevä 70v. mummeli ylitin 80km rajoitusalueella 7km niin sakkoa 140ecua enkä varmasti vaarantanut omaa tai toisten henkeä. Näin köyhää kunnon kansalaista rahastetaan sumeilematta ja tuloja tarkistamatta. Valitus lähti kyllä siltä istuimelta mutta tuskin armoa annetaan. Taidankin jättää sakon maksamatta ja lähteä ”lusimaan” niin olisin sitäkin kokemusta rikkaampi ja saisin minäkin maistaa valtion leipää. Köyhät ne on jotka pitävät valtion rahasäkkiä ”pystyssä” jotta rikkailta ei loppuisi leipä.

Kommentointi on suljettu.