Sampo Terhosta kulttuuriministeri – taiteilijat kauhuissaan

Paremman väen facebook-ryhmässä kohistaan. Taas. Tai siis ilmeisesti ikuisesti, mutta nyt kohinassa on näkyvä piikki. Tietänette tuon hyvien ihmisten ja kulttuuripiirien ylläpitämän, ehkä netin ylevimmän, keskusteluryhmän. Sen, jonka ainoat viholliset tässä universumissa ovat väärin ajattelevat ihmiset. Eli ne muut.

Uusimmalle kohinapiikille on syynsä: Sampo Terhosta, umpipersusta, tuli kulttuuriministeri. Joku jossakin ajatteli totaalisen väärin ja nosti hänet hommaan. Kauhistus!

Ylevän facebook-ryhmän herkin kulttuuriväki on paniikissa. Siihen hyytyi taiteen tekeminen tässä maassa. Ikuisesti. Sillä ylevässä facebook-ryhmässä ikuisuudella on mitta: persujen hallituskausi. Muutama ryhmäläisistä reagoi uutiseen jopa niin vahvasti, että peräti virtuaalioksenti viestissään.

Olen peloissani itsekin. Taiteelliset vilunväreet vilistävät selkäruotoani pitkin. Miten käy keskeneräisten produktioitteni? Meneekö ketuille vuosien työ? Vetäydynkö vuorille, kunnes Terhosta päästään ja tilalle tulee jokin osaava taideihminen? Entinen kommari tai jotain. Taiteellinen osaaminenhan on mahdollista ainoastaan äärivasemmalla.

Tilanne vaatii luovaa analyysia. Ja herkkyyttä. Me taiteilijat olemme paitsi hyvin herkkiä myös hyvin luovia.

Uskallanko näissä olosuhteissa enää jatkaa kirjani työstämistä? (Nimeksi muuten tulee Mitä sitä tyhjää. Ilmestyy loppukesällä. Siis Mitä sitä tyhjää. Pistäkää muistiin: Mitä sitä tyhjää)

Entä maalaukseni, jonka aloitin kuutisen vuotta sitten? Odottelee autotallin nurkassa inspiraation palaamista. Esittää kukkapuskaa. Kissankelloja, päivänkakkaroita ja suopursuja. Öljy kankaalle.

Tanssituotannossani on menossa koreografioiden uusiminen suomalaiseen tangoon. Jotain modernimpaa lattiahiihtelyn tilalle… liukua, dramaattisempia taivutuksia, arvaamattomia pyörähdyksiä… ehkä jopa ripaus andalusialaista sormien napsuttelua. Teos oli tarkoitus esittää viimeistään syksyllä Helsingin Pavilla. (Se on tanssipaikka vantaalaisella teollisuusalueella, jos ette tienneet.) Nyt epäröin.

Voinko enää luottaa valtiovallan tukeen luomistyössäni? Tosin apurahoja en ole aiemminkaan saanut, kuten monet kollegani. Mutta hyväksyn sen, koska heidän kirjoissaan on enemmän sivistyssanoja ja kreikkalaisten jumaltarustojen henkilöitä. Omissani vain kiroilevia Korhosia. Enkä maalaustekniikassaan ole vielä edennyt tunnistamattomien kasvien tasolle.

Tanssipuolella minulla on kyllä jo hattu. Ostin sen Espanjasta. Samalainen kuin Jorma Uotisella.

Laitan toistaiseksi pensselit syrjään ja kirjan välivaiheeseen (nimi oli muuten Mitä sitä tyhjää), kunnes saan varmuuden Terhon ministeriyden aiheuttamista vaurioista maan taidekenttään.

Olen lähes varma, että Sampo Terho romuttaa meidän herkkien taitelijoiden taiteellisen elämän tykkänään. En tosin osaa kertoa miten se tapahtuu, mutta niin käynee, koska rasismi.

Eihän Terho avoimesti ole rasisti, mutta sisimmässään taatusti. Ajatuksissaan. Tai ainakin hänellä on rasistisia ilmeitä. Niillä kaikilla on. Siis niillä, jotka eivät ole taitelijoita. Tai riittävän vasemmalla.

Jussi Juhani

Kommentit

 • Andy

  Nyt ois Punavuoren kuplalaisten aika muuttaa tästä maasta pois, silloin pari vuotta sitten uhosivat. Persu ja kulttuuri on kyllä viimeinen niitti.

 • Matikkatäti

  Saihan sen arvata, että monitaiteilija Jussikin hermostuu. Vähemmästäkin!

  ”Uskallanko näissä olosuhteissa enää jatkaa kirjani työstämistä? (Nimeksi muuten tulee Mitä sitä tyhjää. Ilmestyy loppukesällä. Siis Mitä sitä tyhjää. Pistäkää muistiin: Mitä sitä tyhjää)”

  Entäpä jos Puolangan pessimistit ja heidän kannattajansa ryhtyisivät kapinaan Jussin kirjan puolesta!

  Ja minä masennun, koska valtiovalta sen enempää kuin Jussikaan ei välitä korjata intohimoni, matematiikan, asemaa.

 • Franco

  Taka vuosina, malaismieheltä kysyttiin, mitä politiikka on ?. Hän vastasi sen olevan punaista vispipuuroa.

 • Mustamies

  Suomi tarvitsee Uutta verta Taiteeseen, tavan-kansalaisetkin voivat oppia piirtämään ja maalaamaan paremmin, kun PS:ssä on mukana jakamassa kurttuurille kuuluvia euroja.
  Oikeuden mukaisuus on kurttuuri-rahojen jaossa puuttunut, edellisen hallituksenkin kurttuuri ministeri jakoi rahat vain omille tutuilleen.

  Ei moita, eikä mustata Sampo Terhoo ennakkoon, Sampo nimi viittaa Kalevalaan jossa Seppo Ilmarinen takoi hyviä viikatteita !

 • eke

  Oikeaa kansantaidetta ja -kulttuuria ovat esimerkkeinä vaikkapas entisaikojen savolainen jalkapallo ja kultakurkut Severi Suhonen ja Jaakko Teppo, kuvataiteilijoita kuten Halonen ja Äkkijyrkkä nyt unohtamatta. Taidetta, mikä syntyi vailla valtiontukea.

Kommentointi on suljettu.