Savolaiset rasismin kohteena

Lehti: Suomenruotsalaiset vihan kohteena Suomessa!  Mikä järkyttävä uutinen. Ja niin totta. Kaikki sympatiani teille kohtalotoverit.

Vasta nyt, suomenruotsalaisten tuskallisen avautumisen jälkeen, uskallan paljastaa, että myös minä kuulun jatkuvasti vihapuhetta kohtaavaan vähemmistöön: savolaisiin. Siksi tunnen syvää kärsimyksen veljeyttä hurreiksi haukuttuja ja muutenkin niin ylen raskaasti sorrettuja maamme ruotsinkielisiä  kohtaan. Tiedän, miltä tuntuu olla alempiarvoinen vain siksi, ettei osaa kunnolla suomea.

Ja asia on juuri niin kuin laatulehti Hesari meille suomentaa vielä laadukkaamman Expressenin jutusta:

””On erittäin huolestuttavaa, että ihmiset eivät enää uskalla puhua äidinkieltään kadulla”, politiikan tutkija Pasi Saukkonen sanoo.””

Just! Voiko sitä enää nasevammin ilmaista.  Olen koko ikäni joutunut etelään ajellessani vaihtamaan kauniin äidinkieleni stadilaiseen paskamongerrukseen viimeistään Lusin suoralla. Jos kyydissä on ollut pelkästään savoa osaavia heimolaisiani, olen varoittanut heitä pitämään suunsa visusti kiinni Heinolan jälkeen, etteivät paljastuisi. Vihapuhetta on nimittäin syntyperän vuoksi tullut kuunneltua ihan riittävästi.

Opin jo alle parikymppisenä, että kannattaa varoa millä kielellä suunsa aukaisee. Olin muutaman viikon Turussa hätäaputöissä (tyypillinen entisajan savolainen työsuhde) ja menin ensimmäisenä tilipäivänä torinvierusbaariin. Tilasin omalla kielelläni: Kuppi kahveeta ja jottae pulloo. Koko baari räjähti nauramaan. Meni tovi ennen kuin tajusin, että nauravat minulle. Olen edelleen katkera, ellen peräti shokissa.

Ja jos tänä päivänä Helsingin virastoissa asioidessani puhun vahingossa savon murretta, on saletti, ettei minua oteta yhtä vakavasti kuin kirjakieltä puhuvaa. On kokemusta siitäkin. Paljastavalla kielellisellä lipsahduksella oli outo seuraus: Virkailija ryhtyi lätystelemään minulle! Tiedättehän, sillä lailla alentuvasi, ihan kuin olisin pikkuisen jälkeenjäänyt. Savolaisia pidetään salaa sellaisina, jälkeenjääneinä. Sille on keksitty kiertoilmaus: lupsakkuus.

Olen kuullut ainakin miljoona kertaa: ”Kun savolainen puhuu, vastuu on kuulijalla”.

Prkl! Ihan kuin me muka olisimme joitakin degeneroituneita stand up -koomikoita, joiden puheita ei kannata ottaa tosissaan. Tuo on loukkaus eikä huuli! Se sisältää varman oletuksen ja stereotypian, että olemme kaikki syntymäkieroja ja auttamattomia venkoiljoita. Emme ole. Siis ainakaan ihan kaikki. Tai ehkä jotkut voivat hieman ollakin… vai liekö nekään…

”Savolainen on niin kiero, että kyykistyy eri paikkaan mihin paskantaa.”

Kuka muka ei ollut kuullut tuota ”vitsiä”? Kuulostaako se kehulta? Onpahan niin puhdasta vihapuhetta, että sopisi siitä aiheesta oppikirjaesimerkiksi oikeustieteelliseen. Liittyy edellä mainitsemaani stereotypiaan savolaisten rodullisesta kieroudesta. Jos muutama hämäläinen on tullutkin petetyksi savolaisen toimesta, se ei tarkoita, että kaikki savolaiset olisivat kieroja – tai etteikö hämäläinen olisi sitä ansainnut.

”Kaikki savolaiset ovat piällysmiehiä”

Voi miten huvittavaa. Ihan kuin me olisimme niin tyhmiä, ettemme ymmärrä edes vittuilua. Sillä sitähän tuo on. Tyylipuhdas esimerkki rasistisesta halveksunnasta, jolla yritetään kiertää suora ilmaus: Kaikki savolaiset ovat niin laiskoja, että heittäytyvät aina päältä katsojiksi, kun ahkerat oikeat suomalaiset painavat pitkää päivää. Eivät heittäydy. Aina. Useimmiten ei ole synonyymi aina-sanalle.

”Pönttövuoren tunneli on rakennettu siksi, että savolaisetkin pääsevät Suomeen”.

Tuo ikiherja sisältää alentuvan piiloviestin, että aiemmin olimme salakavalasti yrittäneet tunkeutua Suomeen useita eri reittejä siinä muka kunnolla onnistumatta. Suvaitsevien suomalaisten armosta sitten puhkaistiin helposti kontrolloitava kulkureitti Pönttövuoren läpi, että kin-ihmiset, savolaisetkin, pääsevät sivistyksen pariin.  Miten ylenkatsovan äitelän alentuvaa, rakkaat rasistit.

Uskon, että savolaisten invaasiota fiinimpään Suomeen on tunnelityömaan aikoihin kiivaasti vastustettu. Sen rasismiaallon seurauksena olemme Hesassa edelleen pelkkiä matuja, joiden on viisainta salata syntyperänsä.

Entäpä se Eila Torvelan biisi: Köyhä ja savolainen? Mikä loukkaus! Kertokaa kuka rasisti-idiootti sen sanoitti, niin tulemme joukolla seuraavalla Kuopion pikajunalla läpsyttelemään tyyppiä lompakolla persuuksille.

Koen savolaisena suurta yhteenkuuluvuutta suomenruotsalaisten lisäksi myös muita Suomessa rankasti sorrettuja etnisiä vähemmistöjä kuten venäläisiä, romaneja, somaleja, irakilaisia ja afganistanilaisia kohtaan. Olen savolaisena heidän laillaan tuntenut nahoissani herrakansan vihan.

Syyllistä tuohon yhdessä kokemaamme rasismiin en tosin tiennyt ennen jo edellä manitsemaani laatulehti Hesarin suomentamaa vielä laadukkaamman Expressenin juttua. Lehti (Expressen)  oli kysynyt asiaa suomenruotsalaisilta:

”Monet vastaajista pitivät syynä huonontuneeseen kohteluun hallituspuolueeksi noussutta perussuomalaisia.”

Saman porukan ovat mediassa kiusaajikseen nimenneet kaikki muutkin etniset vähemmistöt. Savolaiset eivät tosin vielä ainakaan virallisesti tohdi ääneen syyttää syrjinnästään perussuomalaisia, koska Pentti Oinosen etnistä alakuperää vielä selvitellään (alustavien tietojen mukaan ei ole aito savolainen).

Perussuomalaisten kannatus on tällä hetkellä n. 8 prosenttia (linkki) On ne kovia! Nimittäin vaikka savolaisia ei luettaisi mukaan, niin suomenruotsalaisia ja muita ei suomea äidinkielenään puhuvia on maassamme jo huomattavasti enemmän kuin persuja – ja silti ne ryökäleet ehtivät kiusaamaan kaikkia.

Jussi Juhani

 

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Wikipedian sivusto Rasismi Suomessa alkaa näillä sanoilla: ”Rasismi Suomessa on ilmiö, josta ei perinteisesti ole keskusteltu laajasti, ja jota ei ole ennen 1990-lukua juurikaan tutkittu.”

  Mitteehän tuohon ossois sannoo? Pulloohan ei välttämättä syödä. Eikös tuo perjantaisin useimmiten avattane.

 • Hammu

  Nyt on savolaiset kiskassu palkokasvin syvälle sieraimeen :D Ja ovatpa omineet vittuilun kohteena olemisen itselleen :D Oikeasti, Suomessa, vittuilu on välittämistä. Eihän Turkuakaan OIKEASTI kukaan halua irti kiilata… Meillä Lahessa ei vaan osata sanoa teetä ja syödäänkin vaan lihaa kun ei perunoita osata keittää :D

  Savolainen on niin kiero että nielee rautakangen ja paskantaa kettinkiä, hämäläinen on niin hidas ettei ymmärrä tätäkään vitsiä ennen ensi viikkoa ja turkulaiset… Tarviiko noista edes puhua… Tuolla Kehä III:sen sisäpuolella… *huutonaurua*

 • Maalaiskaupunkilainen

  Eiköhän tätä tapahdu kaikille, jotka puhuvat vieraalla paikkakunnalla toisen alueen murretta? Ainakin minulle on naurettu, kun olen käyttänyt slangisanoja. Turkulaisista olen kuullut huomattavasti enemmän vitsejä kuin savolaisista. Pienemmistä kunnista kotoisin olevista heitetään aina vitsiä lähistön isommissa kaupungeissa ja samoin maalaisilla on omat kaupunkilaisvitsinsä.

  Ne ihmiset, jotka näitä juttuja heittävät tosissaan, eivät muutenkaan ole tutustumisen arvoisia. Suurin osa tällaisesta ”vieraiden paikkakuntalaisten syrjinnästä” on kevytmielistä hupailua. Toki jos oma murre, slangi tai ihan vaan kaveriporukan puhetapa on niin kaukana kirjakielestä, ettei kuulija saa sinusta mitään selvää, on ihan kohteliasta puhua neturaalimmin. Ja jotkut murteet nyt vain kuulostasvat hauskoilta, jos niihin ei ole tottunut.

  Oli miten oli, rotuun pohjautuvaa syrjintää tässä nyt ei kauheasti tapahdu. Rasismi on toki raflaava sana, mutta tässä tapauksessa ei validi.

 • Timo Sorsa

  Oletteko panneet merkille, että suuri osa poliitikoistamme ja presidenteistämme on alunperin savolaisia?
  Olemme tottuneet tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Aamulla on voinut olla venäläisä oven takana, seuraavana aamuna ruotsalaisia. Oma henki on pitänyt sumplimalla säilyttää ja samalla yrittää myydä jotakin sotajoukoille.

 • ValtasittaKokoSuamen

  Kyllä savolaisten invaasio on vertaansa vailla.Läntisin piste Suomen kartalla missä puhutaan savolais murretta on Evijärvi ja Lappajärvi,niiden länsipuolella vain Härmät ja Härmien kyljessä länsi ja pohjois puolella ruotsinkielinen seutu.Meillä härmäläisillä on kyseenalainen kunnia asua tällaisessa kirnunperässä vieraiden kansojen ja rotujen piirittämänä,ainoana reittinä Kauhava ja Lapua toisiin omiin heimolaisiin Etelä-Pohjalaisiin.PS.Keski-ja Pohjois-Pohjalaisilla ei ole mitään yhteistä meidän Etelä-Pohjalaisten kanssa.

 • Mustamies

  Henkilökohtaiseti minulla ei ole mitään valittamista, vaikka olen syntynyt Varpaisjärvellä, kunnassa jota ei ole enää olemassakaan.
  Ammatissani kulin alani kouluttajana ympäri Suomen-niemeä.
  Melkein kaikissa käymissäni kaupungeissa/kunnissa minua pyyvvettiin huastamaan Savvoo.
  Tietysti minä puhuin Savon-murretta sen verran minkä Savon-kieltaidollani osasin.
  Sen kyllä huomasin, että kuulijat naaroi tai hymmyili minun puheilleni.
  Nuorena miehenä kysyin työkaverilta: mitähän nuo tytöt minua kahtoissaan aina naaraa, kun minä puhun Savon-murretta ?
  Työkaverini sanoi: niin minäkin naaroin, kun sinut ensimmäisen kerran näin !
  Vika on todennäköisesti minussa, eikä Savon Murteessa !

  • emmeolerasisteja

   Voi ei, vikaa ei ole sinussa eikä savon murteessa!!

   Ihmisille tulee hyvä ja iloinen olo kun he kuulevat murteita, se on kuin musiikkia korville.

   En pysty vakavana kuuntelemaan koska sisällä kuplii ilo, se on niin mahtava olotila ja pelkästään hyvää täynnä. Meidän pitäisi oppia sanomaan kiitos joka kerta kun joku valaisee päiväämme puhumalla omaa murrettaan.

Kommentointi on suljettu.