Savolaiset rasismin kohteena

Lehti: Suomenruotsalaiset vihan kohteena Suomessa!  Mikä järkyttävä uutinen. Ja niin totta. Kaikki sympatiani teille kohtalotoverit.

Vasta nyt, suomenruotsalaisten tuskallisen avautumisen jälkeen, uskallan paljastaa, että myös minä kuulun jatkuvasti vihapuhetta kohtaavaan vähemmistöön: savolaisiin. Siksi tunnen syvää kärsimyksen veljeyttä hurreiksi haukuttuja ja muutenkin niin ylen raskaasti sorrettuja maamme ruotsinkielisiä  kohtaan. Tiedän, miltä tuntuu olla alempiarvoinen vain siksi, ettei osaa kunnolla suomea.

Ja asia on juuri niin kuin laatulehti Hesari meille suomentaa vielä laadukkaamman Expressenin jutusta:

””On erittäin huolestuttavaa, että ihmiset eivät enää uskalla puhua äidinkieltään kadulla”, politiikan tutkija Pasi Saukkonen sanoo.””

Just! Voiko sitä enää nasevammin ilmaista.  Olen koko ikäni joutunut etelään ajellessani vaihtamaan kauniin äidinkieleni stadilaiseen paskamongerrukseen viimeistään Lusin suoralla. Jos kyydissä on ollut pelkästään savoa osaavia heimolaisiani, olen varoittanut heitä pitämään suunsa visusti kiinni Heinolan jälkeen, etteivät paljastuisi. Vihapuhetta on nimittäin syntyperän vuoksi tullut kuunneltua ihan riittävästi.

Opin jo alle parikymppisenä, että kannattaa varoa millä kielellä suunsa aukaisee. Olin muutaman viikon Turussa hätäaputöissä (tyypillinen entisajan savolainen työsuhde) ja menin ensimmäisenä tilipäivänä torinvierusbaariin. Tilasin omalla kielelläni: Kuppi kahveeta ja jottae pulloo. Koko baari räjähti nauramaan. Meni tovi ennen kuin tajusin, että nauravat minulle. Olen edelleen katkera, ellen peräti shokissa.

Ja jos tänä päivänä Helsingin virastoissa asioidessani puhun vahingossa savon murretta, on saletti, ettei minua oteta yhtä vakavasti kuin kirjakieltä puhuvaa. On kokemusta siitäkin. Paljastavalla kielellisellä lipsahduksella oli outo seuraus: Virkailija ryhtyi lätystelemään minulle! Tiedättehän, sillä lailla alentuvasi, ihan kuin olisin pikkuisen jälkeenjäänyt. Savolaisia pidetään salaa sellaisina, jälkeenjääneinä. Sille on keksitty kiertoilmaus: lupsakkuus.

Olen kuullut ainakin miljoona kertaa: ”Kun savolainen puhuu, vastuu on kuulijalla”.

Prkl! Ihan kuin me muka olisimme joitakin degeneroituneita stand up -koomikoita, joiden puheita ei kannata ottaa tosissaan. Tuo on loukkaus eikä huuli! Se sisältää varman oletuksen ja stereotypian, että olemme kaikki syntymäkieroja ja auttamattomia venkoiljoita. Emme ole. Siis ainakaan ihan kaikki. Tai ehkä jotkut voivat hieman ollakin… vai liekö nekään…

”Savolainen on niin kiero, että kyykistyy eri paikkaan mihin paskantaa.”

Kuka muka ei ollut kuullut tuota ”vitsiä”? Kuulostaako se kehulta? Onpahan niin puhdasta vihapuhetta, että sopisi siitä aiheesta oppikirjaesimerkiksi oikeustieteelliseen. Liittyy edellä mainitsemaani stereotypiaan savolaisten rodullisesta kieroudesta. Jos muutama hämäläinen on tullutkin petetyksi savolaisen toimesta, se ei tarkoita, että kaikki savolaiset olisivat kieroja – tai etteikö hämäläinen olisi sitä ansainnut.

”Kaikki savolaiset ovat piällysmiehiä”

Voi miten huvittavaa. Ihan kuin me olisimme niin tyhmiä, ettemme ymmärrä edes vittuilua. Sillä sitähän tuo on. Tyylipuhdas esimerkki rasistisesta halveksunnasta, jolla yritetään kiertää suora ilmaus: Kaikki savolaiset ovat niin laiskoja, että heittäytyvät aina päältä katsojiksi, kun ahkerat oikeat suomalaiset painavat pitkää päivää. Eivät heittäydy. Aina. Useimmiten ei ole synonyymi aina-sanalle.

”Pönttövuoren tunneli on rakennettu siksi, että savolaisetkin pääsevät Suomeen”.

Tuo ikiherja sisältää alentuvan piiloviestin, että aiemmin olimme salakavalasti yrittäneet tunkeutua Suomeen useita eri reittejä siinä muka kunnolla onnistumatta. Suvaitsevien suomalaisten armosta sitten puhkaistiin helposti kontrolloitava kulkureitti Pönttövuoren läpi, että kin-ihmiset, savolaisetkin, pääsevät sivistyksen pariin.  Miten ylenkatsovan äitelän alentuvaa, rakkaat rasistit.

Uskon, että savolaisten invaasiota fiinimpään Suomeen on tunnelityömaan aikoihin kiivaasti vastustettu. Sen rasismiaallon seurauksena olemme Hesassa edelleen pelkkiä matuja, joiden on viisainta salata syntyperänsä.

Entäpä se Eila Torvelan biisi: Köyhä ja savolainen? Mikä loukkaus! Kertokaa kuka rasisti-idiootti sen sanoitti, niin tulemme joukolla seuraavalla Kuopion pikajunalla läpsyttelemään tyyppiä lompakolla persuuksille.

Koen savolaisena suurta yhteenkuuluvuutta suomenruotsalaisten lisäksi myös muita Suomessa rankasti sorrettuja etnisiä vähemmistöjä kuten venäläisiä, romaneja, somaleja, irakilaisia ja afganistanilaisia kohtaan. Olen savolaisena heidän laillaan tuntenut nahoissani herrakansan vihan.

Syyllistä tuohon yhdessä kokemaamme rasismiin en tosin tiennyt ennen jo edellä manitsemaani laatulehti Hesarin suomentamaa vielä laadukkaamman Expressenin juttua. Lehti (Expressen)  oli kysynyt asiaa suomenruotsalaisilta:

”Monet vastaajista pitivät syynä huonontuneeseen kohteluun hallituspuolueeksi noussutta perussuomalaisia.”

Saman porukan ovat mediassa kiusaajikseen nimenneet kaikki muutkin etniset vähemmistöt. Savolaiset eivät tosin vielä ainakaan virallisesti tohdi ääneen syyttää syrjinnästään perussuomalaisia, koska Pentti Oinosen etnistä alakuperää vielä selvitellään (alustavien tietojen mukaan ei ole aito savolainen).

Perussuomalaisten kannatus on tällä hetkellä n. 8 prosenttia (linkki) On ne kovia! Nimittäin vaikka savolaisia ei luettaisi mukaan, niin suomenruotsalaisia ja muita ei suomea äidinkielenään puhuvia on maassamme jo huomattavasti enemmän kuin persuja – ja silti ne ryökäleet ehtivät kiusaamaan kaikkia.

Jussi Juhani

 

Kommentit

 • Kari Kajaani

  Eläkkeellä olevana englannin ja ruotsin opettajana (opetin siis tarpeetonta haluttomille Kainuussa) on ihan pakko tykätä tästä jutusta! Kiitos!

 • Terttu Mättö Kuopio

  Aivan mahtavaa, että toit tämän häpeällisen asian päivänvaloon! Just noin se menee. Mutta yhteen savolaisominaisuuteen ei rasistisinkaan v…..ja pääse käsiksi, nimittäin siihen, mitenkä sutjakkaasti myö savolaeset ussein kiännetään nuo solovaakset kehuiks. Toeseks, toeseks jiäp “suomalaenen” siinä leikissä..

  • Turkuun ajjautunna siilinjärveläenen

   Oikeessa out Terttuseni. Yhessä myö ollaan vahvoja.

   • Terttu Mättö Kuopio

    Vastaaksestas ilahtunneena totteen, että niin oun minnäi Siilistä kotosin, siellä kansakoulussa koulunkäännin alottanna. Kunnon savolaispitäjä ol Siilinjärvi. Koulukiusoominen ja muu olj tääsin tuntematonta siellä siihe aekaan. Niijja terveisijä sinne Turkuun, hyvähän se on sehhii kaapunt. On minunnii tät siellä asunna, nyt jo eismennyt.

 • Raili Cardamone

  Nyt kirjoitit asiaa. Tätä savolaisiin ja savolaisuuteen kohdistuvaa rasismia olen minäkin maaltamuuttanut muamu kokenut koko ikäni. Se on sellaista hyväntahtoisen alentuvaa kohtelua ikään kuin minulta olisi puuttunut osa aivoista. Kaikista herkullisinta on nykyään se, kun pitkään ulkomailla asuneena on kai olemuksestani poistunut arkuus ja tilalle astunut savolainen luonnollisuus ja nyt minulle pääkaupungissa aletaan puhua englanniksi ja minä vastaan savoksi. Voitte kuvitella hölmöjä ilmeitä!!!

 • Spedefani

  Kyllä pahimmat päänaukojat, varsinkin helssinkissä ovat itse lähtöisin kuopiosta. Näitä niinsanottuja junantuomia. Sitä ollaan niin stadilaisia niin stadilaisia että.. Hävetkää! Olen itse omakohtaisesti nähnyt nämä Uus-Helsinkiläiset kalakukkopuheineen. Ei voi muuta kuin ihmetellä.

  • Savvoon muuttanut

   Eihän palajasjalakanen hesalaenen ossoo ies savvoo sen vertoo, että ees ymmärtäisi savonkieltä, sen täytyy olla juuri näetä junantuomie jotka irvaeloot, hyö ymmärtää mitä puhumma.

 • Matikkatäti

  Nyt minä ymmärrän, miksi minua ei oteta vakavasti. ;) Mutta on tästä ”Kun savolainen puhuu, vastuu on kuulijalla” ollut kovasti hyötyä opetuksessa. Opiskelijat ottavat vastuun oppimisestaan.

  • Savvoon muuttanut

   Mullehi naoreskeltiin savossa kun muutin tänne, eikä kukkaa ottanut oikein tosissaa kun haastelin heille hesan murteita, mutta kun aloin oppia savvoo, niin johan löyty ystävvie. En osso vieläkkää savvoo kunnolla puhunpahan sellaista siansaksoo, van eipä kukkaa enneä irvaele.

 • emmeolerasisteja

  Voi ei, älkää koskaan lakatko puhumasta omia murteitanne. Myönnän että olen nauranut muutaman kerran, mutta se ei johtunut ilkeydestä vaan suunnattomasta ilosta ja lämmöstä.

  Kavereiden kesken ylpeillään ja kisataan siitä kuka osaa puhua eniten murteita.

  Murteet ovat suunnaton rikkaus – älkää koskaan luopuko niistä!

  Se kuulostaa tosi hauskalta kun kuulee vierasta murretta ja joutuu miettimään vähän aikaa että mitähän lause oikein tarkoitti. Sitten kun yhdistää sen omaan kieleensä purskahtaa nauru, ei puhujaa kohtaan, ei murretta kohtaan, vaan siitä että on ratkonut mysteerin ja osaa sen jälkeen sanoa saman asian monella murteella.

  Pahoittelen jos olen nauranut, murteet ovat vain niin manioita ja uskomattoman rikkaita.

  Töissä muistan kun yksi työntekijä oli iloinen koko loppupäivän kun joku toi faksin ja sanoi: Kehtaatko lähettää tämän.

  Työntekijällä meni pitkä aika ennenkuin hän ymmärsi että “kehtaa” tarkoitta toisella mureella “viitsiä” – hän nauroi omalle tyhmyydelleen monta kertaa.

 • Työläinen

  Työpaikallani on yksi avoimesti ja oikeasti rasisti ja hän on savolainen.

 • Johannes

  Ai hitto tuo Jussi on mainio:) kal…eikun kahvit näppiksellä!

 • jarssi

  “Ei kannata ottaa tosissaan tuon mun mieheni juttuja, se on katsokaas savolainen.”

  Se pieni lause, jolla vaimo rampauttaa minut sosiaalisissa tilanteissa.

  • ...

   Ehkä sinun pitää sanoa siitä puolisollesi suoraan. Ei tuollaista kukaan sano rakastamalleen ihmiselle, jos tietää miten se loukkaa.

 • Ellu

  Voi ihanat savolaiset! Savon kieli on kielistä kauneimpia, niin kaunis, että hymy leviää väkisinkin naamalle kun sitä kuulee.

Kommentointi on suljettu.