Sosiaalipummeja ei ole

Hesburgerin perustaja Salmela arvioi Ylen haastattelussa sosiaaliturvan vieneen suomalaisilta työmotivaation. Moni muu on erehtynyt sanomaan samaa. Minä en sano, koska niin ei saa sanoa. Siitä nousee hirveä älämölö. Salmelankin sanomisesta nousi.

Ei kai kenenkään muun (paitsi meikän) tuttavapiiriin sentään kuulu vempuloita, jotka eivät mene paskaduuneihin, koska sossusta saa enemmän tekemättä mitään? Joo, oikein arvasin. Ei muilla ole sellaisia kavereita, lusmuystäviä. Ei tietenkään. Siksipä tuollaisten riistäjäsalmeloiden hölinät ovat heistä niin loukkaavia.

Mikähän helkutin paskamagneetti minä sitten olen, kun ystäväjoukossani on useitakin elämäntapasossuttajia? Eivät siis kuvittelekaan menevänsä töihin (paitsi jos johtajaksi) niin kauan kuin kaikki yhteiskunnan tuet pysyvät entisenlaisina. Ovat vannoutuneita systeemin siivestäjiä. Toki valittavat – niin kuin rooliin kuuluu – että yhteiskunta on tosi syvältä, kun ei hae heitä kotisohvan pohjalta unelmaduuniin, mutta…

Nauramme yhdessä moiselle teatterille. He tietävät minun tietävän, että eivät ole vakavissaan työnhakunsa kanssa, ja he tietävät minun melkein hyväksyvän elämäntapansa. Joskus vetäisemme asialle ihan selkäkeikat. Tiedättehän: Nauru vapauttaa endorfiineja ja nauru poliittisesti korrektille jargonille ”kukaan ei käytä sosiaalitukia koskaan väärin” lirauttaa melkein kuset housuun.

Itse olen työteliäs lusmu. Olenhan yrittäjä. Vedin kolmekymmentä vuotta putkeen huumetta nimeltä positiivinen ajattelu. Sen seurauksena minulle kävi niin kuin kaikille sen uskonnon edustajille käy: Pikku mittakaavassani menestyin. Nyt en enää ole yhtään varma kannattiko.

Millä menestys lopulta mitataan? Arkunkantajien vahingonilollako? Toki minulla on puurtamiseni seurauksena nyt tavaraa ja ikäisekseni hyvä kunto, mutta hauturia tuskin kiinnostaa roinakasani ja päivän kuntohan näkyy arkun kantta raottamalla. Ehkä on sittenkin viisaampaa kartella paskaduuneja ja turhia ponnisteluja.

Tavaran lisäksi myös tuttavia on kertynyt. Jopa ystäviä. Muutamat heistä edellä mainittuja vempuloita, mutta toki enemmistö ihan kunnon kansalaisia. Heitä, jotka ahkeruudellaan ja rehellisyydellään pitävät pyörät pyörimässä, että lusmututtuni saisivat lorvia. Siinä on kai olevinaan jotakin solidaarisuuden tynkää, että jotkut raatavat niska limassa, jotta toisten, laiskempien, ei tarvitsisi. Sillä tavalla ainakin minulle tuttu maailma toimii. En tiedä miten teidän.

Ihmettelen silti…

Siis ettei kukaan toinen ole törmännyt tyyppiin, joka vetää samaan aikaan kaikki mahdolliset avustukset ja päälle lonkkaa? Ettäkö yhteiskunnan tukien hyväksikäyttö muiden työnteon kustannuksella on niin harvinainen ilmiö, jotta ainoastaan yksi epämääräinen tanssinopettaja Kuopiosta on siihen törmännyt – ja yrittäjä Salmela tietenkin? Uskottavahan se on… Yritän kuitenkin vielä toista kautta:

Eikö kenenkään muun tuttavapiiriin kuulu edes erään kadehdittavan huolettomasti elävän etnisen ryhmän edustajia? Ryhmää en tarkemmin määrittele poliittisen korrektiuteni vuoksi. Vihjeeksi voin toki kertoa, että ryhmän edustajat ovat levittäytyneet kaikkialle maailmaan. On vain yksi maa, jossa heitä ei tapaa: työmaa.

Ystäväpiiriini kuulu siis heitäkin. Ovat mukavia ja yleensä hyviä tanssimaan ja laulamaan. Puhumme tavatessamme niitä näitä, mutta emme koskaan työasioita. Sellainen on rentouttavaa. Siksi en ole viitsinyt kysäistä heiltä miten Mersu hankitaan ilman työntekoa. Omani kun vaati muutaman vuoden hikoilun ja tuskailun – ja odottelun, että luottotiedot puhdistuisivat.

*   *   *

Jo eräässä aiemmassa blogissani kirjoitin, että yhteiskunnallista keskustelua seuratessani mieleeni hiipii usein epäilys: Joko minä elän eri planeetalla tai sitten muut vain valehtelevat.

Jussi Juhani

 

 

Kommentit

 • Guluttaja

  Hyvät hyssykät. Kone keksittiin siksi, ettei ihmisen tarvitse tehdä töitä! Nyt on se aika mistä pappasi unelmoi, lapset eli sinä pääsee nyt helpommalla. Matkustele ja käy museoissa, katso miten vaikeaa elämä oli vielä 100v sitten ja huokase nautinnosta, ei tarvitse lähteä mutaiselle pellolle.
  Nauti elämästäsi Hyvä Hiilikkala, kuluttaminen on työtäsi.

 • Jari Holopainen

  Savon Sanomat ei näköjään pistänyt estettä Jussin tai meidän kirjoituksille, joten niitä voinee hyvällä omalla tunnolla jatkaa.

  Saatan hyvinkin ymmärtää Hiilikalan pohdintoja syyllisyydestä, jos ei koe pystyvänsä täyttämään vaikkapa yhteiskunnassa ihailtua normia. Toisin sanoen ei löydä töitä, sairastuu tai ei pysty elättämään itseään omalla työllään.

  Jussi otsikossaan mainitsee, ettei sosiaalipummia ole. Ehkä sen myötä uskallan tunnustaa sen, että olen ollut vuosituhannen vaihteen jälkeen työttömänä Kelan työttömyyspäivärahalla (500 päivää) ja myöhemmin työmarkkinatuella 1400 päivää. Miten määrä voi ollakin noin suuri? Tuleeko siitä peräti 8 vuotta – jos laskee, että Kela maksaa etuisuuksia 20 päivänä kuussa, suattaa lukema aika lähelle tulla. On siihen sijoittunut monta työharjoittelua, työelämänvalmennusta sekä koulutustakin. Tulot ovat kuitenkin samat.

  Mainioita termejä hallinto meistä käyttää. Tarjotaan työharjoittelua ja työelämänvalmennusta. Sen verran olen töissä ollut, että varttuneen näkökulmasta termit kuulostavat lähinnä humoristisilta. Näiden idea lienee pikemminkin ollut hankkia ilmaista työvoimaa.

 • lehtola

  Vempuloita on aina ollut ja tulee aina olemaan.
  Nykyisin, kun on työttömiä jo noin 400000, ei tarvitse kummoisesti vempuloida kun pysyy työttömien kirjoissa.
  Edellisen vuosisadan puolella työpaikan saantiin riitti sopivan koulutusalan ja tason suorittaminen. Nykyisin vaaditaan täsmäkoulutusta tai aiempaa työkokemusta nimenomaan kyseisestä työstä. Työnatajat ovat siirtäneet tämän täsmäkoulutuksenkin yhteiskunnan maksettavaksi, vaikka se suoritettaisiinkin työpaikalla. Työharjoittelun tai työssäoppimisen nimikkeillä.
  Työvoimapulaa ei suomessa ole koskaan ollut, eikä sitä näkyvissä olevassa tulevaisuudessakaan tule olemaan.
  Työttömien määrä vain kasvaa kasvamistaan, niin kauan kuin digitelisaatio ja robotiikka valtaa työpaikkoja.
  Sitten, kun jokin kaataa/sotkee tietoverkoston käyttökelvottomaksi alkaa käsipareillekin olla töitä.

 • Jari Holopainen

  Odotinkin vihapuheesi kaltaista vastausta.

 • Nuori

  Eihän kukaan ole törmännyt veronkiertäjiin, vaikka veronkierrosta aiheutuu huomattavasti suuremmat tappiot, kuin kaikista sosiaalituista yhteensä

 • lehtola

  Oho, olipa yllätys, jos minun kirjoituksen tulkitsit Jari vihapuheeksi. Ehkä tuo toinen lause olisi pitänyt kirjoittaa muotoon, nykyisin pysyy työttömänä ihan vempuloimattakin. Kun vakta on, ettei kaikille yksinkertaisesti ole/löydy työpaikkoja.
  Työnantajat käyttävät härskisti hyväkseen työharjoittelua ja työssäoppimista. Eivät halua täsmäkouluttaa muutamia viikkoja omia tarpeitaan varten. Vaan sysäävät senkin yhteiskunnan vastuulle.
  Tulikohan nyt selkosuomeksi kirjoitettua?
  Sori!

 • KippariKulle

  Näin tykyvyttömyyseläkkeellä olevan ex.yrittäjän näkökulmasta ajatellen, kyllä siinä pienyrittäjän avuksi työntekijän palkkaamisessa on niin monta sudenkuoppaa mukana että on paljon helpompaa lopettaa yritys kuin etsiä ja palkata sekä opettaa ja kouluttaa tarpeisiin sopiva työntekijä kun ei enää itse kykene. Perään kuulutan sitä vanhaa oppipoika-kisälli-seppä-mestari jatkumoa joka olisi monen pienyrityksen pelastus. Oppisopimuskoulutus oli välillä jotain sinnepäin mutta nykyinen on taloudellisesti liian raskas pienyrittäjälle, tai täytyy olla todella voittoa tuottava ala. Toisaalta olen sitä mieltä että näillä ihmisillä jotka haluavat vain loikoilla tuilla on vähintäänkin alkavia terveydellisiä ongelmia kyllä muuten ihmisluonteeseen kuuluu ansaita elantonsa töitä tekemällä. Moneen mielenterveysongelmaan sekä psykosomaattisiin että ihan kehollisiinsairauksiin kuuluu oireena tuo haluttomuus ja jaksamattomuus eikä ne ole ihmisen omia valintoja kuten jotkut väittävät.

Kommentointi on suljettu.