SOTE-sätös taitaa kaatua

Pyyhkäiskää sillä SOTELLANNE Sipilä ja Orpo. Viimeinkin. Pesaiskaa kätenne ja häipykää sohlaamasta. Kyllä tämä oli niin tässä. Ai niin… ja heittäkää ne kenkiinne liimautuneet siniset takiaiset mennessänne roskiin.

SOTEsta piti tulla edes tuppi tai jotain, mutta tuli sätös. (Sätös on savolainen murresana ja tarkoittaa kaikin puolin epäonnistunutta tekelettä, suom. huom.)

Eihän tuota remmeltämistä viitsi katsella enää kukaan. Jopa tekijöiden lähisukulaiset vääntelehtivät vaivautuneina, kun SOTE-leegoja yritetään kasata liimatuubin avulla edes jonkinlaiseen kekoon, ettei rakennelma romahtaisi.

Keskusta haluaa maahan maanisesti yhtä monta maakuntaa kuin Vilkkilässä on kissoja. Minkä hemmetin takia, kun yksikään muu puolue ei niitä halua? Eikä kansalaiset. Eikö vähempi määrä muka riitä? Tai tarvitaanko lainkaan? Miksi hirttää koko uudistus patavanhoilliseen pakkomielteeseen? Onko puolueessa luvattu satraapin virka jo niin monelle kunnalliskiipijälle , että siksi ?

Maakuntamalli on surkean mielikuvitukseton keksintö. Ideoitu varmaan sonniyhdistyksen talkoissa martojen kanssa porukalla heti virren veisuun jälkeen. Edes kylän viisaalta sepältä ei ole vaivauduttu kysymään. Olisi hevosta kengittäessään osannut sanoa, ettei tuosta hyvä seuraa. Malli on niin menneestä maailmasta, että vain takatukka puuttuu.

Mitä tahansa muuta väitetään, niin satavarmaa on, että kyseisessä huuhaamallissa byrokratia lisääntyy rutkasti – ja sen myötä verovaroin elätettävä etuoikeutettujen loisjoukko. Yrittäjänä ei voi kuin huokaista. Verot ja velvoitteet taas nousevat, että pauke kuuluu, kun maakuntahallintojen syöttiläät hoveineen pitää saada elätettyä.

Pienempipalkkaiset virastotärkeilijät pidetään sitten pirteinä valtion ottamalla lisävelalla – jota kukaan ei koskaan tule lyhentämään. Sanokaa minun sanoneen. Ei täällä eikä Kreikassa.

Kokoomuksen ajama vesitetty valinnanvapaus tekee vielä pahempaa jälkeä. Lopulta hoiva- ja terveysalalla käy kuin internetissä. Pari jenkkijättiläistä vie koko potin. Ne sanelevat tulevaisuudessa suomalaismummojen hoidon tarpeen samoin kuin Facebookin Mark Zuckerberg ja Googlen Larry Page sanelevat jo nyt mitä netissä saa sanoa, mitä ei.

Terveysbisneksen voitot tulevat virtaamaan Suomesta veroparatiisimaihin vuolaampana kuin Kymijoki. Paitsi, että Kymijoesta paikalliset saavat kalastaa edes muutaman sintin. Terveysjättien rahoista jää verovaroina Suomeen yhtä paljon kuin edellä mainittujen nettifirmojen jäljiltä. Tasan nolla euroa.

Lepomäki ja Harkimo ovat oikeassa. Siitä, mitä alun perin oli tarkoitus, tuli lopulta sätös. Surkea tekele, joka pitäisi pysäyttää vaikka kansanliikkeellä.

Jussi Juhani

Kommentit

 • Olavi Koskela

  Joo joo jumalavit, mutta minkäs teet. Seuraavat ek-vaalit ovat vasta vuoden päästä, ja niihin asti nämä sipiläorvot voivat huseerata napinpainajajoukkoineen ihan mielensä mukaan. Jos kansanliikkeellä tarkoitat jotain mielenosoituksia tai kansalaisaloitteita, niin älä iso mies viitsi. Yleislakolla voisi olla jotain vaikutusta, mutta semmosen pystyttäminen ei ole mikään simppeli operaatio. Aseellista kapinaa tuskin kukaan haluaa, mutta päättäjille täytyy tehdä täysin selväksi, että siihen heidän toimintansa voi pahimmillaan johtaa.

 • hollsten

  Voi kaatua mutta mitä tilalle? Nopeasti. Ei voida elää enää velaksi.

 • Veronmaksajat

  Sote on ruttoon verrattava illuusio.
  Stm on tuhonnut ko aluesairaalat.
  Tuomioistuimeen Soten keksijät.
  Keistisen kopla joutaa maksamaan miljoonien tappiot vetonmaksajien kukkarosta….

 • Ei valinnanvapautta köyhille!

  Juu, ei mitään valinnanvapauksia köyhille, yksityisen puolen hoidoista puhumattakaan, sinne vaan kunnan terveyskeskuksiin ja sairaaloihin jonottamaan hoitoon pääsyä niinkuin aina ennenkin. Hyvällä tuurilla kuolevat pois jonottaessaan niin yhteiskunta säästää hoitokustannuksissa.

 • Mustamies

  Nyt tuli sellaisesta asiasta juttua Jussilla, ettei paremmasta ole tällä hetkellä väliä.Suomeen meinataan laatia sellaiset Sote-sotkun ja Maakuntien hallinta-ohjeet, että niistä ei ole tavan-kansalaisille mitään hyötyä.
  Ko. asiat näyttää olevan hallituksen ministereille niin ”arkoja-asioita”, ettei niistä saisi Julukisesti puhua tai kirjoittaa. Kysynkin pääministeriltä: Joko häntäkin ruvennut jo hävettämään, kun tälläinen ”sätös” on tuotu kansalaisten hyväksyttäväksi ?

Kommentointi on suljettu.