Todelliset veronkiertäjät

Nyt ne on sitten nähty. MOT:n suuret veropaljastukset. Kiihotuimme niistä niin, että Nordean ovet paukkuvat. Aika vähästä sitä kiihottuu, kun on valmiiksi sopivasti herravihaa – ja meillähän sitä on.

Panama-paljastuksissa monet suomalaiset käyttäytyvät verorohmu Ylen yllyttäminä kuin sieniä syöneet. Ihan kuin muka me, pottunokat, olisimme maailman epärehellisin veronkiertäjäkansa.  Voi pyhä kiihotus! Tosiasiassa olemme maailman raskaimmin verotettu kansakunta, joka mukisematta jopa maksaa hirmuveronsa.

IMF:n raportin mukaan meidän verovajeemme (maksamatta jätetyt) on todella pieni. Silti me, maailman nöyrimmät veronmaksajat, olemme niin tuohtuneita veroparatiiseista, että pottunokat tuhisee.

Mistä me olemme kiihdyksissämme? Mitä on paljastunut?

Se, että Kiinan pääministerin sukulainen, David Cameronin isä ja Putinin kaveri ovat perustaneet Panamaan offshore-yrityksiä. Ai niin, ja lisäksi se islantilaistolvana, pääministeri tai jokin. Että onpa hirveetä.

Ja että afrikkalaiset heimopäälliköt ja arabialaiset öljysheikitkin sijoittavat ryöstövarojaan veroparatiiseihin! Olipa ullatus. Kukapa olisi ikinä uskonut? Niin, ja Fifan potkupalloilijat ketkuilevat taas! No jopas.

Entä Keke Rosberg, se Monacon mies? Nico, saksalainen formulakuski, Ukrainan Poroshenko… Mitäs noista sanotte?

Mutta se varsinainen meteli:

Nordea on perustanut Panamaan peräti yhden suomalaisomisteisen firman. Siis yhden.  Joten Wahlroos lynkattanee. Metso Oyj on maksanut laskuja venäläiselle jobbarille Panaman kautta. Metson omistaa Suomen valtio, joten kiertääkö valtio omia verojaan? Ei kai sentään. Jos, niin melko skitsofreenista. Sipilälle erovaatimus lähdössä.

Rauno Puolimatka yritti ostaa Helena Schjerfbeckin Tanssijaiskengätmaalauksen Panaman firmansa kautta. On se kiero. Harmittavaa, ettei onnistunut. Työ on uskomattoman upea. Olisi enemmän kuin hienoa, että se riippuisi suomalaisella seinällä. Mutta Puolimatka linnaan, se on selvä.

Miksi ihmeessä juuri me, suht rehelliset, haluamme viiltää ranteet ja siirtää tilejämme laatupankista pikkulafkoihin, jos koko muu maailma perustuu huijaukseen? Siihenhän se on AINA perustunut. Ettekö muka tienneet?

Taidamme mekastaa tästäkin vain, koska holhousyhteiskunta on älykääpiöittänyt meidät. Tehnyt meistä kaikista verotarkastajia. Puoli kansakuntaa tehtailee toisistaan ilmiantoja. Toinen puoli käräjöi niiden takia verottajaa vastaan. Kun ilmiannon voi nykyisin tehdä nimettömänä netissä, ne ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Jos joku pitää sitä hyvänä, hän ei ole kuullut Stasista.

On tietenkin kannatettava asia, että OIKEA verovenkoilu paljastetaan.

Mutta…

Tiedättekö ketkä ovat todellisia veronkiertäjiä? Niistä kukaan ei taaskaan puhu mitään. Eikä niiden kieroilu taida edes kiinnostaa ketään. Ei, koska ne tarjoavat sitä mitä me itse haluamme.

Osallistutte varsinaiseen megaluokan verokusetukseen jokainen. Päivittäin. Näin se menee:

Haette Googlesta lähimmän hampurilaispaikan, McDonaldsin. Syötte. Laitatte Facebookiin kuvan tuosta rasvamössykästä. Teette sen Applen iPhonella. Ennen lähtöä vilkaisette Fonectan numerohausta tuon mukavan myyjän puhelinnumeron… (linkki)

Tiedättekö mitä? Olette juuri siirtäneet rahojanne viidelle jättiläismäiselle veroketkulle. Nimet lihavoitu.  Noista YKSIKÄÄN ei maksa Suomen liiketoiminnoistaan tänne veroja käytännössä lainkaan… Anteeksi, no, Google maksaa…  Tosin hieman vähemmän kuin oma yritykseni, mutta pikkuruinen nyrkkipajahan se onkin…

Kaikki edellä mainitut (paitsi se minun) kierrättävät rahansa jonkin veroparatiisijärjestelyn kautta: Irlannin, Luxenburgin, Cayman-saarten, Panaman… Ja näitä te suositte – ja kuljette verotekopyyhyydestä kiihottuneena lapsityövoimalla tehdyissä vaatteissanne… Että onnea vaan.

Tätä ette tienneet: Lähes jokaisella noista mainitsemistani veroketkuyrityksestä on pikkuriikkinen suomalainen kilpailija. Heidän tuotteitaan te lähinnä haukutte, vaikka ne sinnittelevät veronkiertäjien puristuksessa henkitoreissaan. Ja maksavat, tietenkin, jokaisesta sentistään ryöstöverot tähän maahan.

Tekisi mieli sanoa, että haistakaa te verokiihottuneet pitkä pee – ja ottakaa asioista selvää. Ja please, mieluummin jostain muualta kuin YLE:stä.

Niin kauan kun nuo monikansalliset jätit saavat ryövätä maasta laivalasteittain rahaa pulittamatta veroa tänne laisinkaan ja saman aikaan natiiviyritykset maksavat itsensä kipeiksi, ei ainakaan minua kiinnosta koko ”veropaljastus” paskan vertaa.

Jussi Juhani

PS. Kohta YLE varmaan julkaisee Pöntisen Mattopesulan hirvittävän veroskandaalin: Kuusi mattoa pesetetty Virossa! Tuossa lähimmässä veroparatiisissa, jossa yhteisövero on käytännössä tasan nolla.

Kommentit

 • Uolevi

  Lähin veroparatiisi löytyy Hakaniemestä. Ay liike omistaa kiinteistöjä Lappia myöten, kerää jäsenmaksuja jotka ovat VEROVAPAITA sekä maksajalle, että saajalle. Miten tällaisen veroista vapautetun työmarkkinamafian yleensä sallitaan toimia. Rikkoo perustuslakia, mm. yhdistymisvapautta, kansalaisten yhdenmukaista kohtelua mm. verotuksessa, kartellina päättää työn hinnasta ja viime aikoina on pyrkinyt jopa kaatamaan maan hallituksen, kun se hallitus ei nauti PAM:n luottamusta. Lähelle on vaikea nähdä, Panamaan paljon helpompi!

 • toimi

  no ; onkohan virolaisten matot paremmin pesty?

 • Karlos

  Jussi Kuosmanen ei kyllä selvästikään nyt ole ymmärtänyt tätä Panama -kriisin laajuutta. Muualla euroopassa on hallituksia kaadettu ja mellakoitu viikkoja kaduilla veronkierron takia. Suomessa ainut mitä kansa enää voi tehdä on vaihtaa pankkia. Ei tämä ensimmäinen kerta ole kun juuri Nordea narahtaa verokikkailusta. Edellinen tapaus oli 2009 Luxemburgin kautta järjestetty lainakikkailu, jossa postimerkki yritykselle jaettiin korkealla korolla lainaa ja korot kotiutettiin verovapaasti. Tätä tekivät monet yritykset kuten Outotec, Lemminkäinen yms. mutta pankeista vain Nordea pankki.

  Kansa voi ja kansan tuleekin päättää omalla toiminnallaan minkälaista pankkia he haluavat kannattaa. Siksi minäkin vaihdoin Nordean, OP:hen. Kuolleen henkilön pitäminen TJ:nä ja näin ollen tahallinen sopimuksien rikkominen ei ole mikään lievä ”pikku petos” vaan törkeydessään pahin mahdollinen.

  On totta että monikansalliset yhtiöt kiertävät veronsa taitavasti. Mutta se on samalla tavalla laillista myös sinulle ja minulle. Tästä esimerkki löytyy Englannista, jossa erään kylän pienet yrittäjät päättivät perustaa oman holdin yhtiön ja pyörittää toimintaansa sen kautta. Täysin laillista ja pian tästä 3-4 yrityksen ketjusta tulikin 20 yrityksen Holding yhtiö, kukaan ei enää maksanut veroja minnekään. Mitä tästä seurasi? He pystyivät palkkaamaan lisää väkeä, he pystyivät investoimaan laitteisiin ja teknologiaan. He pystyivät kasvamaan ei 5-10% vuodessa vaan 50-80% vuodessa.

  Tähän perustuu myös Viron verotusmalli. Koet sinä sen miten vääräksi tahansa. Meillä jokaisella on siihen mahdollisuus. Tämä on laillista. Kuolleiden johtajien pitäminen ja systemaattinen keinottelu kuten Nordea Panamassa teki on täysin laitonta. Vissi ero!

 • Eve

  Nordean vaihtamiseen on varmasti muitakin syitä kuin vain Panama. Suomen Nordean muuttuminen sivukonttoriksi ei minuakaan miellytä ja esim. Nordean osakkeiden tuottohan on tullut jo vuosia Ruotsista. Taitaa ennen niin vahva Nordea kutistua noiden kaikkien toimien johdosta.

Kommentointi on suljettu.