Todelliset veronkiertäjät

Nyt ne on sitten nähty. MOT:n suuret veropaljastukset. Kiihotuimme niistä niin, että Nordean ovet paukkuvat. Aika vähästä sitä kiihottuu, kun on valmiiksi sopivasti herravihaa – ja meillähän sitä on.

Panama-paljastuksissa monet suomalaiset käyttäytyvät verorohmu Ylen yllyttäminä kuin sieniä syöneet. Ihan kuin muka me, pottunokat, olisimme maailman epärehellisin veronkiertäjäkansa.  Voi pyhä kiihotus! Tosiasiassa olemme maailman raskaimmin verotettu kansakunta, joka mukisematta jopa maksaa hirmuveronsa.

IMF:n raportin mukaan meidän verovajeemme (maksamatta jätetyt) on todella pieni. Silti me, maailman nöyrimmät veronmaksajat, olemme niin tuohtuneita veroparatiiseista, että pottunokat tuhisee.

Mistä me olemme kiihdyksissämme? Mitä on paljastunut?

Se, että Kiinan pääministerin sukulainen, David Cameronin isä ja Putinin kaveri ovat perustaneet Panamaan offshore-yrityksiä. Ai niin, ja lisäksi se islantilaistolvana, pääministeri tai jokin. Että onpa hirveetä.

Ja että afrikkalaiset heimopäälliköt ja arabialaiset öljysheikitkin sijoittavat ryöstövarojaan veroparatiiseihin! Olipa ullatus. Kukapa olisi ikinä uskonut? Niin, ja Fifan potkupalloilijat ketkuilevat taas! No jopas.

Entä Keke Rosberg, se Monacon mies? Nico, saksalainen formulakuski, Ukrainan Poroshenko… Mitäs noista sanotte?

Mutta se varsinainen meteli:

Nordea on perustanut Panamaan peräti yhden suomalaisomisteisen firman. Siis yhden.  Joten Wahlroos lynkattanee. Metso Oyj on maksanut laskuja venäläiselle jobbarille Panaman kautta. Metson omistaa Suomen valtio, joten kiertääkö valtio omia verojaan? Ei kai sentään. Jos, niin melko skitsofreenista. Sipilälle erovaatimus lähdössä.

Rauno Puolimatka yritti ostaa Helena Schjerfbeckin Tanssijaiskengätmaalauksen Panaman firmansa kautta. On se kiero. Harmittavaa, ettei onnistunut. Työ on uskomattoman upea. Olisi enemmän kuin hienoa, että se riippuisi suomalaisella seinällä. Mutta Puolimatka linnaan, se on selvä.

Miksi ihmeessä juuri me, suht rehelliset, haluamme viiltää ranteet ja siirtää tilejämme laatupankista pikkulafkoihin, jos koko muu maailma perustuu huijaukseen? Siihenhän se on AINA perustunut. Ettekö muka tienneet?

Taidamme mekastaa tästäkin vain, koska holhousyhteiskunta on älykääpiöittänyt meidät. Tehnyt meistä kaikista verotarkastajia. Puoli kansakuntaa tehtailee toisistaan ilmiantoja. Toinen puoli käräjöi niiden takia verottajaa vastaan. Kun ilmiannon voi nykyisin tehdä nimettömänä netissä, ne ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Jos joku pitää sitä hyvänä, hän ei ole kuullut Stasista.

On tietenkin kannatettava asia, että OIKEA verovenkoilu paljastetaan.

Mutta…

Tiedättekö ketkä ovat todellisia veronkiertäjiä? Niistä kukaan ei taaskaan puhu mitään. Eikä niiden kieroilu taida edes kiinnostaa ketään. Ei, koska ne tarjoavat sitä mitä me itse haluamme.

Osallistutte varsinaiseen megaluokan verokusetukseen jokainen. Päivittäin. Näin se menee:

Haette Googlesta lähimmän hampurilaispaikan, McDonaldsin. Syötte. Laitatte Facebookiin kuvan tuosta rasvamössykästä. Teette sen Applen iPhonella. Ennen lähtöä vilkaisette Fonectan numerohausta tuon mukavan myyjän puhelinnumeron… (linkki)

Tiedättekö mitä? Olette juuri siirtäneet rahojanne viidelle jättiläismäiselle veroketkulle. Nimet lihavoitu.  Noista YKSIKÄÄN ei maksa Suomen liiketoiminnoistaan tänne veroja käytännössä lainkaan… Anteeksi, no, Google maksaa…  Tosin hieman vähemmän kuin oma yritykseni, mutta pikkuruinen nyrkkipajahan se onkin…

Kaikki edellä mainitut (paitsi se minun) kierrättävät rahansa jonkin veroparatiisijärjestelyn kautta: Irlannin, Luxenburgin, Cayman-saarten, Panaman… Ja näitä te suositte – ja kuljette verotekopyyhyydestä kiihottuneena lapsityövoimalla tehdyissä vaatteissanne… Että onnea vaan.

Tätä ette tienneet: Lähes jokaisella noista mainitsemistani veroketkuyrityksestä on pikkuriikkinen suomalainen kilpailija. Heidän tuotteitaan te lähinnä haukutte, vaikka ne sinnittelevät veronkiertäjien puristuksessa henkitoreissaan. Ja maksavat, tietenkin, jokaisesta sentistään ryöstöverot tähän maahan.

Tekisi mieli sanoa, että haistakaa te verokiihottuneet pitkä pee – ja ottakaa asioista selvää. Ja please, mieluummin jostain muualta kuin YLE:stä.

Niin kauan kun nuo monikansalliset jätit saavat ryövätä maasta laivalasteittain rahaa pulittamatta veroa tänne laisinkaan ja saman aikaan natiiviyritykset maksavat itsensä kipeiksi, ei ainakaan minua kiinnosta koko ”veropaljastus” paskan vertaa.

Jussi Juhani

PS. Kohta YLE varmaan julkaisee Pöntisen Mattopesulan hirvittävän veroskandaalin: Kuusi mattoa pesetetty Virossa! Tuossa lähimmässä veroparatiisissa, jossa yhteisövero on käytännössä tasan nolla.

Kommentit

 • Maailman verot Suomeen

  Näin se on, juuri näin. Kaikki, joiden nimi vilahtaa listalla, samaan nippuun vaan, kätevää. Tämä on opittu maahantulijakatastrofissa. Samaan nippuun Nokian insinöörit ja isistaistelijat. Jos joku mehto on myynyt venttiileitä ja saanut rahat, joista maksanut verot, mitä se meille kuuluu, jos joku on myynyt ne eteenpäin kovalla hinnalla. Ai niin, siitä voitosta olisi pitänyt maksaa Suomeen veroja, vaikka onkin ulkomainen yritys. On tämä moraalinen rahapula. Kumpi se on pahempi verokonna, se, joka ei ikänänsä yritä eikä halua tehdä verollisia töitä, sossu maksaa kehdosta hautaan, vai se, joka nämä nylkyverot maksaa ja jäljelle jääneet pennoset siirtää vaikka Gaymansaarille.

 • Matti Luopajärvi

  Kyllä yritykset joutuu maksamaan myös työntekijöittensä verot, vaikka joku väittää toisin. Laskekaa yhteen kaikki verot jotka yrityksen kassassta maksetaan, niin melko mahtava summa.

  • Jussi Kuosmanen

   Nämä mainitsemani yritykset eivät maksa tuloksestaan veroa Suomeen, koska kikkailevat sen veroparatiisiyhtiöiden kautta konsernilainoilla nollaan. Eivätkä niiden omistajat maksa tänne tuloistaan tai osingoistaan senttiäkään, vaikka haalivat täältäkin satoja miljoonia rahaa entisten miljardiensa lisäksi. Suomalainen yrittäjä maksaa usein omasta palkastaan jo puolet veroina ja osingoistaankin jotakin.
   Työntekijöiden verot ovat asia erikseen.
   Eihän tässä veronkiertokauhistelussa kukaan ole puhunut työntekijöiden veroista, vaan nimenomaan omistajien ja yritysten veronkierrosta. Sellainen on suomalaisfirmoilla aika vähäistä, mutta täällä toimivilla ulkomaisilla jättifirmoilla pääsääntö.

  • Ansu

   Eihän työntekijöiden verot liity yritykseen mitenkään, ne ovat osa työntekijöiden palkkaa -> bruttopalkka… Ja kun verot ja muut maksut, jotka valtio määrää työnantajan ottamaan päältä pois ja tilittämään palkansaajan puolesta verottajalle, niin työnantaja tekee työtä käskettyä ja työntekijä saa käteen nettopalkan. Tässä ei ole kyse pätkääkään yrityksen maksamista veroista sen tekemästä tulosta.

   • Miia

    Kyllä työntekijän verot ja muut maksut liittyvät aivan olennaisesti yrityksen verotukseen ja tulokseen. Työntekijän bruttopalkka kerrotaan 1,7:llä, koska työnantaja joutuu maksamaan melkoisesti erilaisia pakollisia työnantajamaksua (ks. http://www.yrittajat.fi/fi-FI/tyonantajanabc/tyonantajamaksut/). Jos sinun bruttopalkkasi on siis 2 000 e, työnantajalle se maksaa vähintään 3 400 e.

    Palkansaajat eivät ymmärrä, että työntekijä maksaa työnantajalle paljon enemmän kuin bruttopalkkansa verran.

    Tällä veropolitiikalla tämä maa ajetaan entistä enemmän yrittäjien maaksi, jossa yksinyrittäjät ostavat työtä toisiltaan alihankintana.

 • _Make

  Miksi bloggaaja haluaa vähätellä veroparatiisien merkitystä ja paisutella tavallisen kansan reaktioita? Kyyninen asenne ihmetyttää. Olisiko parempi polttaa paljastuneet Panaman paperit ja tiedostot ja unohtaa koko juttu? Ja lopettaa asioiden kaivelu, koska koko maailmahan perustuu huijaamiseen?

 • ranta-ukko

  Tässäkin tapauksessa media yritti/yrittää
  tehdä kauheaa juttua rikkaiden rahanpesusta-
  tai -kierrosta.
  Kuinka monta suomalaista nyt paljastettujen tietojen perusteella on oikeasti hyötynyt Panaman tileistä ?
  Ja olisiko se rikos ?

  Onko tavoitteena vain yrittää korostaa tavallisen kansan ja ”hyväosaisten” välistä ”kuilua” ?

  Silkkaa politiikantekoa tietystä suunnasta…?

 • Tricle Down

  ”Kun jokin tarpeeksi vahva ryhmä yhteiskunnassa ottaa elämäntavakseen rosvoamisen, se ennen pitkää luo oikeusjärjestelmän, joka oikeuttaa rosvoamisen ja myös moraalikoodiston, joka ihannoi sitä.” Frédéric Bastiat.

 • Verokoira

  Kirjoittajalta on mennyt nyt puurot ja vellit sekaisin: verovaje tarkoittaa tosiaan verovaroja joita ei ole ilmoitettu lainkaan (tai virheellisesti ilmoitettu). Se on veropetos, joka on taas eri asia kuin veronkierto. Verovajeessa ei näy ne verot, jotka pitäisi maksaa ilman agressiivista verosuunnittelua (Veroviraston tehtäviin kun ei kuulu spekulointi).

  • Jussi Kuosmanen

   Nimenomaan aggressiivisessa verosuunnittelussa kunnostautuvat nämä mainitsemani suuryritykset Fonecta, Google, McDonalds yms. Siihen hallituksen ja veroviranomaisten, KUTEN MYÖS MEDIAN, pitäisi puuttua, eikä pienten suomalaisyritysten tekemisiin ja Wahlroosin inhorealistisiin lausuntoihin.

 • Sebastian

  Mutta kun ne mainitut (Fonecta, Google, McDonalds, Apple) eivät ole suomalaisia yrityksiä.
  ” …ja kuljette verotekopyyhyydestä kiihottuneena lapsityövoimalla tehdyissä vaatteissanne” Siltä osin sanoisin kirjoittajalle että juttu oli p*ska jopa provoksi.

 • Hanna

  Kummallinen asetelma jutussa: Kuosmasen mukaan maailman rehellisimpien veronmaksajien ei ole syytä tuohtua niistä epärehellisistä. Tuskin ”kiihotuin” verovilppitiedoista, jotka olivat arvattavissa etukäteen mutta nyt todistettiin.

  Minun moraalikäsitykseni mukaan on näin: jos oma tontti on kunnossa, silloin on kanttia arvostella muita. Silloin on turha aukoa päätä, jos ei itse kykene asioitaan hoitamaan moitteetta.

  Ja mitä tulee saksalaiseen formulakuskiin ja hänen suomalaistaustaiseen isäänsä, negatiivinen käsitykseni heistä vahvistui kuunnellessani isän toimittajaan kohdistuvaa vähättelyä puhelimessa. Tuota miestäkö ihailin hänen urheiluaikoinaan? Ei olisi pitänyt, ei moukka moista ansainnut.

  Tulipa jälleen todistettua ettei varakas piittaa vähääkään suurimmasta osasta maapallon muita, köyhempiä ihmisiä. Pääasia että oma lompakko jaksaa hyvin. Ja köyhyyshän on aina ja pelkästään ihmisen omaa syytä, eikö niin, diplomitanssinopettaja.

 • Kaverin poika

  Mutqu Suomi on maailman vähiten velkaantuineita maita, niin silloin ei saa verrata muihin. Saksalaiset pankit ovat tärkeämpiä kuin tavallinen suomalainen.

 • Betzku

  Kirjoitus on enemmän kuin asiaa. Muutama mielensäpahoittaja / herravihainen täällä taas ”yllättäen” mussuttaa kateellista mantraansa.

  Koko Panama kohu laittoi ainakin meikäläisen lähinnä miettimään, että mitäs ne oikeat rosvot ja pahantekijät taas juonii? Media YLE etunenässä tarttui syöttiin tahtomattaan tai tahallaan. Pahantekijät saavat rauhassa juonia, vallan ”vahtikoirat” penkoo ventiili- ja taulukauppoja…

Kommentointi on suljettu.