Todelliset veronkiertäjät

Nyt ne on sitten nähty. MOT:n suuret veropaljastukset. Kiihotuimme niistä niin, että Nordean ovet paukkuvat. Aika vähästä sitä kiihottuu, kun on valmiiksi sopivasti herravihaa – ja meillähän sitä on.

Panama-paljastuksissa monet suomalaiset käyttäytyvät verorohmu Ylen yllyttäminä kuin sieniä syöneet. Ihan kuin muka me, pottunokat, olisimme maailman epärehellisin veronkiertäjäkansa.  Voi pyhä kiihotus! Tosiasiassa olemme maailman raskaimmin verotettu kansakunta, joka mukisematta jopa maksaa hirmuveronsa.

IMF:n raportin mukaan meidän verovajeemme (maksamatta jätetyt) on todella pieni. Silti me, maailman nöyrimmät veronmaksajat, olemme niin tuohtuneita veroparatiiseista, että pottunokat tuhisee.

Mistä me olemme kiihdyksissämme? Mitä on paljastunut?

Se, että Kiinan pääministerin sukulainen, David Cameronin isä ja Putinin kaveri ovat perustaneet Panamaan offshore-yrityksiä. Ai niin, ja lisäksi se islantilaistolvana, pääministeri tai jokin. Että onpa hirveetä.

Ja että afrikkalaiset heimopäälliköt ja arabialaiset öljysheikitkin sijoittavat ryöstövarojaan veroparatiiseihin! Olipa ullatus. Kukapa olisi ikinä uskonut? Niin, ja Fifan potkupalloilijat ketkuilevat taas! No jopas.

Entä Keke Rosberg, se Monacon mies? Nico, saksalainen formulakuski, Ukrainan Poroshenko… Mitäs noista sanotte?

Mutta se varsinainen meteli:

Nordea on perustanut Panamaan peräti yhden suomalaisomisteisen firman. Siis yhden.  Joten Wahlroos lynkattanee. Metso Oyj on maksanut laskuja venäläiselle jobbarille Panaman kautta. Metson omistaa Suomen valtio, joten kiertääkö valtio omia verojaan? Ei kai sentään. Jos, niin melko skitsofreenista. Sipilälle erovaatimus lähdössä.

Rauno Puolimatka yritti ostaa Helena Schjerfbeckin Tanssijaiskengätmaalauksen Panaman firmansa kautta. On se kiero. Harmittavaa, ettei onnistunut. Työ on uskomattoman upea. Olisi enemmän kuin hienoa, että se riippuisi suomalaisella seinällä. Mutta Puolimatka linnaan, se on selvä.

Miksi ihmeessä juuri me, suht rehelliset, haluamme viiltää ranteet ja siirtää tilejämme laatupankista pikkulafkoihin, jos koko muu maailma perustuu huijaukseen? Siihenhän se on AINA perustunut. Ettekö muka tienneet?

Taidamme mekastaa tästäkin vain, koska holhousyhteiskunta on älykääpiöittänyt meidät. Tehnyt meistä kaikista verotarkastajia. Puoli kansakuntaa tehtailee toisistaan ilmiantoja. Toinen puoli käräjöi niiden takia verottajaa vastaan. Kun ilmiannon voi nykyisin tehdä nimettömänä netissä, ne ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Jos joku pitää sitä hyvänä, hän ei ole kuullut Stasista.

On tietenkin kannatettava asia, että OIKEA verovenkoilu paljastetaan.

Mutta…

Tiedättekö ketkä ovat todellisia veronkiertäjiä? Niistä kukaan ei taaskaan puhu mitään. Eikä niiden kieroilu taida edes kiinnostaa ketään. Ei, koska ne tarjoavat sitä mitä me itse haluamme.

Osallistutte varsinaiseen megaluokan verokusetukseen jokainen. Päivittäin. Näin se menee:

Haette Googlesta lähimmän hampurilaispaikan, McDonaldsin. Syötte. Laitatte Facebookiin kuvan tuosta rasvamössykästä. Teette sen Applen iPhonella. Ennen lähtöä vilkaisette Fonectan numerohausta tuon mukavan myyjän puhelinnumeron… (linkki)

Tiedättekö mitä? Olette juuri siirtäneet rahojanne viidelle jättiläismäiselle veroketkulle. Nimet lihavoitu.  Noista YKSIKÄÄN ei maksa Suomen liiketoiminnoistaan tänne veroja käytännössä lainkaan… Anteeksi, no, Google maksaa…  Tosin hieman vähemmän kuin oma yritykseni, mutta pikkuruinen nyrkkipajahan se onkin…

Kaikki edellä mainitut (paitsi se minun) kierrättävät rahansa jonkin veroparatiisijärjestelyn kautta: Irlannin, Luxenburgin, Cayman-saarten, Panaman… Ja näitä te suositte – ja kuljette verotekopyyhyydestä kiihottuneena lapsityövoimalla tehdyissä vaatteissanne… Että onnea vaan.

Tätä ette tienneet: Lähes jokaisella noista mainitsemistani veroketkuyrityksestä on pikkuriikkinen suomalainen kilpailija. Heidän tuotteitaan te lähinnä haukutte, vaikka ne sinnittelevät veronkiertäjien puristuksessa henkitoreissaan. Ja maksavat, tietenkin, jokaisesta sentistään ryöstöverot tähän maahan.

Tekisi mieli sanoa, että haistakaa te verokiihottuneet pitkä pee – ja ottakaa asioista selvää. Ja please, mieluummin jostain muualta kuin YLE:stä.

Niin kauan kun nuo monikansalliset jätit saavat ryövätä maasta laivalasteittain rahaa pulittamatta veroa tänne laisinkaan ja saman aikaan natiiviyritykset maksavat itsensä kipeiksi, ei ainakaan minua kiinnosta koko ”veropaljastus” paskan vertaa.

Jussi Juhani

PS. Kohta YLE varmaan julkaisee Pöntisen Mattopesulan hirvittävän veroskandaalin: Kuusi mattoa pesetetty Virossa! Tuossa lähimmässä veroparatiisissa, jossa yhteisövero on käytännössä tasan nolla.

Kommentit

 • Jm

  Yle on tehnyt juttua myös noiden isojen firmojen verokikkailusta, joten ymmärrä miksi Yleä syyllistät.

  Niiden veronkierto on tuttu juttu, paljastukset uusi juttu.

 • Kirill

  Paljon vettä mutta ei mitä konkretistä eli nimet?

 • Verotettu

  Sonerakaan ei ole maksanut Suomeen veroja 2002 jälkeen.

 • ekkuli

  Aina voi puhua mustan valkoiseksi ottamalla esiin erilaisia asioita….hyvä politiikko kertoo aina miksi itse ei ole syyllinen mihinkään kähmintään, mutta kaverit, ne kyllä tekee aika pahoja….

 • Aleksi2016

  Olipa viisaasti kirjoitettu! Ensimmäinen Kuosmasen kirjoitus jonka luin, mutta ehdottamasti ei viimeinen. Yleisen mielipiteen nuoleskelu on nykyään paljon arvokkaampaa kuin oma ajattelu.

 • Risto

  Väärin.

  1. Menetetty miljardikin on paljon rahaa, mutta suurin osa arvioista Suomen menettämistä verotuloista on tuota IMF:n miljardia moninkertaisesti isompia. Esim. 10 miljardia. Opiskelijoilta lähtee voi leivältä 150 miljoonan vuoksi.

  2. Samat lääkkeet pätisivät niin monikansallisiin kuin suomalaisiinkin yrityksiin, eli mainitsemiesi yhtiöiden ja suomalaisten yhtiöiden vastakkainasettelemisessa ei ole mitään mieltä.

  3. Valtionyhtiötkin harrastavat veronkiertoa.

  • Ilpo Martikainen

   Jos väitetään menetettyjen verotulojen olevan 10 miljardia, olisi hyvä olla joku perustelu. Jos tuo summa kertyisi vaikkapa pelkästään pimitetyistä yhteisöveroista, nykyisen verokannan (20%) mukaan verotettavaa tuloa pitäisi siis olla 50 miljardia, ja jos verotettava tulos olisi vaikkapa 5% liikevaihdosta, pitäisi liikevaihtoa olla 1000 miljardia. Missähän nuo firmat mahtavat olla? Vertailun vuoksi Suomen bruttokansantuote viime vuonna oli hiukan yli 200 miljardia.

 • Risto

  Tämä Panaman paljastus on myös pelkkä pisara meressä. Mehevämpiä suomalaispaljastuksia ei tullut koska mehevämmät suomalaiset veronkiertäjät käyttävät jotain muuta firmaa. Tai tekevät kuten pääministeri ja käyttävät Nordeaa ihan Suomen sisäiseen veronkiertoon.

  • Peter

   Haluatko kertoa miten? Taas MOT-uskovaisen höpötyksiä. Pääministerimme ei ole kiertänyt veroja, vaan maksanut turhia palkkioita Nordealle hyödyttömistä ratkaisuista. Kun aidosti taloudellisesti hyödyttäviä ratkaisuja oli tarjottu Luxemburgista, oli PM kieltäytynyt niistä ja sanonut haluavansa maksaa verot Suomeen. Mutta kun rötösherrajahti on vain kivaa?

 • EK

  Allekirjoitan muut argumentit, mutta Ylen täysinäistä lynkkaamista en ymmärrä. Sitä kun tunnutaan harrastettavan muillakin foorumeilla. Jos halutaan pelkkää HBO yms. jenkkiohjelmistoa, niin sitten voidaan laittaa Yle lihoiksi. Ylen yksi päätehtävistä on lähettää suomenkielistä ja suomessa tuotettua ohjelmistoa. Laadukkaista uutis- ja urheilutoiminnoista, Yle FEM ja Teema kanavista puhumattakaan. Ohjelmiston kotimaisuusasteessa ollaan kyllä menty alaspäin viime vuosina ja vieraskielinen (useimmiten jenkkihapatus) osto-ohjelmisto on vallannut alaa. Mutta silti, jos meiltä häviäisi ainoa kansallinen, riippumaton ja mainosvapaa toimija, niin mitä luulette että televisiosta katseltaisiin? Kokkeja, tatuoijia ja deittisankareita. Eikö niitä tule jo tarpeeksi nykyäänkin?

  • Kimmo

   Niin totta joka sana. Jos ei olisi Yleä niin silloin voitaisiin aidosti puhua aivopesusta: meille työnnettäisiin paskaa jenkkikamaa ja muuta roskaa, joista muutamia jo mainitsit. Ei vittu, jo nyt vituttaa kun ajattelen että ei muuta voisi katsoa kuin ruokaohjelmia joissa huonoin kokki potkitaan pihalle, laulukisoja missä kehnoin saa kenkää, jne.

 • rouz

  ”Miksi ihmeessä juuri me, suht rehelliset, haluamme viiltää ranteet ja siirtää tilejämme laatupankista pikkulafkoihin”

  Alkaa tän erään laatupankin palveluntaso olemaan vaan sitä luokkaa, että tää panamajuttu oli vaan se riittävä piste iin päälle mikä saa jengiä vaihtamaan leiriä.

  Kaipa toi Danske tai OP on ihan tarpeeksi suuria lafkoja?

 • Rockable

  Nyt en ymmärrä lainkaan. Periaatteessa Jussi vastustaa veronkiertoa, mikäli ymmärsin oikein. Ongelmallisena hän näkee sen, ettei vuoto kuitenkaan koskenut tarpeeksi isoja firmoja ja meteli oli aivan kauhia siitä huolimatta. Mikään megaluokan toimija ei ole jäänyt kiinni, ainakaan vielä. Uutisointi on koskenut sitä porukkaa joka on jäänyt kiinni. Suomen media uutisoi totta kai papereita siltä osin, kun ne suomalaisia koskevat. Olisiko Panaman paperit tullut jättää kokonaan uutispimentoon?

  Yle ei voi uutisoida, että Apple, McDonalds tai Facebook kiertää Panaman papereiden mukaan veroja, kun näin ole. Sen sijaan se voi uutisoida, että Rauno Puolimatkalla ja Keke Rosbergilla on kytköksiä Panaman papereissa esiintyviin yrityksiin, koska näin on.

  Toivottavasti nämä Panaman paperit ovat vasta alku taistelussa veronkiertoa vastaan. Vielä ei jäänyt iso kala kiinni, mutta ehkä jonain päivänä jää.

  Ja miksi Jussia niin haittaa, jos Nordea menettää muutaman asiakkaan tämän kohun seurauksena? Jos Nordean tapa toimia sotii asiakkaan henkilökohtaista arvomaailmaa vastaan, ei Jussilla ole siihen sanomista. Eihän Jussi voi tietää, vaikka nämä pankkia vaihtaneet välttelisivät McDonaldsiakin. Puhelinta voi tosin olla vaikeaa löytää firmalta, joka ei kierrä veroja, mutta maailma perustuu valheelle, senhän Jussi jo mainitsikin ja siitä lienemme yhtä mieltä! Kuten myös siitä, ettei siitä tule pitää suutaan kiinni ja kiitos siitä Ylelle, että suuta on edes raotettu!

  • Kimmo

   Paljolti samaa mieltä kanssasi. Muutenkin ihmetyttää tämä Jussin juttu, enkä oikein edes tajua asian ydintä. Miksi Jussi ”kiihottuu” siitä että suomalaiset lähtevät pois Nordeasta? Miksi tällaiseen veronkiertoon ei saisi reagoida, koska kaikki isot firmat toimii näin? Miksi ei saisi reagoida jos joku miljonääri tyyppi yrittää tienata vielä enemmän rahaa veronkierrolla? Sekava kirjoitus, ja epäilenpä että bloggari mielellään olisi se multimiljonääri joka itse voisi kiertää veroja – siis sama asia kuin huijata veroja valtiolta ja se kai on rikollista – ja rikastuttaa itseään lisämiljoonilla/miljardeilla vaikka ei noita rahoja edes tarvitse. Minun mielestä kapitalistin ja poroporvarin kirjoitus . . .

Kommentointi on suljettu.