Turun tappaja – kuin puutarhatonttu helvetistä

Olen karttanut blogitekstin kirjoittamista Turun puukotuksesta. Tapaus on liian hämmentävä arkijärjelle, liian julma ymmärrettäväksi, liian sydäntäsärkevä uhrien vuoksi ja liian skitso kaikkine oheistapahtumineen – maalitettuine toimittajineen ja muineen.

On karmivaa lukea raportteja puukottajan oikeudenkäynnistä. Painajaisunta, jonka päähenkilö on kuin suoraan helvetistä. Uhreilleen naureskeleva lapsenkasvoinen hirviö, jolla on viattoman puutarhatontun parta ja olemus.

Tappaja tuli Marokosta saakka kylmään, mutta ah niin naiivin ystävälliseen pohjolaan. Tekeytyi alaikäiseksi saadakseen mahdollisimman hyvän kohtelun – ja sitten viilsi jumalansa kunniaksi viattomien kurkut auki. Tappoi kaksi ja haavoitti kahdeksaa. Lausui hirmutöitä tehdessään taikasanat ”allahu akbar”.

Nyt tyyppi sitten huutelee ja naureskelee oikeudessa. Antaa pahuudelle perverssin kikattajan kasvot. Mitä ihmettä tuosta pitäisi ajatella? Voiko sairaampaa olla? Näytelmää katsellessa mieltä viritetään taajuuksille, joilla vilahtelee kuvia entisaikojen hullujenhuoneista. Epäilen, että mielikuvat osuvat oikeaan. Mielenvikaisuudesta lienee kysymys.

Vihollisiani kaikkialla – Suomessa, Saksassa, Italiassa, Marokossa – ovat naiset. Tuntuu siltä, että kaikki miehet ovat naisten uhreja,” sanoo puukottaja ja purskahtaa nauruun.

Että hänen sieluttomuutensa kohdistuu juuri naisiin, ei miehiin, on kummallisen perverssiä. Olen nimittäin varma, että Euroopassa – ja varsinkin Suomessa – juuri naiset ovat olleet hänelle ystävällisiä ja lempeitä.  Siis miksi?

Ja vielä tuo ainainen Allahu akbar, selittääkö se mitään?

” Sen jälkeen kun hyökkäsin, sisälläni tuli sellainen tunne, että minun on pakko huutaa Allahu akbar ”, terroristiksi itseään kutsuva tappaja selitti.

Hillitön, sekava viha, joka sai puutarhatontulta näyttävän terroristin tappotouhuihin, ei liittyne mitenkään erityisesti meihin suomalaisiin. Ei edes naisiin. Ehkä ei edes Allahiin.  Se liittyy hänen taustaansa, näin uskon. Kasvuympäristöönsä, lapsuuteensa. Siitä olisi hyvä tietää enemmän.

Mistä moinen silmittömyys kumpuaa? Mitä tapahtui, kun Abderrahman Bouanane oli lapsi? Millaisissa oloissa hän varttui? Kuinka kohdeltiin? Hakattiinko? Häpäistiinkö? Nöyryytettiinkö? Käytettiinkö hyväksi?

Ai ettei kiinnosta, hirteen vain? Ymmärrän. Siltä minustakin tahtoo tuntua, mutta silti. Olen utelias. Kaikki asiat johtuvat jostakin. Ensin on syy ja vasta sitten seuraus. Mikä on todellinen syy, että seuraus on noin kauhea?

Millaista on ylipäätään olla lapsi Marokon kaupunkislummeissa tai aasitalouteen perustuvalla maaseudulla? Mihin siellä uskotaan, mihin kasvatetaan? Mitkä ovat arvot ja ihanteet? Mikä on pyhää, mikä epäpyhää? Mikä on hyvän ihmisen malli ja mitä kanssaihmiset ja Allah häneltä odottavat?

Ja vielä: Miten siellä suhtaudutaan naisiin?  Miten erityisesti länsimaalaisiin naisiin? Onko sillä ollut vaikutusta Bouanannen tappavaan naisvihaan? Onko ihmisen taustoilla  ylipäätään vaikutusta, kun tappotouhuihin lähdetään? Vai onnistuuko kuka tahansa aivopesemään itsensä hirveyksiin taustoistaan huolimatta?

Epäilen.

Jos saisimme vastauksia, ne ehkä selventäisivät tuota mielettömyyttä – tai sitten eivät.  Ehkä tuollaista ei selitä muu kuin jo alussa mainitsemani mielenvikaisuus, jota on ruokittu keskiaikaisilla uskomuksilla, pyhällä vihalla, naurettavilla arvoilla ja rujoilla ihanteilla.

Haluan hanakasti uskoa, että kyseessä on vain yhden jo valmiiksi vinksahtaneen tyypin loppuluisu siihen ihmismielen pimeimpään moodiin, jota me kutsumme pahuudeksi. Ja vain sattuman oikusta se tapahtui Turun torilla.

Outoa, miten juuri tuo tulkinta tuntuu minusta kaikkein lohdullisimmalta – jos tuossa nyt kykenee näkemään ylipäätään mitään lohdullista. Jos nimittäin kyse on suuremmasta kulttuurisesta kontekstista, olemme kusessa. Silloin tappajia liikkuu keskuudessamme odottaen vain omaa hetkeään.

Miten Bouananea sitten pitäisi rangaista?
En tiedä.

Uhreja ei oikeasti voi hyvittää millään, se on selvä, mutta mikä olisi suomalaisen oikeustajun mukainen tuomio tekijälle? (Se, miten Bouananen oma kulttuuri rankaisee moisesta, on kyllä tiedossa.)

Vaikka en siis tiedäkään oikeudenmukaisinta rangaistusta, saanen kuitenkin ehdottaa:
Ensin tiukka psykiatrinen tutkimus, jossa selvitetään taustat. Jos on täysin syntymäkahjo, niin elinikäinen hoito. Mutta kotimaansa mielisairaalassa. Suomi ei ole maailman hullujenhuone.  Jos taas katsotaan syyntakeiseksi, niin elinkautinen tuomio ja ehdottomasti sopimus Marokon kanssa, että passitetaan sinne kärsimään.

Ei noin brutaalista ja silmittömästä tappamisesta sentään voi seurata palkkio-oleilemista suomalaisessa vankilassa islamin suuria totuuksia opiskellen ja ihailijakirjeitä lukien – joita hän aivan taatusti tulee saamaan. Maailma on niin hullu paikka.

Jussi Juhani

 

 

 

 

Kommentit

  • JYPE

    ”Puutarhatonttu” äkkiä takaisin helvettiin, elikkä Marokkoon, mistä on tullutkin.
    Mutkattomin, halvin ja tehokkain rangaistus olisi tietenkin ampua tontulle kuula kalloon, mutta sehän vain toteuttaisi hänen toiveensa tulla marttyyriksi ja päästä sinne muslimien paratiisiin, eikä Suomen lakikaan sitä sallisi.
    Mikäli hänet tuomittaisiin Suomessa ns. ”elinkautiseen” rangaistukseen, niin varmaan viimeistään parinkymmenen vuoden kuluttua ”hän” pääsisi taas katkomaan naisten kauloja!

Kommentointi on suljettu.