Typerämpi kuin minä?

On se tyhmä! Surkuhupaisa pelle! Ei oo annettu kapustalla tuolle tyypille. Hölmö. Hullu. Narri. Typerys. Voiko itsestään tehdä naurettavampaa? Ei ehkä se penaalin terävin…

Media ja feikkimaailma, eli Facebookin keskusteluryhmät, ovat nykyisin täynnä tollouden kauhistelua. Kenen? No Donald Trumpin tietenkin.

Varsinkin eräs ah niin avarakatseisten, sivistyneiden ja erinomaista parempien ihmisten FB-ryhmä on hekumoinut Trumpin vähäisillä älynlahjoilla siitä saakka kun tästä tuli presidentti. Toki myös suomalaiset toimittajat laidasta laitaan ovat olleet samalla asialla.

Millähän lihaksilla moista meteliä pidetään?

Jos sanotaan jonkun olevan ymmärtämätön, tyhmä ja kaikin puolin kelvoton, niin mihin häntä verrataan? Tietenkin sanojaan itseensä.

Näin mielen logiikka toimii, vaikka se jää muka huomaamatta ja ääneen lausumatta. Sellainen tunne sanojalla kuitenkin on. Siis että hän itse on sentään fiksu ja tuo toinen on vähintään tollo.

Tuollaista kuulee jatkuvasti. Viisaat kertovat toisilleen kuinka tyhmä tai naurettava joku muu on. Tämä joku muu on tietenkin aina heidän viisauspiirinsä ulkopuolella.

Olin nuorena miehenä rakennuksilla aputöissä. Kaivoimme kerran lapioilla syvää viemäriojaa. Kahlasimme polvia myöten liejussa ja heitimme sitä kaivannon reunalle – josta se valui pian takaisin. Se oli todellinen paskaduuni.

Suosituin puheenaiheemme siellä viemärimontussa oli rakennusmestari, joka johti työmaata. Hän oli mielestämme tyhmä kuin saapas. Siis tosi pösilö.

Sinä iltapäivänä ”saapas” asteli montun reunalle katselemaan, kun ahersimme liejukossa. Seisoi vasten aurinkoa puhtaat vaatteet yllään kuin jokin keisari. Vitivalkoinen pellekypärä koristi päätä.

Hänellä oli muitakin tyhmiä juttuja. Niin kuin uutuuttaan kiiltelevä auto, typerä kesämökki ja jokin juppiläävä asunto-osakkeena. Täyspölvästi. Siitä olimme vakuuttuneita.

Joskus oivallus sivaltaa melkein jalat alta. Viemärimonttu on siihen hyvä paikka. Se, oivallus, kysyi:

Kun minä kerran olen niin viisas ja tuo pelkkä tollo, niin miten on mahdollista, että se seisoo montun reunalla puhtaissa narrin vaatteissaan ja minä – ja muut viisaat – tongimme liejua hänen alaisuudessaan?

Ettei vain..

Juuri niin se oli. Hän olikin se viisas ja minä tollo. Ainakin sen hetken tilanteessa asia oli niin päin.  Siitä oivalluksesta ei rakennustyömaalla passanut puhua. Ei monttuviisaita sellainen totuus olisi kiinnostanut.

Tuollaista oivallusta kutsutaan nöyryydeksi. Mitä se sitten on? Vain totuudelle avointa mieltä, ei sen kummempaa. Se asettaa ihmisen sellaiseen positioon, josta voi tarkkailla muiden lisäksi myös itseään. Rehellisesti. Mutta ei hätää, se ei yleensä kestä kauan.

Tämän opettavaisen tarinan lopuksi asetan haasteen.

Te siellä hyvien ihmisten ryhmässä, samoin kaikki Trumpia työksenne mollaavat toimittajat: Lyökää näytöt tiskiin. Ne oman viisautenne tuomat saavutukset, jotka ylittävät Trumpin vastaavat. Vihjeeksi kerron, että hän on sentään maailman vaikutusvaltaisin ihminen ja miljardööri. Aikamoinen saavutus tollolta.

Jussi Juhani

Kommentit

 • Fenix

  Perityt rahat, narsismi ja sopivat perskärpäset ympärillä vievät yllättävänkin pitkälle.

 • Jake

  Jos joku ei ole tietoinen, niin Trump on kerra myös menettänyt perintönsä ja noussut uudestaan saavutuksillaan miljardöörikerhoon, joten kyllä hänellä pitää olla myös liikemiehen lahjoja se ei vaan pölvästiluä onnistu vai mitä Fenix

 • Jake

  Jos joku ei ole tietoinen, niin Trump on kerran myös menettänyt perintönsä ja noussut uudestaan saavutuksillaan miljardöörikerhoon, joten kyllä hänellä pitää olla myös liikemiehen lahjoja, se ei vaan pölvästiltä onnistu, vai mitä Fenix.

 • Hjhjhj

  Tollon on tietysti tollot äänestäneet maailman vaikutysvaltaisimmalle paikalle. Jos Pohjanmaalla viisaus on vanhooh akois, niin muualla Suomessa son toimittajis, jotka tietävät amerikkalaiset vähä-älyisemmiksi kuin he. Ja niin, tietysti on vielä Atte Jääskeläinen, joka on myös tollo ja ilkimys, pomottaa alaisiaan, jotka haluavat ilmaista itseään vapaasti levittämällä itseään fiksummista halventavia juttuja.

 • eke

  Jenkkien uuden (oikeisto) pressan haukkuminen on osa maailmanlaajuista punavihreää (vasemmistoliberaalia) populismia, jota orkesteroidaan jenkeissä demokraattien sylttytehtaalla ja muualla punavihreissä propagandatehtaissa kuten YLEn ohjelmissa. Kyse säälimättömästä valtapolitiikasta ja taloudellisista eduista. Ketkä ovat äänessä? Vastaus: Ne jotka suoraan tai välillisesti saavat taloudellista hyötyä verovaroista siis yhteiskunnan kukkarosta. Jenkeissä Obaman aikana julkinen sektori on paisunut huomattavasti ja nyt pöhöttyneellä virkakoneistolla on pelko omasta tulevaisuudestaan elikkä virkamiesten ja maailmanparantajien verovetoisista työpaikoista. Euroopassa ääntä pitävät vihreät, sosialistit (suomessa vihreät, demarit, rkp ja kommunistit) ja toki EUn kymmenet tuhannet virkamiehet kautta virkakoneiston. Sama sävel Ranskassa, Suomessa, Saksassa. YLE, useimmat kulttuurin ja taiteen äänekkäät ja julkisuudessa päivittäin paistattelevat öykkärit ja kritiikin esittäjät saavat pääsääntöisesti leipänsä kunnilta ja valtiolta tai EU:lta siis aina julkisista verovaroista. Hälytyskellojen pitäisi soida kun vihervasemmisto koputtaa EUn puolesta!

  • Asiaa!

   Täyttä asiaa kirjoitit.

 • just

  Mahtaakohan kirjoittaja tajuta minkälaisen position hän itse ottaa tällaisen kirjoituksen laatiessaan?

Kommentointi on suljettu.