Uskokaa: valtamedia ei valehtele!

Lasten ja hullujen suusta kuulette totuuden. Tämä syvällinen kansanviisaus unohtuu heiltä, jotka pitävät itseään aikuisina ja aivan helkutin viisaina.  Tosiasiassa maailmassa on huutava pula molemmista, sekä aikuisista, että viisaista.

Siis lasten ja hullujen…
Donald Trump kuuluu jälkimmäisiin. Se kyllä kerkeästi myönnetään, mutta kansanviisauden totuutta koskevaa osaa hänen yhteydessään ei.

Vähän väliä Trumpin näppäimistöltä muka pökälöityy tekstejä, joille viisaat ja hyvät hekottelevat selkäkeikkana. On se kahjo! Elää pelkässä paranoiassa.

Viimeinen twiitti oli heille helmi:
– Aina kun valeuutismedia kirjoittaa ”lähteet kertovat” eikä mainitse nimiä, on hyvin mahdollista, että lähteitä ei ole olemassakaan, vaan valeuutisten kirjoittajat ovat keksineet heidät (Iltalehti)

Tyypillistä vainoharhaa, eikö niin? Tuohan ei voi olla totta! Vastuullinen media ei koskaan tekisi sellaista. Eihän? Ei ainakaan niin korkean mediamoraalin maassa kuin Suomessa. Mihin maailma joutuisi, jos mediakin osoittautuisi epäluotettavaksi ja keksisi itse lähteitään.

Tuota…

Minä taas en ole kovinkaan vakuuttunut median rehellisyydestä. Edes valtamedian. Ihan vain siksi, että ihmiset häärivät niiden taustalla. Eikä umpirehellistä ihmistä ole. Toki vilpittömiä hölmöjä riittää – varsinkin tässä maassa – mutta se on eri asia.

Niinpä löydän Trumpin twiitistä muutakin kuin paranoiaa.

Ihmiset kyllä jo osaavat epäillä poliitikkojen puheita. Samat ihmiset ymmärtävät, että liike-elämässä asiakasta huijataan  kepulikonsteilla. Myös puolison selityksiä viinalle haiskahtavista ylitöistä epäillään. Eikä Kelan asiakaspalvelun toimivuuteen usko kukaan.

Mutta median kohdalla ymmärrys ihmisluonnon epärehellisyydestä loppuu. Kaikki mikä julkaistaan ns. valtamediassa, uskotaan liian helposti todeksi. Mutta vain Suomessa. Hyväuskoisten maassa.

Minä en usko ilman rautaisia faktoja enää juuri mitään. Olen huomannut vuosikymmenten saatossa, ettei muidenkaan pitäisi.

Liian monta ihmistä, aatetta, yritystä ja asiaa on tuhottu tuosta vain kun ihmisten luottamusta mediaan on käytetty räikeästi väärin. 70 ja 80-luvuilla se oli maan tapa.

Silloin lähes koko mediakenttä valehteli röyhkeästi minkä ehti. Valehteli maailmankatsomuksellisista syistä – ja se siinä oli inhottavinta: Ainoa oikea mielipide. Aivopesu. Kaikkien piti niellä samaa myrkkyä, että uni olisi yhteinen.

Nuoremmat ikäpolvet, kuulostaako yhtään tutulta? Eikö? Uni on syvä.

Ja mitä paksumpi valhe silloin kerrottiin, sitä varmemmin vedottiin nimenomaan ”luotettaviin lähteisiin” ja lähdesuojaan. Tämä päti myös viihteelliseen mediaan. Muistan jopa muutamia itsemurhiin johtaneita tapauksia siltä saralta. Ihminen mediakiusattiin hengiltä. Kukaan ei koskaan katunut.

Katuuko nyt? Muka?

Onko siis noista ”pahimmista” ajoista jotain muuttunut?

Päätelkää itse. Ihminen ei ole muuttunut yhtään rehellisemmäksi. Olisiko siis ihmisen teot?

No, jotain sentään on.

Ilman somea ja ns. valhemedioita eläisimme täydellisessä uskottelun umpiossa. Keskellä pehmoisen lempeää aivopesua. Se valuisi niskaamme kauniina sanoina kuin jumalainen sade.  Tietäisimme maailmasta vain sen, minkä eliitti ja sen mediaseksikäs maailmankatsomus meille hyväksi soisi. Näkisimme samaa unta.

Siispä: Antakaa hullujen huutaa. Tai twiitata. Ja julkaista paskasaittejaan. Se on ainoa oljenkortemme valheen merellä. Mahdollisimman moniääninen media. Vain möly pitää meidät hereillä.

Jussi Juhani

Kommentit

 • Juki

  Hyvä Jussi ! Asiaa, man ! 50-luvulla syntyneenä on helppo ymmärtää tuota aivostelua.
  Maan asioissa tarvittaisiin Urho Kalevan aikaisia myllykirjeitä, joissa sanottiin selkosuomella, mistä kana pissii !

  • Sananvapauden puolustaja

   Kekkonenhan nimenomaan oli yksi pahimmista yhden totuuden ajajista ja sananvapauden rajoittajista. Toki aikakin oli toinen, mutta nykypäivään ei kyllä ”kekkosia” tarvita. Itseasiassa ongelmahan on juurikin siinä, että emme ole vieläkään päässeet kokonaan irti Kekkosen ajasta. Liian auktoriteettiuskovaisia lampaita edelleen olemme.

   Valemediaa pelkäävät eniten ne, joiden omat perusteet aatteelleen ovat niin epämääräiset, että eivät usko asiaperusteiden riittävän muiden vakuutteluun. Valemedian pahin vihollinen on asiallisesti ilman tunnelatauksia esitetyt, kriittisen tarkastelun kestävät, faktat. Valemedian sensurointia vaativat räyhääjät vain vahvistavat valemediaa.

 • Lukija Tyrväältä

  Kieltämättä tulee muistumia ajoilta, jolloin Neuvostoliitto oli rauhaa, rakkautta ja hyvinvointia…
  Tuntuu käsittämättömältä että sellaiseen valheellisuuteen silloinen media alentui. Vaikka onhan sitä selitetty miksi.
  On mainiota, että on blogistin kaltaisia yksilöitä, jotka kertovat keisarin vaatetuksesta…

 • Mustamies

  Malka on helppo nähhä naapurin silimässä, kyllä Jussi vois sanailla myös omanmaan Johtajista aivan samat tarinat.
  Eppäilen, että olen syntynyt aikaisemmin, kun Jussi ja tällä hetkellä kommentoijat.
  Olen kuullut sodan melskeen ja nähnyt Suomen kansan kurjuudessa elämisen.
  Tänään meillä menee sut-kohtalaisen hyvin, vaikka meillä voisi olla tilanne, niinkuin oli Neuvostoliitossa.
  Neuvostoliiton kansalainen oli aina positiivnen:
  kertomalla, että meillä menee jo kaikki niin huonosti, ettei sen huonommin voi enää mennä!

 • Mustamies

  Eläke-ukon kommentointi ei kelavat, mutta se siitä !

 • Evp

  Blogi pitää niin paikkansa kuin vain voi. 70-luku oli järkyttävää Neuvosto-ylistystä ”Näin naapurissa”- ohjelmineen (Hannu Taanila Yle).
  Nyt sama toistuu sanoilla:”Monikulttuurisuus on rikkaus”!

  • Tietenkin,

   Samat tahothan siellä julistavat, osa punaisista on vihertynyt, mutta sama halua ja kaipuu valtiodiktatuuriin on jäljellä. Puolet helsinkiläisistä on vasemmistolaisia, ei se voi olla näkymättä ja kuulumatta,

 • eke

  Hyvä havainto blogistilta. Se ns. älymystö, kulttuuriväki, punayliopistot, YLE taaniloineen ja silloisine ajankohtais- ja viihdeohjelmineen oli valjastettu sitä ainoaa totuutta kertomaan 60-80 luvuilla oli kyse Neuvostoliitosta, DDRstä tai työmarkkinoista. Nyt sama yksinuottisuus maahanmuuton, EUn, tasa-arvon, ilmastomuutoksen, työmarkkinoiden, terrorismin, ääriuskonnollisuuden jne. uutisoinnissa tällä samaisella valtamedialla, joka silloinkin valehteli ja muunsi totuutta. Yksittäistapausta pukkaa. Miksi nyt taas sama mädännäisyys ? Seuratkaa verorahaa !

 • Hullu

  Luen paljon, mutta silmiini silti sattuu harvoin sellaista tekstiä, joka sykähdyttää ja ilahduttaa. Tämä blogi oli sellainen helmi.

Kommentointi on suljettu.