Valhe

Maailma perustuu valheeseen. Enimmäkseen ihmiset haluavat sen menevän niin. Mikään ei tunnu mukavammalta kuin lillua samassa huuhaa-uskomuksessa toisten samanmielisten kanssa. Se on kuin istuisi pakkasella valtavassa kylpytynnyrissä ja lämmin vesi ympäröisi jokaista. Jos satunnainen epäilijä sanoisi varovasti, että onkohan tämä vettä, kun on niin oudon kellertävää, hänet nostettaisiin paljusta hankeen.

Kunnon valheen pitää nojata tunteeseen.  Kun huijaus perustellaan tunteeseen vetoavilla kauniilla sanoilla ja perustelijalla on komeita titteleitä painoarvoksi, mikä tahansa menee läpi. On pieniä valheita ja jättivalheita. Sosialismi oli megalomaaninen valhe, amerikkalainen unelma hieman pienempi. Uskonnoista en raaski enempää mainita, koska se herättää pahaa mieltä niissä, jotka tarvitsevat lohtua – ja kukapa sitä ei joskus kaipaisi.

Erääseen suht vaarattomaan, mutta huvittavaan valheeseen törmään aina kauppareissulla. Siihen uskoo jo aika moni suomalainen. Heidän silmänsä kiiluvat, kun he puhuvat uskostaan. Niin aina. Se on uskomusten ulkoinen tunnusmerkki, hölmönkiilto silmissä. Tämä nimenomainen valhe tulee heille rahallisesti kalliiksi, mutta kukapa ei kunnon lillumisesta maksaisi. Kyse on yhdestä muotifuulasta ja sellaiset tekevät kannattajansa hitusen muita paremmiksi. On mukavaa lillua keskitasoa fiinimmässä paljussa.

Mutta komeilla kirjaimilla se valhe on kirjoitettu tiskin mainosplakaattiin: LUOMUTUOTTEET.

Olen kiitollinen kauppiaille, että merkitsevät luomutöhnän niin näkyvästi. Eipä tule ostettua vahingossa. En halua maksaa rupisista perunoista ja Hyvän Mielen soijarouheesta yhtään mitään, saatika nelinkertaista hintaa.

Tähän väliin luomu-uskovien kannattaa vierailla vaikka Wikipediassa ja lukaista minkälaisen vastavalheen se asiasta kirjoittaa. Kantaannehan te ette tule muuttamaan, se tiedetään, mutta vilkaiskaa silti. Joo, tiedän. Valhemedia on sekin, mutta huomattavasti vähemmän valehtelee kuin ihminen noin keskimäärin.

Mikä helvetin hinku on palata ruokatottumuksissa aikaan, jolloin omenat olivat madonsyömiä kyrsiä ja kaali haisi jo pellolla paskalle?

Tiede teki kaikkensa pelastaakseen ihmiset surkean ruuan aiheuttamilta puutostaudeilta ja nostaakseen satomäärät sellaisiksi, että jokaiselle riittäisi purtavaa – ja onnistui siinä.  Sitten tulivat luomuhörhöt ja sanovat, että onpa väärin sammutettu tuo nälkä.

Olen nykypäivän keskimittaista suomalaista miestä hieman lyhempi. Tiedättekö mitä epäilen syyksi? Luomuruokaa. Myös pinnani on keskimääräistä huomattavasti lyhempi. Sama syy. Ei ole luomusapuskassa riittävästi puhtia kasvattaa salskeita ja rautahermoisia tyyppejä tämän päivän tarpeisiin.

Minua vanhemmassa sukupolvessa tosin oli vielä kärttyisempiä – ja pienempiä. Kitaleita suorastaan. Monenlaista vänttyrää ja notkoselkää vaelsi kylien raiteilla. No, lihavia ei toki ollut, mutta…

Riisitauti oli yksi syyllinen, seleenin, hivenaineiden ja vitamiinien puutos toinen. Ja lisäksi kaikki se muu tuon, ah niin nostalgisen, elämäntavan aiheuttama kituliaisuus.  Sitä aikaa kaipaan ihan vähiten. Siinä on parasta, että se on mennyt.

Minun lapsuudessani oli vain luomuruokaa, itse kasvatettua töheröä. Siis sormenpaksuisia porkkanavänkyröitä, ruven peittämiä pottuja, lämpimäksi haudottuja kananmunia, hallan panemaa leipäviljaa, lapamatoisia kaloja, pelkkää läskikerrosta kinkkuna, suoraan lehmästä lirutettua ehec-maitoa, jne…

Nuoremmat sisarukseni saivat jo kaupan ruokaa. Ovat pitempiä ja rauhallisempia. Niin kävi kaikissa suomalaisperheissä. Sitä mukaa kun luomusta luovuttiin, kaikista eläjistä tuli terveempiä ja potrempia – jopa kotieläimistä.

Muistan hyvin, että lapsuudessani köyhien talojen (luomutalojen) hevosetkin olivat niin kitukasvuisia känttyröitä, että niistä näki kymmenvuotias yli. Apulannalla kasvatetulla kaupan rehulla ruokitut ökytalojen pollet olivat korkeita ja komeita. Sen ajan Mersuja. Mersu ei ole luomuauto. Onneksi.

*    *   *

Tämä ei liity luomuasiaan mitenkään, mutta valheeseen liittyy. Arvatkaapa huviksenne kuka on sanonut näin:

Suurella valheella on aina tietty uskottavuuden voima, koska kansakunnan suuri enemmistö on helpompi johtaa harhaan syvissä tunteen kerrostumissa kuin tietoisesti tai vapaaehtoisesti. ”

Sama tyyppi vielä jatkoi:

Vaikka valhe paljastettaisiin heille vastaansanomattomilla tosiasioilla, he silti epäilisivät ja horjuisivat ja pysyisivät siinä uskossa, että asiaan on jokin muu selitys. ”

Se kaveri tiesi valehtelemisesta ja ihmisluonnosta kaiken. Noin kirjoitti Adolf Hitler kirjassaan Mein Kampf.

Jussi Juhani

Kommentit

 • Veikko Kastinen

  Hyvä,Jussi Juhani että annat ajattelemisen aiheita. Ollaan vaimon kanssa perustettu suurella vaivalla luomupuutarha, on kompostisysteemit ja hyönteishotellit.
  Ollan kaikki saatu toimimaan hyvin. Tiedän oikein hyvin meidän ikäpolven rupiset perunat ja sipulikastikkeet, jos nyt oli edes aina niitäkään.
  Mutta apulannat ovat olleet ihmisen historiassa pienen ajan. Salskeita miehiä ja naisia on ollut myös ennen apulannan kehittämistä.
  Jatkamme onnellisina puutarhan kehittelyä, joka elävästä ötökästä iloiten. Syksyllä nähdään mitä puutarha tuotti. Nyt ainakin näyttää siltä että tulee muutakin kuin työn ilo.

 • Älyä ja viisautta tuli kuitenkin yllinkyllin rupisista potuista . Kui?

 • Lukutoukka

  Minä en osta luomua kaupasta senkään takia, etten millään pysty vakuuttumaan, että se on luomua. Epäilen filunkia. Kannattaa ilman muuta väittää tuotettaan luomuksi, kun siten saa paremman hinnan. Nyt joku sanoo, että on säännöt jne. Aina niitä kierretään, varsinkin ulkomaan eläjät. Miten me voidaan paimentaa saksalaista maajussia, paneeko peltoonsa apulantaa vai mitä?

Kommentointi on suljettu.