Valkoinen mies viimeinkin kuriin

Maailma on valmis. Valkoinen mies on viimeinkin saatu luopumaan etuoikeutetusta asemastaan.

Tätä ihmettä ei saanut aikaiseksi Jeesus eikä edes Buddha, vaan rap-artisti. Jenkkiläisen räppäriporukan Princess Nokian keulahahmo, Destiny Frasqueri, sen teki. Ihmeen tapahtumispaikka oli luonnollisesti Helsinki. Se on kaikista maailman kaupungeista parhaiten valmistautunut tämän lajin ihmeisiin.

Olen odottanutkin, että milloin rap-musiikin ylimaallinen filosofinen voima järisyttää ihmiskunnan evolutionaarista kroppaa ihan kollektiivista persusta myöten. Nyt se on tapahtunut.

Eräs pääkaupunkiseudun laatumedia uutisoi tästä suuresta pamauksesta näin:

Rap-artisti käski Helsingissä naiset ja vähemmistöt eturiviin ja miehet antamaan tilaa, koska emme itse tajua sitä tehdä (linkki)

Se on siinä. Ratkaisu.

” Yksinkertaisuudessaan artisti pyysi kaikkia paikalla olevia naisia sekä `people of color` (tarkoittaa ei-niin-valkoisia) siirtymään eturiviin.”  Raportoi konsertissa mukana ollut toimittaja suhteellisen haltioituneena. Kyseinen toimittaja on ilmeisesti mies. Tai ainakin miesoletettu.

Toimittajan mukaan taiteilija pyysi miehiä kunnioittamaan näitä ihmisiä (siis naisia ja ei-valkoisia), sekä antamaan heille tilaa. Samaan hengenvetoon artisti ilmoitti että rasismiin, vihapuheeseen tai seksismiin syyllistyvät ihmiset poistetaan keikalta välittömästi.

Huomaavaista. Kohteliasta. Kaunista. Nerokasta.

Nerokkuus ilmenee siinä, että vastaan vänkääminenkin tuli samalla ratkaistuksi: Jos et siirry – ja olet valkoinen mies – olet rasisti. Kuka haluaa olla? Nokkelaa. Samaa mieltä on toimittajakin:

Metodi tuntui yksinkertaisuudessaan nerokkaalta. Fyysisesti siirtämällä ihmisiä Princess Nokia pakotti yleisön tiedostamaan yhteiskunnassamme vallitsevan asetelman. Ihmiset, jotka hän pyysi keikkansa eturiviin, joutuvat elämässä usein pinnistelemään nähdäkseen tai tullakseen nähdyiksi. ”

Niinhän se on. Me valkoiset miespaskiaiset olemme tässä maassa aina sysänneet tieltämme julmasti syrjään naisten ja lasten lisäksi myös kaikki vähemmän valkoiset.  Miesoletettuna syyllisyyden taakka käytöksestämme on tuntunut välillä musertavalta, myönnän. Mutta onneksi siihen on nyt ratkaisu. Olen helpottunut. Varmaan kaikki miehet ovat.

Tosin esitin aiemassa blogissani – jossa otin kantaa Rosa Meriläisen väittämään, että KAIKKI valkoiset miehet hyötyvät väristään ja mieheydestään – etten minä itse ole muka hyötynyt.  Nyt myönnän hyötyneeni.  Ainakin konserteissa. Hävettäviä muistoja etuiluistani tulvii mieleen.

Kerran, kun Matti Nykänen esiintyi Savossa, änkesin ihan eturiviin. Motiiveja noloon käyttäytymiseeni oli kaksi. 1. Koska olen lyhyt, halusin nähdä solistin – joka myös on aika lyhyt. 2. Edestä näkee paremmin kuinka kännissä solisti on tällä kertaa.

Se oli väärin. Vein paikan joltakin vielä minuakin lyhyemmältä.  Ja naisethan tunnetusti ovat aina aivan takarivissä Nykäsen ja Frederikin keikoilla, että riistin heitäkin. Se tosin lohduttaa, että hyvältä ystävältäni Valdelta en paikkaa vienyt, koska hän kyllä osaa pitää puolensa, vaikka ei olekaan yhtä valkoinen kuin minä.

Jussi Juhani

PS. Hävettää olla aina näin kyyninen, mutta eikö tuossa rap-artistin menettelyssä vain käännetä syrjintä toisin päin?

 

 

Kommentit

 • Maalari Mestari

  Eikös valkoinenkin ole väri (=color)???

 • Hörhö

  Tähän tämä maailma on menossa. Nykyajan Suomessa ylpeitä saavat olla vain vähemmistöt ja naiset. Jälkimmäisetkin vain jos he kannattavat monikulttuurisuutta. Rasismilla on kaksi puolta, ja vielä sitä ns. valkoisen miehen harjoittamaa rasismia en ole nähnyt. Olen kylläkin todistanut miesvihaa, ja kantaväestöön kohdistunutta väkivaltaa aivan todella läheltä. En tiedä miten kukaan antaa tämmöisen tapahtua, koska pitää olla suhteellisen tyhjäpäitä esim. nämä Arkadianmäen vihervasemmisto-emmesuostupelkäämään-meilläonunelma päättäjät. Itse kunnioitan ihmisiä. En rotuja enkä aatteita. En kumarra Abdullahia Somaliasta enkä Mattia naapurista.

 • Jussi Pohojanmaalta

  se Nyt’n toimittaja oli Ronja S, siis nainen. Liekö tuolla performanssissa edes ollut yhtään heteronormatiivista valkoista lihaasyövää suomalaista miestä? Oma musiikkimakuni suosii enemmän klassista.

 • Makustelija

  Suomessa on ihonväriin perustuvaa rasismia sekä syrjintää ja epätasa-arvoisuutta ja mielestäni oli hyvä asia että räppäri otti sen esille tällä pienellä teolla.

  Yksi esimerkki: Suomen kansalainen, joka on syntynyt ja käynyt koulut Suomessa mutta jonka ihonväri on tumma, on vaikeampi saada työtä kuin valkoihoisen suomalaisen. Tällaista on piilorasismi.

  Toinen esimerkki näkyvästä rasismista: valkoihoinen suomalainen nainen, jolla on tummaihoinen lapsi vaunuisssan, voi joutua kohtaamaan rasistista huutelua kadulla.Tällaista tapahtuu jatkuvasti.

  Ei kaikki suomalaiset tietenkään rasisteja ole, mutta rasismia todellakin on Suomessa ja sen merkitystä ei kannata vähätellä.

Kommentointi on suljettu.