Varoitus! Älkää menkö metsään!

Noudatin kokoomusnuorten Susanna Kosken kehotusta työttömille. Olin päivän metsätöissä. Tarkemmin rankasavotassa. Tutkin tarkoin tilannetta siellä korvessa ja päädyin antamaan vastuullisen aikuisen ohjeen:

Susanna ja muut lapset: Älkää tulko sinne!

Metsä on vaarallinen paikka. Siellä selviävät vain ne karaistuneet ikäluokat, joilla on vielä jäljellä alkuihmisen geneettisiä erityispiirteitä. Teillä ei ole.

En pelottele. Kerron vain niistä hirvittävistä koettelemuksista, joita kohtaisitte, jos TE-keskuksen agitaattorit saisivat höynäytettyä teidät risusavottaan.

Ensinnäkin: Työkalut. Ne ovat äärimmäisen teräviä ja hankalia käyttää. Esimerkiksi moottorisahan ketju tekee helposti viillon peukaloon, vaikka saha ei kävisikään. Tiedän tapauksia, joissa laastaria on tarvittu jo rautakaupassa, kun tietämätön on mennyt ketjuja hyllykössä hypistelemään.  Vesureista puhumattakaan. Ovat terämuodoltaan samalla tavoin käyriä kuin sapelit, joilla Lähi-idässä katkotaan kauloja – paitsi että ovat paljon painavampia ja terävämpiä. Suomalaisesta vesurista kuka tahansa pyöveli olisi kateellinen.

Toiseksi: Toksiinit. Vaarallisia itiöitä, varsinkin hometta, on metsässä runsaasti. Kun päivällä kääntelin vanhaa risukasaa, olin heti yltä päältä homeen peitossa. Tosin itse olen sille immuuni, mutta Susannan kavereille se olisi ollut laakista sairausloman paikka. Tiedättehän: nenä vuotaa, päätä särkee, heikottaa, huimaa… Nuo tyypillisimmät homesairauden oireet voivat ilmetä jo yhden risukasan käsittelystä! Ja niitä metsässä totisesti riittää…

Kolmanneksi: Ötökät. Itikoista äkkinäinen saa mulkunpään kokoisia paukamia, paarmat purevat varomattomilta helposti korvanlehdet irti, mäkäräisiä saattaa tunkeutua nieluun niin suuri joukko, että tottumaton hyperventiloi itsensä teholle, punkit kantavat borrelioosiin lisäksi nykyisin todennäköisesti myös sankkeria. Pahimpia ovat kuitenkin hirvikärpäset. Ne ovat kuin jättiläismäisiä satiaisia – paitsi, että satiaiset eivät ime verta. Nämä suorastaan kurlaavat.

Neljänneksi: Savu. Metsässä aivan välttämätön nuotio savuttaa niin vitusti, että jo parin minuutin oleskelu sellaisen lähellä vastaa naapurin kuuden vuoden parveketupakointia.

Viidenneksi:  Petoeläimet. Ilves vaanii puussa. Se haistaa pelon. Mitä kalliimpi parfyymi, sitä huonompi pelonhajunsuoja. Sudet paitsi ulvovat inhottavasti, myös raatelevat julmasti. Ja niitä on paljon! Karhu taas on niin suuri, ettei se tule kylläiseksi yhdestä ihmisestä. Tiedetään 1600-luvulta tapauksia, että on syönyt kokonaisen kaupunginvaltuuston yhdeltä istumalta.

Että älkää tulko. Paitsi, että se on äärimmäisen vaarallista, kukaan ei edes kaipaa teitä sinne. Minä ihan vähiten.

Jussi Juhani

Kuvassa kerään rohkeutta lähteä kohtamaan metsätyön moninaiset vaarat. Huomaa esi-isäni muotokuva taustalla. Ei selvinnyt hengissä.

20160930_191821

 

 

 

Kommentit

 • metsätyömies

  20vuotta 70-80luvullä metsätöitä tehneenä’,ei voi,kun ihmetellä ihmisten tietämättömyyttä,elannon repiminen syksyisestä tai talvisesta metsästä oli kovaa hommaa pimeestä pimeeseen piti työskennellä jäiset eväät mutusteltiin kiireesti, sormet oli sateisen päivän jälkeen uurteiset ,kun 100 vuotiaan japanilaisen naama, vaikka itse oli 25v.Räntäkelillä ,kun kaatoi näreitä ja vähän koppasi puuta ,niin oli kuin märkärätti ,palkan sai vain tehdyistä kuutioista ja,jos istui kannonnokassa ja ihaili luontoa tai istui tulilla ei tippuunut penniäkään,Monelle oli jo koittelemus päästä talviseen metsään palstan reunaan muutaman kilometrin hangessa tarpomisen jälkeen sahoineen ja tarvikkeineen bensat, öljyt, eväät, vänkäri.

  • Taimi Hirvonen

   Nuorempi sukupolvi ei tiedä tästä yhtään mitään. Moniko on edes käynyt marjassa tai sienestämässä. Mutta tämä oli mahottoman hyvä kirjoitus

   • JMH

    Taimi… :DDD mistä teitä sikiää? Sinunlaiset ihmiset jotka ajattelevat että nuoret eivät tiedä mistään mitään ovat tämän maan syöpä. Nimimerkillä vuosimallin 92 lapsi joka on käynyt sienessä, marjalla, metsällä ja on tehnyt puusavottaa yms yms. Jos et tuu pois siitä kuplastasi, tee palvelus ja huku sinne.

 • 6 tunnin työpäivä

  Työtä on enemmän kuin lääkäri määrää. Työ vain nykyisin tehdään pienemmällä porukalla. Eli urakkahommia tunti- tai kuukausipalkalla. Työssäolevat nääntyy ja työtä vailla olevat nääntyy.

 • aktiivinentyönhakija?

  Hyvä kirjoitus ja tarina, mutta myös täyttä totta. Eräs mies oli määrätty metsätöihin te-toimistosta, vaikka hän ei ollut koskaan kaatanut yhtäkään puuta moottorisahalla tai millään muullakaan, eikä käyttänyt raivaussahaa. Metsänomistaja taas oletti, että työntekijällä on oma saha ja työkalut. En tiedä tuliko karenssi, mutta riita aikanakin. Ruohonleikkuuta ja trimmeriä voi käyttää aloittelijakin, mutta ei moottorisahaa tai raivaussahaa. Mitä opimme, kaikkiin töihin ei voi kaikkia laittaa eikä ottaa.

 • Eskobar

  Minut määrättiin joskus TE-toimistosta metsätöihin. Paikan päällä selvisi että olisi tarvinnut ammattimetsurin jolla omat kamat. Karenssi tuli ja sääntösuomea juhlittiin kaverin tarjoamilla virontuliaisilla.

 • Hartsa

  Hei Kusmanen, vesuri ei ole läheskään samanlainen, kuin sapeli. Vesuei teroitetaan toiselta puolelta kuin sapeli, eli sieltä ”koverammalta” puolelta. (Käy rautakaupassa katsomassa, jos et ole sitä nähnyt).

  Vesurilla henki lähtee, lyöt sillä miten vaan, sapelilla ei!

Kommentointi on suljettu.