Veikkauksen johdon hirmupalkat

Muistanette, että olen tunnustanut blogeissani olevani ahne riistäjä ja tunnoton kapitalisti. Ja pitäisitte minua sellaisena, vaikka en olisi sitä itse kertonutkaan. Kaikki yrittäjäthän oletusarvoisesti ovat sellaisia, eikö niin? Mutta minunkin ahneudellani on rajansa – tai ainakin kykenen paheksumaan toisten ahneutta.

Nyt pulssini nousi (varmaan kateuden siivittämänä), kun luin Veikkauksen pomojen palkoista. Missä on kohtuus? Miten Veikkauksen kaltaisen valtiollisen monopoliyhtiön johtaminen on muka niin vaativaa, että siitä voi kuitata 34 000 euroa/kk ja 80 000 euron bonukset päälle? Miten hanslankarikin, eli varatoimitusjohtaja, voi vielä saada 24 000 euroa/kk? Ei mitään järkeä.

Kerron teille, jotka ette yrittämisestä tiedä, että monopoliasemassa olevaa puulaakia kykenee johtamaan melkein kuka merkonomi tahansa. Kilpailua ei ole ja lähes kaikki menee kaupaksi sillä hinnalla minkä hihastaan ilkeää karistaa.

Veikkauksen bisnes perustuu yksinoikeuteen unelmien markkinoilla. Se lienee helpoin markkina. Jokaisella on unelmansa. Veikkaus kauppaa eurolla-taivaaseen -haaveita. Liikevaihto perustuu muun muassa ahdinkoon ajautuneiden eläkeläismummojen rahastamiseen. Eikä kilpailua pappojen pajatsorahoista ole lainkaan, laki pitää siitä huolen.  Ainoa innovaatio on kerran kolmessakymmenessä vuodessa lottoon lisätty numero, että voitto tulisi entistäkin paremmin maksimoiduksi.

Siis miten tästä 34 000 euroa/kk?

Onnittelut toimitusjohtaja Olli Sarekoskelle. Vika ei ole hänen, vaan hölmöläisten, jotka tuon maksavat. Sarekoski sanoi rehellisesti: ”Minusta palkka on hyvä.” Niin minustakin.

Väitän, että melkein minkä tahansa keskisuuren, kilpailluilla yksityismarkkinoilla toimivan, yrityksen menestyksellinen johtaminen vaatii huomattavasti enemmän toimitusjohtajaltaan. Monopoli on monopoli ja johdon tehtävä sellaisessa on lähinnä yhteiskunnallista pönöttämistä. Kyky valita pukuun sopiva kravatti.

Ymmärtäisin nuo palkat, jos uhkapeliala olisi Suomessa vapaa ja Veikkaus olisi pärjännyt siinä kisassa. Mutta ei taatusti pärjäisi, jos vapautuisi. Ja ei taatusti vapaudu, koska sosialismi.

Tehkää testi. Vapauttakaa ensin edes ulkomaisten nettikasinoiden mainonta, niin katsotaan sitten palkkoja uudelleen. Veikkauksen kyvyt näkyisivät muutamassa viikossa. Kadonneena liikevaihtona.

Oikeasti minä en kritisoi Veikkauksen monopolia. Se takaa, että rahoista ainakin osa valuu hyvään (vaikka liian paljon meneekin maailmanparannushumpailuun). Minä kritisoin moisia palkkoja, jotka rinnastuvat niiden yksityisen sektorin toimitusjohtajien palkkoihin, joiden oikeasti täytyy olla innovatiivisia, rohkeita ja osaavia, että tuovat maailmalta rahaa meidän kaikkien tarpeeseen. He ovat palkkansa, suuretkin, ansainneet.

*   *   *

Legendaarinen pipo, tuo tunteita herättävä päähine, on mukana Veikkauksen palkkakohussakin. Tietenkin. Olemme pipopääkansaa.

Toimitusjohtaja Olli Sarekoski lahjoitti alaisilleen pipot.

Hehhee…

Saatekirjeessään Sarekoski sanoo armollisesti:

– Ohesta löydät itsellesi pipon, jonka haluan antaa sinulle lahjaksi.

Heeeh heeh heeehehehehehe..

Anteeksi. En voinut mitään. Olen kieroutunut ja näen huumoria siinä missä muut näkevät lämpimän kädenojennuksen onnellisille työntekijöille, jotka ovat iloissaan johtajansa hyvästä palkkaonnesta. Joku heistä oli tosin Iltalehden mukaan todennut, että pipo tuntuu lähinnä vittuilulta. Niin minustakin.

Jussi Juhani

 

Kommentit

 • kootee

  Täyttä asiaa!Paitsi tuo joutava uhriutuminen oletetuista oletusarvoista.Se menee jo harhan puolelle ja pilaa hyvät blogit.

 • Mustamies

  Kysyn vaikka ei kukaan ei ehkä vastaisikaan ?
  Suomen päämisterillä on liikaa valtaa päättää tällaisistayli-suurista palkoista ja bonuksista.
  Veikkaus Oy on myös lähtenyt nostamaan pelien-hintoja, eihän palaajat voi muuten maksaa Uusien Johtajien palkkkoja.
  Veikkaus Oy on myös virittänyt peleihinsä ns. ansat, kun pelaat ”Tuplat” niin voit voittaa enemmän euroja.
  Mutta, jos pelaaja kaikki ansat maksaa, niin takuulla euroja vaan kuluu enemmän, mitään mahdollisuuta ei ole saada euroja takaisin pelaajan omaan kukkaroonsa !

 • Pipo tekee hyvää

  Onpas kirjoitus tyhjää täynnä.

  Ensinnäkin, minulle kyllä kelpaa lahjaksi saatu pipo. On uskomatonta, että nykymaailmassa tai ainakin Nyky-Suomessa loukkaannutaan ja pöyristytään jopa siitä, että saa työnantajaltaan pienen lahjan.

  Jussi Juhani ei tunnu ymmärtävän rahapelialan kilpailua. Veikkaus toimii itse asiassa ahtaassa raossa. Sen toimintaa valvoo ja sääntelee useampi viranomainen. Samaan aikaan siltä edellytetään maltillista kasvua. Ulkomaiset rahapeliyhtiöt toimivat eri logiikalla. Ne suuntaavat mainontaa Suomeen liiketoimintalogiikalla, jossa on tarkoituksena nyhtää viimeinenkin pelieuro. Mitkään rajoitukset eivät niiden toimintaa koske. Näin ollen kilpailun epäsuhta on huomattava Veikkauksen tappioksi. Että tässä tilanteessa yhtiö on menestynyt, kertoo hyvästä johtamisesta. Tunnusluvuilla yhtiö maailman huipputasoa. Kukahan tämän tuloksen takana on? Tietääkö Jussi Juhani, vai kirjoititko ihan kylmiltäsi?

  Et kai tosissasi halua rahapelimainonnan vapauttamista? Sen jälkeen puhutaan ihan eri tasolla rahapeliongelmista.

 • Mustamies

  Suomessa on paljon työttömiä yliopistojen käyneitä henkilöitä, niin takuu-varmasti Veikkaus Oy saisi ainakii puolta-halevemmalla, yhtä-viisaan miehen töihin.
  Miksi Veikkaus Oy:n Johtajan paikkaa ei kilipailetettu,
  kun Veikkaus Oy on tosi kilipailu kenttä !

Kommentointi on suljettu.