Voiko joukkomurhiin turtua?

Pamahti taas. Nyt Manchesterissa. Jumalan kunniaksi ilmeisesti. Paratiisin 72 ihanaa neitsyttä saivat uuden haareminhaltijan. Jälleen eräs ääliöuskontonsa ääliöuhri radikalisoitui ja teki rikoksista hirvittävimmän: tappoi viattomia. Lapsia ja nuoria.

Koko Eurooppa suree uhrien vuoksi ja lähettää sydämessään osanottavia ajatuksia omaisille – mutta entistä laimeammin, olen huomaavinani.  Ja hyvien ihmisten FB-ryhmässä ilmaistaan surua tuttuun tyyliin: Lähinnä haukkumalla kuviteltuja rasisteja, jotka – tietenkin – ”ratsastavat ruumiskasoilla”. Taas. Huokaus.

Näihin hirmutöihin ei pitäisi turtua, mutta sellainen vaara on ilmeinen. Ja niin myös käy. Pahasta tulee arkipäivää ja pian surun ilmaukset ovat vain muodollisia ja puheenaihetta vaihdetaan entistä nopeammin.

Hyvien ihmisten ryhmässäkin pian uusi ”jännä” postaus Jussi Halla-ahosta hukuttaa alleen muutenkin laimean keskustelun Manchesterin joukkomurhasta.

Mitäpä tuota märehtimään. Elämä jatkuu.  Entisellään. Ja se on enimmäkseen kivaa. Telkkarissa pyörii salkkarit ja tätä aloittaessa Haluatko miljonääriksi. Kukapa ei haluaisi?

Kohta pamahtaa taas jossakin. Tai auto syöksyy väkijoukkoon. Tai jotain. Lisää viattomia eurooppalaisia kuolee. Niitäkin, jotka eivät ehtineet vielä edes kirjoittaa someen pahaa sanaa kenestäkään. Olivat liian nuoria sellaiseen.

Jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Eikä meille tapahtunutkaan. Suomalaisille. Ei ne meitä vihaa, jos ei ärsytetä.  Pysytään hissukseen täällä pensaikossa, niin eivät ehkä huomaa. Jäniksiä luulee olevan. (Riitaoja).

Hesarissa oli aiheesta, turtumisesta, ansiokas juttu. Siinä filosofian professori Juha Särkkä toteaa:
– Oma vaikutelmani on, että tähän turtuu. Terrori-iskut eivät saa liikkeelle samanlaisia pöytäkeskusteluja kuin ennen
– Kun asiat tulevat niin tavallisiksi, niin on yhä lähempänä se, ettei tavanomaisia reaktioita enää synny.

Kuulostaa karmealta tuo joukkomurhiin turtuminen, mutta totta se on. Huomaan sen itsessäni.

Kun Pariisissa tapettiin yli sata ihmistä kirjoitin järkyttyneenä blogin Massamurhattu unelma. Kun Pietarissa räjäytettiin viisitoista ihmistä, ajattelin kirjoittaa, mutta en viitsinyt. Tukholman veriteon jälkeen en edes aikonut.

Toisaalta: Mitä sanoisin? Mitä järkeä kenenkään on enää sanoa mitään? Eikö kaikki ole jo sanottu? Ne tuhannet tyhjät sanat: Ettei pelolle pidä antaa valtaa. Että pitää vain jatkaa elämäänsä. Ettei mitään erikoista, joka uhkaisi Suomea, ole menossa.

Juha Sipilä toivoi A-studiossa, että puhumista lisättäisiin.  Epäilen hyödyttääkö se. Ehkä se pitäisi lopettaa. Olisi jo tekojen aika. Mutta teot eivät kiinnosta ketään, koska siinä jotkut saattaisivat pahoittaa mielensä. Eikä mielenosoitukset ole mukavia.

Odotellaan siis rauhassa seuraavaa pommia. Se tulee taatusti.

Nyt telkusta tulee Enbuske, Veitola & Salminen. Jännää.

Jussi Juhani

PS. Oikeasti suren jokaista pommi-iskussa menehtynyttä ja omaisten tuska yltää Savoon saakka.  En vain enää jaksa. Siis tätä suomalaista keskustelua, missä tolkullisuuskin väännettiin rasismiksi ja kaikesta tärkeästä halutaan yhdessä vaieta. Olla jäniksiä. Tällaisessa maailmassa ei ole tolkkua.

 

 

 

Kommentit

 • Betzku

  Toisen posken kääntäminen ei auta enää.
  Länsimaisen yhteiskunnan lapsellinen harha siitä, että nämä tämän ajan terroristit haluaisivat omaksua arvomme kunhan vain tarpeeksi ymmärrämme, suvaitsemme ja kotoutamme on täyttä valhetta.
  Parempi olisi antaa näiden henkilöiden toteuttaa omia yhteiskuntajärjestelmiään omissa maissaan. Miksi väkisin tuputtaa länsimaista ideologiaa henkilöille / maille, jotka eivät sitä lopulta ilmiselvästikään halua. Eiköhän esimerkiksi tämä Manchesterin iskun tekijä ollut taas yksi surkea esimerkki siitä miten epäonnistunutta määrätyn porukan integroituminen jopa toisessa polvessa on arvoihimme.
  Tällainen monikulttuurisuus, jota tänne väkisin määrättyjen tahojen toimesta ajetaan, ei ole rikkautta. Tämä on täydellisen epäonnistunut ihmis- ja yhteiskuntakoe, jonka seuraukset maksaa aina viattomat. Syylliset ne vaan porskuttavat massiivisten turvajärjestelyiden ympäröiminä.

  • Maailmaakin nähnyt

   Harvinaisen osuvasti määritelty. Pääministerimme totesi globaalin yhteisön epäonnistuneen terrorismin torjumisessa. Mikä sellainen yhteisö on? On joukko erisuuntaisia valtio- ja ryhmäintressejä. HS kertoi, että somalinuoria lähetetään Somaliaan vuosiksikin uudelleenkoulutettaviksi kun ovat omaksuneet länsimaisia arvoja. Tämä romahduttaa parikin vaaleanpunaista pilvilinnaa. Somalia ei siis ole vaarallinen valtio ja nämä ns. pakolaiset määrätietoisesti vastustavat kotouttamista. Kotoutuminen ei voi onnistua sopeutumatta paikalliseen kulttuuriin ja sen arvoihin.

   • Betzku

    Juurikin näin, joskus voisi olla hyvä ottaa oppia vaikkapa kasvi- tai eläinkunnasta. Esimerkiksi koivu ei kasva Somaliassa, poro ei menesty Afganistanissa. Tähän kaikkeen on olemassa syy, kutsutaan sitä vaikka luonnon laiksi. Rupeaa tuntumaan päivä päivältä enemmän siltä, että sama pätee ihmiskunnan eri rotuihin. Meitä ei kait ole tarkoituskaan sekoittaa sen enempää keskenään. Nyt kun olemme sitä tehneet, seuraukset ovat katastrofaaliset.

 • Tessu

  Tämmöinen lisääntyy vaan kokoajan,koskahan meillä herätään ennen kuin on jo liian myöhäistä…

 • Kysymys merkki ?

  Taas hyvä ja ajattelemisen arvoinen kirjoitus Jussilta. Pahuus on ja on aina ollut ihmiseksi nimitetyn olennon ominaisuus jota on vaikea ”kitkeä” ihmisen olemuksesta mutta jokainen yksilötasollakin voi edistää rauhaa tässä yhteiskunnassa. Tosin yksityinen pieni ihminen ei voi mitään näille kauheille teoille jota nämä radikalisoituneet kuoleman kylväjät tekevät .Surun ja neuvottomuuden tunne vain valtaa mielen.

 • Syskyj

  Tällaista väkivaltaa ei voi liikaa pohtia.Itsesuojeluvaisto
  sen verran pelittää. Luulisin sen olevan verrannollista
  rintamamiehien henkiseen asennoitumiseen, kun kaveri
  lähtee. Tätä herkkua tulee liikaa..Taviksen eväät on vähissä,
  että voisi jotenkin auttaa.Jokaisen iskun välttäminen olisi
  tietenkin hyvä asia.

 • Hjhjhj

  Olen ajatellut ja sanonutkin ihan samaa: terrorista on tullut Eurooppaan uusi normaali. Olen silti todella syvältä vihainen päättäjillemme, jotka eivät uskalla tehdä työtään, siis päättää. Päättää olla päästämättä tänne paperitonta sakkia ja päättäväisesti poistaa ne, jotka ovat jo tulleet, mutta eivät oikeasti turvapaikkaa tarvitse. Olen ajatellut kauhistuneena, mitä tekisin, jos oman lapsen kohdalle isku sattuisi. Minusta tulisi kauhea. Pidättely loppuisi ja antaisin palaa.

 • p-l

  voisi myös eläinmaailmasta ottaa esimerkkiä. päättäjät voisivat katsoa muutaman luontodokumentin,ja todeta että harvoin esim,leijona ja seepralaumat käyskentelevät sovussa keskenään.myöskään minkki ei yleensä juttele leppoisia vaikkapa kanatarhassa.

 • asko.n

  entäs montako vuosisataa mustalaisia on ollut suomen maaperällä?,ehkä viitisensataa.kyllä nekin vaan mieluiten omissa yhteisöissään ovat viihtyneet,ja hylkimistä tapahtuu edelleen puolin ja toisin.heidän ja valtaväestön välillä

 • vihmerä

  mitä olen näitä etelän eläjiä pitemmän aikaa seurannut niin yleensä kaikki menee siihen asti ihan ok kun mennään heidän ehdoilla, ja mieliksi.mutta jos alkaa vastahankaan niin silloin alkaa tilanne muutua. ja päättäjät lässyttää aina että kantaväestön pitäisi mennä tutustumaan heihin.huomannut että sitä ne vähiten haluaa.

 • plokkariukki

  Kyllä tappamiseen ja kuoleman näkemiseen turtuu, kun sitä tarpeeksi näkee ja kokee. Me länsimaalaiset emme ole siihen vielä vaan tottuneet ja sitä tarpeeksi nähneet vähään aikaan. Kun synnyt sodan ja vihan keskelle ja elät siellä, tapa tai tule tapetuksi on vain ”elämää”. Vuosia vapaaehtoisina tai pakotettuina ovat monet palkkasoturit saaneet tartunnan aseiden ja räjähteiden kanssa elämisestä ja he eivät enää sen jälkeen sopeudu länsimaiseen elämäntapaan. Esimerkkejä on ihan suomalaisissakin kriha-veteraaneissa. Aasiasta, Lähi-Idästä, Kauko-Idästä puhumattakaan palanneet Naton ”rauhanretkeläiset” eivät monesti enää sopeudu takaisin siviili-elämään. Tämä on vain yhden kriha-veteraanin mielipide.

 • eke

  Savolainen profetia tämä blogistin juttu.Nyt taas Lontoo. Miten uutisoidaan Suomessa ? Viranomaiset epäonnistuivat, ihanaa yhteisöllisyyttä kun lontoolaiset auttoivat uhreja, yksittäistapaus, rikollinen tausta, syntyneet Britanniassa, syrjääntyneitä reppanoita, syy brittien mukanaolo roskasakki ja luuserijahdissa jne. punavihreää selittelyä ja valkopesua. Olisiko syytä kertoa totuus: Syy hallitsematon maahanmuutto ja tietty uskonto, joka kehottaa tappamaan muita samaan uskoon kuulumattomia.

Kommentointi on suljettu.