5 tapaa parantaa maailmaa

  1. Ota asioista selvää

Kun tiedät enemmän, et ole vietävissä. Ymmärrät myös perhosvaikutuksen eli pienikin teko vaikuttaa paljon laajemmin kuin haluaisi ymmärtää. Valintasi eivät kosketa vain sinua. Yksikin muutos parempaan, voi saada välillisesti aikaan paljon hyvää. On tietysti vähän liioittelua sanoa, että yhden ihmisen tekemä muutos saisi mullistusta aikaan, mutta välillä vähättelemme omia toimiamme.

Meille tuputetaan paljon kaikenlaista hölynpölyä, mutta asiallistakin tietoa on tarjolla. Arman pohjantähden alla voi avata katsomaan maailmaa vähän laajemmin tai ymmärtämään ilmiöitä, joihin itselläsi ei ole kosketusta.

Helsingissä on vielä muutaman päivän ajan Poliittisen valokuvan näyttely teemanaan ruoka. Ruoantuotanto vaikuttaa laajasti koko maapalloon ja täällä eläviin ihmisiin ja eläimiin.

Valokuvataiteen museon sivuilla lisätietoa: http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/nayttelyt/nyt/event/72/253—poliittisen-valokuvan-festivaali-2017-ruoka

Yhden ihmisen kokemus: http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005075881.html

Usein haluamme unohtaa ne ihmiset, jotka elävät kaukana meidän todellisuudestamme. Machine -elokuva kuvaa vaatetehtaiden työntekijöiden oloja. Orjuus on tätä päivää. Ihmisen henki ei paljon paina, kun halutaan tehdä mahdollisimman halvalla.

http://www.savonsanomat.fi/kulttuuri/elokuvat/Machines/936368

Ei tarvitse kuin katsoa esimerkiksi The true cost -filmi https://truecostmovie.com/ tai jokin muu vaateteollisuutta käsittelevä dokumentti, niin ymmärtää, miten me vaikutamme globaalisti luontoon ja ihmisiin. Asioista voi keskustella muidenkin kanssa tai viettää yhteisen leffaillan.

Kevin Bales: Nykyajan orjat- ja miten heidät vapautetaan.

 

  1. Tee hyvää

Jokainen voi tehdä hyvää omalla tavallaan. Joku on väittänyt, että antamisesta saisi jopa hyvän mielen! Ei kokeilemalla ainakaan menetä mitään. Maailmassa on paljon pahaa, joten pienikin teko on parempaan päin. Ottaisitko kodittoman eläimen omaksesi? Auttaisitko vaikkapa yksinäisiä vanhuksia ystävätoiminnan avulla? Lähtisitkö suojelemaan luontoa vapaaehtoisena?

Yksikin ystävällinen sana tai lause, voi jäädä toisen mieleen pitkäksi aikaa, jopa eliniäksi. Parasta on, että yksi muutos voi saada hiljalleen oman elämänkin eri tasolle. Nyt vietetään taas vuotuista vaatevallankumousta, joka näkyy somessa who made my clothes -kyltteinä.

Vaatevallankumous vaatii vaateteollisuudelta läpinäkyvämpää ja vastuullisempaa tuotantoa.

http://fashionrevolution.org/country/finland/

Täältä saa lisäinfoa vaikuttamisesta globaaleihin työoloihin: http://www.sask.fi/

Vilkaise videolta, mitä tapahtui, kun ihmisille myytiin 2 euron t-paitoja. http://outilespyy.com/if-they-only-knew/

 

  1. Huolehdi itsestäsi

Yksikään auttaja ei ole hyödyllinen, jos kuluttaa itsensä äärirajoille. Kun oma vointi on hyvä fyysisesti ja psyykkisesti, jaksaa auttaa muitakin paremmin. Se voi tarkoittaa ruokavalioon panostamista ja liikkumista, mutta myös omien etujen eteen on taisteltava. Ei saa alistua huonoon kohteluun.

Kun on perehtynyt asioihin, esimerkiksi työntekijöiden oloihin muualla maailmassa, ei tarvitse pohtia, mihin ammattiyhdistysliikettä tarvitaan. Yhdessä saa enemmän aikaan. Näin vapun lähestyessä on ihan hyvä pohtia, olisiko Suomessakin aihetta huolestua joistakin kehityssuunnista?

 

  1. Rauhoita mielesi eli meditoi

Meditoimisen terveysvaikutuksista puhutaan paljon, mutta meditoiminen ei välttämättä tarkoita kaikille istumista paikallaan hiljaa. Osa käy juoksemassa tai kävelee metsässä, toiselle jooga tai tiskaaminen sopii parhaiten. Pääasia on, että mieli hiljenee ja rentoutuu. Stressi vähenee ja asiat asettuvat mittasuhteisiin. Silloin on pienempi todennäköisyys, että päästää suustaan loukkaavia sanoja tai masentuu kohdatessaan maailman raakuuden.

 

  1. Pohdi kuluttamistasi ja tee asialle jotain

Aina sama ruikutus, mutta näin se on. Kun heittäytyy ulos kuluttamisen oravanpyörästä, ehtii tehdä enemmän merkityksellisiä asioita. Hoitaa omaa kuntoaan tai lukea kirjan (mene jo sinne kirjastoon).

Avaa silmäsi ja uskalla katsoa. Yritykset yrittävät kyllä antaa itsestään hyvän kuvan, koska ekologisista ja eettisestä kuluttamisesta on tullut trendi. Yritysten alihankintaketjut ovat kuitenkin pitkiä, eikä useinkaan olla perillä siitä, mitä tuotannon alkupäässä tapahtuu. Tai ainakaan sitä ei kerrota.

Itse heitin itselleni uudenvuoden lupauksena haasteen olla ostamatta koko vuonna vaatteita tai muuta turhaa. Moni muukin kriittinen ajattelija on tehnyt saman kokeilun. Himoshoppailijalle muutos voi olla rankempi. Ostolakko pakottaa ajattelemaan vaatteen ja tavaran elinkaarta, tavaran ostamisen helppoutta ja sitä, mitä vaatteet meistä kertovat.