Miten ja miksi vegaaniksi?

”Jonakin päivänä kaikki muuttuu sinun silmissäsi. / Myös keittokirja. / Et katsele sitä enää samalla tavalla kuin ennen. / Näet siellä vain tuhottua elämää” (Eeva Kilpi)

Suomessa noin 60 miljoonaa tuotantoeläintä kuolee joka vuosi. Mutta kuolemaakin pahempaa on se, etteivät he koskaan saaneetkaan elää. Eivät elämisen arvoista elämää. Ihmiskeskeisessä maailmankuvassa muiden elävien olentojen mieli, tarpeet ja tunteet unohdetaan tyystin, sillä kaikki maailmassa on olemassa vain tuottaakseen ihmiselle hyötyä. Metsässä rymistävä hirvi tuo mieleen paistin, lehmä aiheuttaa maitojäätelön mieliteon ja lammas muistuttaa villasukista. Mutta maailma on mahdollista nähdä toisinkin.

Suomessa on jälleen tehty uusi ennätys lihan kulutuksessa kaikesta vegaanihypestä huolimatta. Kasvissyönti ei ole mikään uusi ilmiö, vaan kautta aikojen ihmiset ovat luopuneet lihan syömisestä. Esimerkiksi Darwin ja Einstein pohtivat lihansyönnin mielettömyyttä. Ehkä he tiesivät liikaa, jatkaakseen elämän riistämistä mielihalujen tähden. Vegaani pyrkii välttämään eläinperäisiä tuotteita kaikessa elämässään. Vegaanisen ruokavalion noudattaminen on helpottunut jatkuvasti lisääntyvien vegaanisten tuotteiden vuoksi, mutta myös internetin tarjoaman ”vertaistuen” avulla. Youtubessa ja instagramissa on lukuisia vegaanista elämäntapaa esitteleviä ihmisiä ja tietoa ruokavalintojen vaikutuksista saa helposti. Kaiken mahdollisen voi kokkailla vegaanisena halutessaan.

Vegaaniseen ruokavalioon on varminta siirtyä vähän kerrallaan, jotta oppii, kuinka korvaa pois jättämänsä tuotteet ruokavaliossa saadakseen edelleen kaikki tarpeelliset ravintoaineet. On helpompi omaksua täysipainoinen ruokavalio, kun luopuu ensin lihasta ja etsii sen tilalle sopivat tuotteet, jotka takaavat täysipainoisen ravitsemuksen. Sen jälkeen voi jättää munat ja maidon pois ja opetella, mistä kasvimaidoista pitää ja miten ruuanlaitto ja leivonta sujuvat ilman munia ja maitoa. Kun perusruokavalio on hanskassa, on aikaa perehtyä tarkemmin lisäaineisiin, kosmetiikkaan, pesuaineisiin ja vaatteisiin, jotka sopivat vegaanille.

Tietenkin voi ryhtyä vegaaniksi yhdeltä istumalta! Kaikki muutokset vievät kuitenkin aikansa ja ravitsemukseen tulee perehtyä huolella. Kestää hetken tottua uusiin makuihin ja opetella uudet tuotteet, joista pitää. Myös pään sisällä tapahtuu muutoksia. Lihan paistamisesta syntyvä haju ja maidon vastenmielisyys iskevät tajuntaasi eri tavalla, kun et ole siedättänyt itseäsi niille. Valinta kannattaa osata perustella muille selkeästi. Vegaanituotteet -sivusto tarjoaa käytännön apua kauppareissuille ja tutuille voi vinkata, minkä keksipaketin voi nostaa pöytään, kun vegaani tulee kahville. Reseptivinkeistä ei ole pulaa. Suomessa Chocochili ja Kamomillan konditoria ovat jo vuosia jakaneet parhaita vinkkejään.

Vegaani sanoutuu irti perinteestä, jota valtaosa kansasta toteuttaa. On siis vain luonnollista, että välillä tulee vastaan hankalia tilanteita. Sukulaiset kokevat ehkä elämäntavan nirsoiluksi tai joksikin uskonnoksi. Omaa filosofiaansa on turha tuputtaa heille, jotka eivät ole valmiita kuulemaan. Vegaanina tosin usein haluaa uskoa, että jos kaikki tietäisivät totuuden nykyisestä ruuantuotannosta, vegaaneja olisi paljon enemmän. Monesti kuulee sanottavan, että ihminen on liian herkkä näkemään kauheita asioita. Samalla sitä kuitenkin jatkaa elämäänsä tukien tuota kauheutta. On helpompi unohtaa, jos ei ole koskaan katsonut kuvia, kuullut menetelmiä ja ymmärtänyt lukuja eläintiloilta. Niin tuskaista ja virikkeetöntä elämää, joka loppuu liian lyhyeen. On helpompi jatkaa elämäänsä kuin ennenkin, jos ei halua katsoa totuutta silmästä silmään. Jokainen eläinkunnan tuotteita käyttävä on tukemassa nykyisen kaltaista tuotantoa.

Veganismi on helpompaa kuin koskaan, koska ihmiset ympäri maailman ovat havahtuneet muutoksen tarpeeseen. Ihminen voi vaikuttaa hurjasti omaan terveyteensä jokapäiväisillä valinnoillaan ja vegaanina sydän- ja verisuonitaudit, ylipaino, tyypin 2 diabetes ja osa syövistä (esimerkiksi paksusuolisyöpä) ovat epätodennäköisempiä. Myös yhä enemmän tiedetään ilmastonmuutoksen syistä, ympäristöongelmista ja eläinten kyvyistä ja älykkyydestä. Millaista maailmaa tahdomme ylläpitää? Kun alat tarkastella yhtä osa-aluetta elämässäsi, voit pian huomata, että koko maailmankatsomuksesi muuttuu.

Eveliina Lundqvist: Kurkistus eläintilojen sisälle http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/arki/kurkistus-elaintilojen-sisalle

Gary Yourofsky: The best speech you will ever hear. https://www.youtube.com/watch?v=_K36Zu0pA4U

101 Reasons to go vegan -presentation https://www.youtube.com/watch?v=W4HJcq8qHAY

Cowspiracy: The Sustainability Secret -dokumentti

Pick up limes https://www.youtube.com/channel/UCq2E1mIwUKMWzCA4liA_XGQ