Sinun elämäsi, sinun valintasi

20160708_105957

 

Kesä ja loma. Monelle se tarkoittaa holtitonta rahan kulutusta, kaljaa, makkaraa ja pakollista kesälomamatkaa. Elämä on ihmisen parasta aikaa siksikin, että voi tehdä juuri sitä, mitä haluaa. Loma on paras aika toteuttaa itseään. Voi kokeilla uutta harrastusta, lueskella kirjoja, kuunnella hiljaisuutta nurmikolla ja pysyä paikallaan tekemättä mitään. Kerrankin on aikaa nähdä, haistaa, kuulla ja maistaa kaikki se, mitä ei arjessa ehdi. Paras hetki onkin usein juuri nyt, sen ja tämän välisessä tilassa, juuri ennen ja vähän jälkeen.

Liian usein elämälle asetetaan kovia odotuksia, lomastakin tulee suorittamista, elämää eletään jonkun toisen mukaan. Elämä on liian lyhyt, jotta kannattaisi hukata hetkeäkään toteuttaen jonkun toisen unelmaa tai elellen yleisesti hyväksi katsottua elämää. Parhaiten mieleen jää vapaus, makoilu rantakallioilla uimisen välissä, jutustelu hyvässä seurassa tai pyöräily vailla päämäärää. Rahalla voi saada vapautta tehdä asioita, mutta rahaa ei kuitenkaan tarvita hyvien hetkien kokemiseen. Ei tarvitse matkustaa Fidzille nähdäkseen kauneutta, oppiakseen itsestään, nauttiakseen elämästä.

20160709_175657

Somessa ihaillaan oman tiensä kulkijoita, vapaita, kauniita ja nuoria ihmisiä, jotka jakavat elämäntapaansa netissä. Helposti omaa elämäänsä kuvittaa netissä hyvin erilaiseksi kuin se oikeasti on. Kenenkään elämä ei ole aina täydellistä, mutta ainahan sitä kohti voi pyrkiä. Ei välttämättä silti samalla tavalla kuin muutkin. Oman elämän eläminen ei tarkoita itsekkyyttä tai toisten vahingoittamista omilla valinnoilla. Vahingoittamiseksi ei kuitenkaan lasketa sukulaisten tai tuttavien loukkaantumista vain siksi, etteivät he pitäneet päätöksistäsi.

Omaa sisäistä ääntään voi olla vaikea kuulla, mutta siksi pysähtyminen, hiljaisuus ja tekemättömyys ovat välillä paikallaan. Koko ajan ympäristö vaikuttaa mieleen ja saattaa alkaa tuntua, että naapurin kadehdittavat grillibileet ja ulkomaanmatkat ovat juuri sitä, mitä omasta elämästä puuttuu. Mutta on turha ostaa kallista grilliä, jos ei kestä käryä. Vaelluskengät ja rinkka näyttävät hyvältä eteisen nurkassa, mutta eivät tee vaeltamista puolestasi. Ehkä et olekaan omakotitalo, kaksi lasta ja koira -ihmisiä? Vain sinä itse voit tietää, vain sinä saat päättää.

IMG_3342