Tiedostava joulu ja viime hetken lahjavinkit

20161201_085629

 

Joulu on enää henkäyksen päässä ja monessa kodissa kiire täyttää viimeiset päivät. Joulua on mahdollista viettää stressin sijaan tiedostaen ja hyvää jakaen. Internet ja kirjauutuudet ovat täynnä vegaanisia ruokaideoita ja uusia makuja kannattaa siis kokeilla eläinystävällisten reseptien muodossa. Laatikot, piparit, salaatit ja makeiset onnistuvat helposti ilman maitoa ja munia. Kookosriisipuuro oli jo viime joulun hitti ja pullakin onnistuu vaivatta vegaanisena. Tänä jouluna porkkala eli porkkanasta valmistettu kylmäsavulohen vastine on pakko kokeilla. Ruokaa ei kannata tehdä liikaa, jotta ei synny turhaa hävikkiä. Kuten tiedämme, kaupat ovat nykyisin auki melkein aina, joten ruokaa ei tarvitse varastoida. Juhlan tuntua saa panostamalla määrän sijaan laatuun. Jouluun kuuluvat kotimaiset juurekset: porkkana, punajuuri, lanttu ja peruna eli lähiruoan suosiminen on helppoa ja perinteistä. Jauhopeukalo voi  leipoa ruokalahjoja tai pakata lasipurkkiin pikkuleipäainekset viemiseksi.


img_2352

Jos kukkaro pullistelee, voi kauppojen sijasta suunnata rahansa hyväntekeväisyyteen. Kohteita löytyy nykyisin joka lähtöön, jos haluaa auttaa kotimaan vähävaraisia, eläimiä tai luontoa. Tavaran sijaan voi myös lahjoittaa läheisille elämyksiä. Aineettomat lahjat ovat ympäristöystävällisiä ja helpottavat viime hetken lahjojen etsijää. Elokuvaliput, junaliput, hemmotteluhoidot ja elämyslahjat ilahduttavat varmasti ilman, että nurkkiin kerääntyy turhaa tavaraa.

Kirjalahjat ja luovat lahjat ovat hyviä ideoita, jos joka tapauksessa haluaa antaa jotakin konkreettista. Yhä useampi ihminen kaipaa jotakin konkreettista tekemistä käsillä ja se on samalla halpaa terapiaa. Yksi kirja taas voi muuttaa koko maailmankatsomuksen tai ainakin antaa pienen eskapistisen elämyksen joulupäivään. E-kirjat ovat monelle jo tuttuja. Myös luonnonkosmetiikka on hyvä idea, sillä se tulee käytettyä pois, eikä kuormita luontoa. Ja lahjat pakataan tietenkin kodista löytyviin jämämateriaaleihin, kuten sanomalehtiin tai kankaan paloihin, jotka voi kierrättää helposti toisin kuin kaupan värilahjapaperit.

Joulun pyhinä tiedostava on yllättävän helppo olla, onhan joulu rauhoittumisen, yhdessäolon ja kynttilöiden aikaa. Jouluvalot kannattaa ajastaa, jotta ne eivät pala silloin, kun kukaan ei näe ja lähialueille voi jo ulkoilun ilostakin reippailla kävellen tai suksilla auton sijaan. Pienen ulkoilun jälkeen jaksaa taas syödä eli keskittyä olennaiseen.

img_0988