Turhia unelmia vai toimintasuunnitelmia?

IMG_1707

Oletko sinäkin sellainen, joka keskustelee välillä kärkevästikin aikamme epäkohdista ja maailman tilasta? Uskot ehkä tietäväsi, miten maailman tulisi makoilla, etkä pelkää sanoa sitä keskustelutoverille. Meillä päin sellaista jutustelua sanotaan maailman parantamiseksi. Näitä mualiman parantajiahan on pallo puolillaan. Mielestäni se ei ole kuitenkaan turhaa. Turhuutta on, jos elämänsä elää turhia ajattelematta. Päätöksiä kyseenalaistamatta tai omia valintoja arvioimatta, ei mikään muuttuisi koskaan paremmaksi.

Tänään onkin hyvä aika ryhtyä sanoista myös tekoihin. WWF teki kyselytutkimuksen, jonka mukaan 89% suomalaisista haluaisi metsien hakkuiden sijaan säilyttää luonnon monimuotoisuuden. (http://wwf.fi/wwf-suomi/viestinta/uutiset-ja-tiedotteet/Kysely–Ylivoimainen-enemmisto-kannattaa-metsien-monimuotoisuuden-turvaamista-hakkuiden-lisaamisen-sijasta-2708.a). Yllä olevan kuvan olen napannut Puijolta, luonnon kauneudesta kaupungin ytimessä. Nyt Puijon kehittämisestä keskustellessa olisi hyvä muistutella mieleen luonnon merkitystä. Hyvä idea on käydä paikalla hengittelemässä metsän hiljaisuudessa, samalla verenpainekin laskee ja stressi vähenee. Metsän saa hakattua sileäksi muutamassa päivässä, mutta sen luonnontilaan kasvamiseen ei sata vuotta riitä.

Tänään, sunnuntaina, oli luonnonvarojen ylikulutuspäivä Suomessa eli loppuvuosi eletään luonnonvarojen osalta velaksi (http://wwf.fi/uhat/ylikulutus/). Ylikulutuspäivänä luonnonvarojen kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja vuoden aikana. Ylikulutuspäivä aikaistuu joka vuosi. Suomen kohdalla iso tekijä on tietenkin energiantuotanto ja liikennepäästöt, mutta peiliinkin tulee katsoa. Jos kaikki kuluttaisivat suomalaisten lailla, tarvittaisiin yli kolme maapalloa. Suomessa vaikutukset näkyvät esimerkiksi metsäluonnon köyhtymisenä ja kalakantojen vähenemisenä, mutta valintamme vaikuttavat merkittävästi myös silmiemme näkymättömissä. Asumiseen, pukeutumiseen ja syömiseen liittyvät valintamme ovat merkityksellisiä luonnon, eläinten ja muiden ihmisten kannalta, vaikka tuo luonto olisikin sademetsää ja ihmiset ja eläimet toisella puolella maailmaa. On helppo unohtaa tekojen vaikutukset, jos ne eivät näy omassa elämässä.

Gösta Sundqvist lauloi jo vuonna 1991 Raparperitaivaasta, pakopaikasta luonnon helmassa. Kulutusjuhlille ei vain näy loppua. Suomessa moni mieltää itsensä luonnonystäväksi ja lomilla ajellaan mökeille pakoon pahaa maailmaa. Mökkeillessä moni elääkin metsän kainalossa, järven liplatusta kuunnellen ja nykyelämän ihanuuksista luopuen. Luonnon kannalta pääasia on kuitenkin se, millaisia valintoja tekee arjessa, ihan siinä normaalissa elämässään. Usein kuulee sanottavan, että yksi ihminen ei maailmaa voi muuttaa. Jokainen voi kuitenkin valita, onko omalta osaltaan tukemassa vai tuhoamassa elämää.