Vege vai vegaani?

Vegaaniruoka on nyt trendikästä ja joka viikko keskustellaan lihansyönnin haitoista tai uusista ruokaideoista. Myös kasvisruokakirjoja on viime vuosina julkaistu toinen toistaan houkuttelevampia. Välillä käsitteet menevät kuitenkin sekaisin, kasvisruokavaliosta saatetaan puhua synonyyminä vegaanisen ruokavalion kanssa. Vegaanisuus on tiukka ruokavalio, jossa ei sallita mitään eläinperäisiä tuotteita. Vegaanin on kiinnitettävä paljon huomiota ruokavalionsa koostamiseen ja B12-vitamiini on otettava purkista. Usein veganismi on elämäntapa eli eläinystävällinen periaate koskee myös esimerkiksi vaatteita ja kosmetiikkaa. Suurin osa kasvissyöjistä sisällyttää kuitenkin ruokavalioonsa maitotuotteita ja ehkä myös munia. Tällainen ruokavalio ei vaadi vitamiinivalmisteita sen enempää kuin sekaruokavaliokaan.

IMG_3073

Kasvisruoan suosiminen on nykyisin helppoa, kun tarjontaa on paljon. Kauppojen pakastealtaista löytyy Kuopiossakin kaikenlaista helppoa syötävää kasvisnugeteista kebabiin, vaikka terveyden kannalta niiden soisi olevan vain satunnaisia herkkuja. Nyhtökaura viedään ainakin näin alkuhuumassa hyllyltä hetkessä. Ensireaktio voi silti olla, ettei tiedä, mitä sitä söisi, jos ei jauhelihaa tai broilerisuikaleita. Ruokavalioon panostamalla voi löytää uusia makuja, raaka-aineita ja mielenkiintoisia reseptejä. Kasvisruoan tekeminen on halutessaan ihan yhtä helppoa ja nopeaa kuin liharuoankin. Makaronilaatikko onnistuu helposti soijarouheesta ja halutessaan vegaanisena kasvimaidolla ja juustonkaltaisella valmisteella.

IMG_3251

Välimerellinen halloumi-munakoisolisäke

Välimerellinen halloumi-munakoisolisäke

Pastaa ja lupiinitempehiä.

Pastaa, hapankaalia ja lupiinitempehiä.


Eläinten asemaa ja ilmaston tilaa parantaa sekin, että syö lihaa harvemmin, kokeilee joskus esimerkiksi kauramaitoa leivontaan tai jättää juuston vähemmälle. Muutoksia voi tehdä pieninkin askelin, kasvisruokamaanantai voi piristää ja vegaaninen raakakakku olla jopa parempaa kuin kermakakku.