Villiyrtit valtaavat jo pihamaat ja pellonpientareet. Ruokaa ei kannata tallata jalkoihinsa vaan kerätä lautaselle. Villiyrtit kannattaa kerätä nuorina ja puhtaalta paikalta. Lapsista on jännittävää etsiä luonnosta syötävää, mutta nuorimpien kanssa on syytä olla tarkkana, että suuhun sujahtaa vain tuttuja, turvallisia yrttejä. Villiyrtit ovat terveellisiä ja monia on käytetty rohtoina kautta aikojen. ”Hortoilusta” kiinnostuneiden kannattaa ladata villiyrttisovellus, josta voi lukea lisää täältä: http://www.suomenluonto.fi/sovellus/
Villimpi pesto:
ruukku basilikaa ja/tai villiyrttejä esimerkiksi poimulehtiä ja voikukanlehtiä (määrällisesti pari desiä)
noin 1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1/2-1 dl pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
pala parmesania raastettuna
ripaus suolaa
Soseuta peston ainekset esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää öljyä vähitellen tarpeen mukaan, jotta koostumuksesta saa sopivan. Maista suola. Pesto käy kastikkeeksi pastalle ja perunaruokiin, lohen kanssa, leivälle tai salaattiin.
Mango-aurajuustosalaatti:
Salaattipohja, johon voi kaupan jääsalaatin ja babypinaatin lisäksi poimia luonnosta ketunleipiä, piharatamoa ja maitohorsmaa.
1 mango
1 avokado
1/2 kurkkua
aurajuustoa
paahdettuja kurpitsansiemeniä
Jos et jaksa väsätä pestoa, sopii salaatinkastikkeeksi kylmäpuristettu oliiviöljy ja balsamiviinietikkaa.