Täydellinen pyöräilysää

DSC_0521-001

Pitkästä aikaa oli yhtä aikaa tarjolla vapaapäivä, täydellinen keli sekä sopiva fiilis ulkoiluun. Mitään paikkaa ei kolottanut, flunssa ei pahemmin vaivannut eivätkä välineet (kerrankin) olleet hukassa. Ei siis ollut mitään estettä lähteä reippaalle pyörälenkille järvimaisemiin. Mikä olisikaan parempi tapa viettää viimeisiä lomapäiviä kuin tehden jotain itselle mieluista, kuten kerätä kilometrejä pyörän mittariin. Nyt lomailtuani puolitoista viikkoa alkavat päivät viimeinkin tuntumaan vapaa-ajalta arjen velvoitteiden painuessa jonnekin tajunnan rajamaille. Loma-arki täyttyy puuhailusta, pyöräilystä ja muusta ulkoilusta sekä vaan silkasta olemisesta.

DSC_0523c

DSC_0525c

Rautaniemeen on ilmestynyt hurjasti uusia, upeita omakotitaloja, joista osa on jopa päässyt rantatontille. Rakentaminen ja uusi asuinalue tarkoittavat myös uusia neitseellisiä pyöräteitä, joita pitkin ajellessa kilometrit täyttyvät kuin itsestään. Myös sielua hivelevät järvimaisemat yhdessä uusien reittien kanssa johtavat ajantajun täydelliseen katoamiseen. Vasta nälän tai illan hämärtymisen yllättäessä tajuaa tuntien vierähtäneen huomaamatta. Lihakset eivät hyydy, eivätkä voimat vähene, vaan energiaaa imetään suoraan luonnosta ja ainutlaatuisista vesistömaisemista. Jotenkin jännästi jopa lähes viikon inhottavasti vaivannut lapajumi ja sen aiheuttamat tuskat unohtuivat pyöräilyn viedessä mukanaan.

DSC_0527-001

DSC_0509c

Kun uskaltautuu poikkeamaan valmiilta lenkkipoluilta, voi onnistua löytämään hienoja maastoja, paikkoja sekä koskematonta luontoa. Ihan Savolanniemen omakotitalojen nätisti laitettujen pihojen takaa kiemurtelee hiekkatie maisemissa, joita voisi helposti erehtyä maaseuduksi luulemaan. Samalta suunnalta maalaismiljöön kanssa muutaman pikkupolun takaa löytyy ahomansikoita valtoimenaan kasvava maapläntti.

Arkeenkin on mahdollista löytää seikkailun makua päästämällä irti jatkuvasta kontrollista. Tässä auttaa normirutiineista poikkeaminen, omien mukavuusalueiden rajojen venyttäminen ja rikkominen sekä kliseinen avoimuus uusille kokemuksille. Seuraavalla kerralla ulkosalla liikkuessa voi tutuiksi muodostuneet reitit unohtaa ja seurata teitä ja polkuja oman mielensä mukaan antaen sattumalle mahdollisuuden. Seurauksena voi olla nyrjähtäneitä nilkkoja, läääkärikäyntejä ja jopa mielihyvää sekä väripilkahduksia harmaaseen arkeen.