Lastenrunojen lorutukset

Heti ensimmäisenä pitää miettiä mitä tämän blogijutun otsikko oikein tarkoittaa? Aattelin kirjoittaa vähän poimintoja lastenrunojen tekemisissä joistain jutuista elikkä voisiko sanoa yksityiskohdista kuitenkaan liian syvällisiä taikka suuria runojentekemisasioita tarkkaan kertomatta. Nämä pitää lukea rivien väleistä. Ja pikkuhiljaa oppii enemmän jos on oppimisvaiheessa oleva ihmiselelijä vaikkapa. Montakohan kätöstä nyt nousisi ilmaan – jotain nollasta sataan taikka esim. viiteen ja puoleen miljoonaan suomalaiseen mieheen ja naiseen :-0

Jonkinlaista runojenkirjoittamisaihetta sivuttiin jo blogijutussani vähän aiemmin. OK ensimmäisenä sanon että valon määrä on lastenrunojen tekemisessä tärkeää. Hyvässä valossa on toki mukava kirjoittaa oodeja mutta vähän jos on edes liikaa valoa niin ehkä häikäisee – tämä on perusjuttu ja paperilla pitäisi olla sopivan verran sähikäistä ei paljoa ja oikeastaan vain ns. akkunan valoa. Joka voisi tarkoittaa jotain hyvää, esim. mukavia ja voisiko jopa sanoa iloisia asioita, siis oikeasti hyviä. Näitähän lastenruno kaipaa. Ja mielestäni myös riimejä tottakai.

Sitten toiseen aiheeseen eli pimeääkään, joka tarkoittaa jotain synkähköjä mököjuttuja, ei lastenrunoissa saisi olla liikaa. Ja paperille ei mielellään saisi siirtyä juurikaan tällaisia asioita eikä aiheita, eikä sanontoja taikka sanoja. Voisi sanoa että kun näiden molempien määrä on sopivissa raameissa – ei oikeastaan paljoa – niin välttää heti suurimmat karikot. Ja kasvisruokailu on kaikilla nykyään in – lastenrunoissa pitäisi olla aina varmaan eläimilläkin!

Sikäli ei kuitenkaan voi tietenkään olla korostamatta kaunokirjallista laatua; siis kaunista runotekstiä, mukavia aiheita, kivoja ilmaisuja ja juttu mikä lastenrunosta tekee oikein hienon on jokin erityisen mukava lukea oleva runokohta. Riimit ovat mielestäni tärkeitä myös, sillä riimejä lukiessa suapi vähän jotain lukunautintoa. Vai mitä? Lännessä on itä! Heko heko osta leko. Sateenkaari on kaunis sanoo viisaita puhuva metsäkauris ;-)