Lastenrunous ja aikuisten runous

Olen lastenrunoilija-kirjailija ehdottomasti. Vaan miksi? Siis miksi käytännössä jotakuinkin kaikki runoni voidaan kategoroida lastenkirjallisuuteen ja miksi niin monta runoa kun olen punonut niin miksi käytännössä ei ole syntynyt aikuisten runoja? Tätä ihmettelin jonniin aekoo sitten. Kyllähän todennäköistäkin ois että aikuisten runoi ois niin monesta tekeleestä montakin.

Vastauksenkin tiedän ainakin jollakin tasolla – runokynäni on oikeasti taikakynä. Tämä taikakynä kun kirjoittaa niin tottakai runot ovat lastenrunoja sillä taikakynä tämä on ilmeisesti lastenrunotaikakynä! Ja runoistani on valmistunut pääosin mukavia lastenrunoja sillä taikakynäni on ilmeisesti mukaviakirjoittava-lastenrunotaikakynä. Yksinkertainen selitys tähän lastenruno-aikuistenruno -pohdintaan. Vaikkakin on toi epätodennäköisyysasia tästä huolimatta vähän ihmeellistä siltikin.

Muitten lasten- ja aikuistenrunoilijoiden tekeleisiin en puutu enempää kuin mainitsen että stereotyyppisesti teokset yleensä ovat samantyylistä runoutta sisältäviä. Vaikkakin eri kirjoissa ovat erityyliset kokoelmat. Vielä tokaisen että noi lastenrunokirjat (ja myös aikuistenrunokirjat) on kyetty miettimään tarkkaan ihan ajan kanssa?

Olen kuullut että lastenrunous ois vaativa kirjallisuuden laji. Varmasti tälleen asia on jos riittävän hyviä ja valmiita lastenrunoja yrittää tehdä. Mutta jostakin on vaan aloitettava ja täällä maan päällä tämä olis oikeastaan siis kuitenkin vaan kirjoittamalla ja vähän kerrassaan oppimalla.

Itte aattelen että aikuisten runous on kyllä vielä haastavampi kirjoittamislaji kuin lastenrunous. Siis että saisi oikeasti huippuhyviä aikuisten runoja aikaan. Lastenrunoissa kun aiheet ja sanat ym. ovat valmiiksi jo hyviä ja hyväksyttävämpiä kun taas aikuisten runoissa liikutaan juuri hyväksyttävien ja paheellisten runojen välimaastossa. Totisesti taitolaji että aikuisten runot onnistuvat hyvin ja runoista saisi hyväksyttäviä – niin että herra Palsternakka myös runot hyväksyisi. -Kirsi Kunnaksen mainiosta lastenrunosta Rouva Rosmariinin yrttikeitto tämä herra Palsternakka-

Vielä muutamia näkökantoja millaisia ovat lastenrunot ja millaisia aikuisten runot:
– enemmän riimienkäyttöä lastenrunoissa
– lastenrunot vielä mukavemmilla, lapsekkaammilla sanoilla kirjoiteltu
– aikuisten runoissa isompi sanavarasto runoiluun
– kummassakin voi olla jokin oivallus joka tekee runosta mielenkiintoisemman luettavan
– aikuisten runot enemmän varttuneelle väelle
– lastenrunot lapsille ja varsinkin runoista tykkääville aikuisille
– muista kirjoittaa taikakynällä jos tällaisen omistat ;-)