Runosulka

Kuulostaako tämä otsikko tutulta? Saattaa kuulostaa jos on tutustunut allekirjoittaneen lastenkirjatuotantoon. Naurulokin runosulka eikös vaan? Toinenkin sulka hatusta löytyy: Naurulokin lorusulka

Niin mittee, mitä noista kirjoista? En kommentoi kirjojen runoja enkä sisältöä nyt tämän enempää vaan aihe jota nyt pohdiskellaan on siis lastenkirjojen nimet. Lastenkirjan nimi on erittäin tärkeä asia joka on yleensä kaikkien nähtävillä ja nopeasti löydettävissä jos vaikka kirjailijan nimellä (lasten)kirjoja etsii netistä. Siksi lastenkirjan nimen pitäisi mielestäni olla riittävän hyvä eikä liian keplahi. Joten kirjaansa nimettäessä täytyy olla tarkkana. Blogin kirjoittajan on pitänyt korjata ainakin yhtä lastenrunokirjan nimeä tämän asian takia. Onneksi tällainen korjauslakan käyttäminen onnistui, ainakin vielä vuosia sitten, näppärästi. Vaan nykyään onnistunee enää oman kirjan alanimen muutos yksinkertaisesti, ainakin omalla kirjavalmistajalla.

Lastenkirjan nimi ei saisi olla jonkun toisen jo aikaisemmin julkaisema. Olen varmuuden vuoksi korjannut kahdestakin lastenrunokirjasta nimen tämän takia. Ja taas korjauslakkaa kului. Toinen kirjoista tosin ei ollut käytännössä vielä ollenkaan ehtinyt Suomen kirjamarkkinoille. Huom. yksinkertaiset kirjojen nimet tosin ovat sallittuja julkaista vaikka olisivat joku/jotkut jo julkaisseetkin muttei kuitenkaan jos erityinen, taiteellinen. Tämä on vähän kuin veteen piirretty viiva että mitkä sallittujen kirjojen nimet oikein ovat eikä edes kunnon ohjeita vaikuta löytyvän mistään. Tosin tarkat ohjeet voisivat olla haasteellista tehdä. Niin ehkä pitäisi olla jokin webbipalvelu että kun tähän kaavaillun uuden kirjan nimen kirjoittaa niin antaisi heti vastauksen asiaan.

Sivutaan nyt runokirjojen sisältöäkin vähän että saako samannimisen runon esim. väsätä? Tottakai olisi liian rajoitettua jos ei tällainen onnistuisi. Että siitä vaan Nocturnea tai Elegiaa runoilemaan.. vaikkakaan itse en välttämättä kehtaisi aivan yleisesti huipputunnettuja tekeleitä ruveta mollaamaan samannimisillä kuitenkin millä lie runoyritelmillä. Niinkuin näitä äsken mainittuja Leinon Einon oodeja. Vaikkakin jos vuan onnistuu huippuhyvä runo niin mielestäni tällöin olisi enemmän sallittua. Uskoisin tälleen että täydellinen kirjallinen tuotos antaa enemmän vapauksia julkaisuasioissa. Vaikka mielestäni jotkin asiat ovat pyhiä: Kettu Repolaisesta en kehtaisi kirjoittaa täällä mitään tuotosta. Eikö lie universumin kirjat ole pullollaan toinen toistaan täydellisempiä Kettu Repolainen satuja, lastenrunoja ym. upeita juttuja. Kannattaako lähteä ollenkaan himmentämään tällaisia. Eikä taida olla muutenkaan tällä hetkellä lainsäädännön mukaan edes sallittua juuri tämän eläinnimen käyttäminen omissa julkaistuissa kirjoitelmissa? Minun näkemyksen mukaan tällaisia uniikkeja sanotaan nyt ikivihreitä erityisen hienoja varattuja esim. eläinhahmoja / aiheita on kuitenkin vain joitakin. Sillä muuten varmaan olisi liian rajoitettua esim. runoilu. Niin ja toisesta kategoriasta on enemmän Ookoo väsäillä esim. jos jokin on vain sarjakuvissa, saduissa tai romaaneissa käytetty niin ehkäpä tästä voisin kirjoittaa lastenrunon. Tässäkin mielestäni pätee hyvän/täydellisen tuotoksen oikeutus julkaistavaksi.

Vielä mainitsen että nykyään katsotaan jo vähän enemmän sormien välistä jos julkaisee samannimisen opuksen. Mutta tarkkana saa olla silti. Tässäkin pätee että saman tyylisuunnan ja kategorian kirjojen nimet ovat enemmän varattuja kuin eri kirjallisuuslajista väsätyt. Vaikkakaan huippukirjan erikoislupaa saman kirjan nimen käyttöön ei ehkä niin iisisti myönnetä kuin muissa jo mainituissa varatuissa lähinnä kirjojen sisältöön liittyvissä asioissa. Tälleen luulisin. All rights reserved – voin olla kuitenkin myös väärässä tässä asiassa? Kukapa muanpiälinen lapsojenrunoelija-kirijaelija kaekkee oekeen tiettee?

Runosiivet

Taivaalla linnut lentävät
pyhäpilvien usvaan entävät

Kaartelevat liitelevät
raikkaasta ilmasta kiittelevät!

Ompi väriltään taivaansininen
ehkä olet nähnyt taivaalla saturnuksen

Taivas on kuin tarujen saari
taivaalla näkyy sateenkaari!