Juosten pääsykokeisiin

Hei!

Hallikausi on tällä hetkellä täydessä vauhdissa, ja omalta osaltani se on lähtenyt ihan kohtuullisesti käyntiin. Viime viikonloppuna juoksin Växjössä, Ruotsissa Pohjoismaiden välisessä hallimaaottelussa 400m. Jo verryttelyssä jalat tuntuivat todella kevyiltä ja päässä pyöri vain, että tänään mennään kovaa! Itse startti ei sitten mennytkään ihan putkeen, sillä kolaroin toisen kierroksen takasuoralla norjalaisen juoksijan kanssa. Aika oli tästä huolimatta vain seitsemän sadasosaa kesän parasta huonompi, joten ennätyksestä luulisi tippuvan vielä kymmenyksiä.

Vaikka hallikautta on vielä jäljellä, ja tärkeimmät kisat ovat vasta edessä, ajatukseni pyörivät osittain jo tulevassa keväässä. Tiedän, että tällä hetkellä keskittyminen tulisi suunnata täysin kilpailuihin ja tähän hetkeen, mutta silti kevät kolkuttelee takaraivossa. Yksi kesän tavoitteista olisi juosta alle EM- kisojen rajan 400m aidoissa. Kisoihin pääsy edellyttäisi kovaa kuntoa heti alkukesälle, sekä pääsyä kolmen parhaan juoksijan joukkoon Suomessa. Tämä ei kuitenkaan ole minulle se päätavoite, vaan tuo aika on asetettu koko kesän tavoitteeksi. Kisakautta ei siis tulla rakentamaan vain noiden kisojen aikataulun mukaan. Silti kevään aikana tulisi saada tehtyä laadukkaita aitaharjoituksia, sillä koko talvena en ole takareiden vamman takia niitä pystynyt harjoittelemaan. Aitaharjoitukset ovat haastavia, koska ne täytyisi tehdä suhteellisen levänneillä jaloilla, jotta päästäisiin lähelle kisavauhteja. Tämä taas on hankalaa sulauttaa mukaan kovaan peruskuntoharjoitteluun.

Itse harjoittelu ei kuitenkaan ole minulle se suurin ongelma tulevana keväänä. Koko tämän vuoden olen pystynyt käyttämään harjoitteluun hyvin aikaa, sillä olen viettänyt välivuotta opiskelusta. 3-4 työvuoroa viikossa on antanut harjoittelulle enemmän aikaa kuin koulu. Nyt minun olisi kuitenkin tarkoitus hakea Helsingin oikeustieteelliseen. Tämä onkin se syy, miksi kevät pyörii jo mielessäni. Oikeustieteellisen pääsykokeisiin lukemista ei voi aloittaa niin sanotusti ”hyvissä ajoin”, sillä joka vuosi vaihtuvat pääsykoekirjat ilmestyvät tänä vuonna vasta huhtikuun alussa. Tuohon aikaan suunnitelmissa olisi myös lähteä Portugaliin kuukauden leirille. Ei auta muu kuin odottaa kirjojen ilmestymistä ja varailla lennot sen mukaan.

Jonkun korviin saattaa kuulostaa helpolta vetää yksi treeni aamulla, lukea siihen väliin, ja toinen treeni iltapäivällä ja lukea siihen päälle. Usein kuulee myös sanottavan, että urheilu ja opiskelu tasapainottavat toisiaan. Todellisuus on kuitenkin toinen. Kevyt urheilu varmasti auttaa keskittymään opiskeluun paremmin, mutta kun tärkeää olisi myös keskittyä urheilusuoritukseen täysillä ja levätä harjoituksien välillä, yhdistelmä ei enää toimikaan. Opiskelu syö yllättävän paljon energiaa, eikä pänttäämisen aikana palaudukaan niin hyvin kuin olisi tarkoitus. Tämän huomasin jo viime keväänä, kun luin ensin ylioppilaskirjoituksiin ja sen jälkeen pääsykokeisiin. Varsinkin nopeustreenit tuntuivat, kuin olisin juossut paikoillani. Vaikka minun ei ollutkaan tarkoitus panostaa pääsykokeisiin vielä ihan täydellä teholla, stressitasot nousivat huippuunsa viimeisen viikon aikana, enkä kyennyt enää koskemaankaan kirjoihin. Onneksi kesä kuitenkin lähti rullaamaan kisojen osalta ihan hyvin muutaman viikon räpistelyn jälkeen :D

Nyt pääsykokeiden jälleen lähestyessä stressi alkaa jo hieman nostaa päätään. Hermoilen jo valmiiksi, miten onnistun säästämään tarpeeksi aikaa lukemiselle ja riittävästi energiaa treenaamiseen. Jotenkin tämä kevät täytyy järjestellä paremmin kuin viime vuonna, jotta ei kävisi niin, että sekä urheilu, että opiskelu molemmat kärsisivät. Viime keväänä kummastakaan ei meinannut tulla mitään, sillä ne veivät energiaa toisiltaan.

Pakko myöntää, että ajatus toisesta välivuodesta on käynyt mielessä. Tämä kuitenkin vain siirtäisi opiskelua myöhempään vaiheeseen urheilu-uralla, mikä ei ehkä ole yhtään parempi vaihtoehto. Päätös olisi luultavasti paljon helpompi, jos saisin tästä lajista tuloja tai menestymisen mahdollisuudet olisivat suuremmat. Totuus on kuitenkin, etten tule tästä koskaan saamaan kunnon palkkaa tai ainakin ura on niin lyhyt, että on pakko kouluttautua jollekin alalle. En myöskään halua aloittaa opiskelua alalla, jonka parissa työnteko ei kiinnosta, vain siksi, että jonnekin muualle olisi helpompi päästä opiskelemaan kuin oikeustieteelliseen. Tämän takia urheilu joutuu antamaan parin kuukauden ajaksi tilaa pääsykoikeille, minkä jälkeen voin taas keskittyä täysillä kisakauteen. En tiedä, miten tämä järjestyy, mutta jotenkin se vain on tehtävä. KUN pääsen kouluun, uskon että opiskelun ja urheilun yhdistäminen on taas paljon helpompaa, kuin pääsykokeiden aikana. Täytyy vain jotenkin päästä sinne asti :)

-Kirsi

P.S Tänään ja huomenna kisataan Kuopio-hallilla Pohjois-Savon avoimia halleja, joten tervetuloa seuraamaan paikan päälle! Ja kaikki opiskeluvinkit ovat myös tervetulleita ;)